Superbacteriile pot apărea și în lipsa expunerii directe la antibiotice

16 octombrie 2020 | 0 comentarii |

Cercetătorii australieni au descoperit că aceste micrororganisme au un mecanism de transmitere a genelor care sfidează regulile firești ale evoluției.

 

Mike-McDonald, Laura Woods (stanga), Aysha Sezmi (dreapta) – Sursa foto: M.McDonald

Teoriile tradiţionale privind evoluţia susțin că transmiterea genelor se face de la părinte la descendenţi, proces cunoscut şi sub numele de transfer de gene pe verticală (VGT). Cu toate acestea, o echipă de cercetători de la Universitatea Monash din Australia a descoperit că bacteriile au reuşit să transmită gene rezistente la antibiotice prin intermediul transferului de gene pe orizontală (HGT), chiar şi atunci când nu erau constrânse de condiţiile din mediul înconjurător pentru a face asta.

Concluzia a rezultat în urma unui studiu în care  oamenii de ştiinţă au documentat rezistenţa la antibiotice în locaţii în care nu ar fi fost necesar să se manifeste, ale cărui prime rezultate au fost publicate în 2017 în revista Nature. Referindu-se la această descoperire, dr. Mike McDonald, coautor al studiului, a precizat că „genele pentru rezistenţa la antibiotice ale bacteriilor care trăiesc în mediile spitaliceşti, în canalizare şi ferme sunt frecvente, deoarece în astfel de locuri există antibiotice ca urmare a activităţilor umane. Cu toate acestea, atunci când am analizat medii fără antibiotice, de exemplu păduri sau estuare, s-au detectat totuşi gene de rezistenţă la antibiotice”.

 

Pentru a înţelege cum este posibil acest lucru, echipa de cercetători a monitorizat dezvoltarea bacteriilor fără expunerea la antibiotice, însă a permis HGT în cazul acestora, de la bacterii deja rezistente la antibiotice.

După ce oamenii de ştiinţă au expus bacteriile studiate la antibiotice au constatat un nivel de rezistenţă la aceste substanţe, mai mult decât în cazul celor care nu beneficiaseră de HGT. „Am constatat că populaţiile care au beneficiat de HGT ar putea supravieţui tratamentului cu antibiotice, în timp ce populaţiile de control, care nu au fost expuse la HGT nu au supravieţuit’”, a mai explicat cercetătorul australian.

Potrivit acestuia, noul studiu demonstrează că genele de rezistenţă la antibiotice se pot răspândi în populaţii care nu se confruntă cu antibiotice. Acest lucru ar putea explica, de asemenea, de ce pacienţii prezintă încă bacterii rezistente la antibiotice mult timp după încheierea tratamentului cu antibiotice şi de ce bacteriile dezvoltă rapid rezistenţă chiar şi în cazul în care nu au fost expuse anterior la antibiotice.

 

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*