Pacienți români cu Covid, în stare critică, tratați și în spitale din Germania

1 noiembrie 2021 | 0 comentarii |

Astăzi au fost transferați primii șase pacienți infectați cu SARS-CoV-2 aflați în stare gravă, iar până miercuri vor ajunge în Germania 18 pacienți, care vor fi tratați în mai multe spitale.

 

Germania va trata 18 pacienți români infectați cu noul coronavirus, aflați în stare gravă. Astăzi, primii șase pacienți infectați cu SARS-Cov-2 au fost transferați în patru unități medicale din orașele Koblenz, Bochum, Bergisch –Gladbach și Krefeld din Germania pentru asistență medicală. „Este vorba despre 6 pacienți în stare critică, intubați, stabili, aflați în unități sanitare din București care necesită tratament de specialitate în secții de anestezie și terapie intensivă.Selecția pacienților a fost realizată de către o echipă formată din medici germani care de vineri, 29 octombrie, se află în România și care a analizat situația medicală a pacienților”, transmite Ministerul Sănătății.

Transferul pacienților români s-a efectuat astăzi cu o aeronavă a Forțelor Aeriene germane, iar mâine, alți 6 pacienți vor fi transferați cu „un avion al Forțelor Aeriene Române, cu o echipă din cadrul SMURD și din cadrul Serviciilor Medicale ale Ministerului Apărării din România”, potrivit secretarului de stat Raed Arafat. Miercuri, 3 noiembrie, alți șase pacienți vor fi transferați în Germania, a precizat șeful DSU, subliniind că ceea „ce se întâmplă acum ne arată ce înseamnă să ai prieteni. Am văzut în ultima perioadă foarte mult sprijin şi, clar, prietenii la nevoie se cunosc”.

 

Pacienţii români sunt însoţiţi, pe durata zborurilor, de echipe medicale specializate, iar transferul lor în Germania are loc ca urmare a solicitării de sprijin din partea României prin Mecanismul european EWRF.

Ambasadorul Germaniei la Bucureşti, dr. Peer Gebauer, a subliniat că România diind grav lovită” de al patrulea val al pandemiei COVID-19 este normal ca Europa să dea dovadă de „solidaritate între țările membre, inclusiv în lupta comună împotriva COVID-19. Germania și România sunt alături în aceste vremuri dificile”, a spus diplomatul german, care consideră că „buna cooperare dintre țările noastre este o adevărată rază de speranță” și că fiecare viață contează și speră că misiunea va fi una de succes și transportul bolnavilor va avea loc fără probleme. O echipă de patru medici germani a sosit vineri la Bucureşti, pentru a evalua cazurile critice COVID aflate în UPU.  18 pacienți grav afectați au fost selectați, iar primii 6 au fost preluați astăzi de un avion al armatei germane și transferați în spitale din această țară.

Anul trecut în Martie, Germania a preluat pacienți în stare gravă din Lombardia (Italia) și din Franța. Germania are 32.000 paturi ATI complet dotate, în timp ce Romania are 1600, iar în urma suplimentării până la limita maximă a ajuns la 1.800.

 

Arafat a subliniat, la plecarea primilor pacienți în Germania, că „în acest moment, primim sprijin în vremuri grele, care a inclus o parte medicamente şi o parte preluare de pacienţi. Solidaritatea pe care o vedem la acest moment ne arată că România nu este singură când trece prin momente grele şi că Germania a venit în sprijinul nostru cu acest suport şi cu o echipă medicală care este cu noi de mai multe zile”, a afirmat secretarul de stat.

La rândul său, ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a apreciat „acest nou gest de colaborare și sprijin european și vreau să le mulțumesc colegilor din Germania pentru promptitudine și implicare”.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat, duminică, o hotărâre prin care ministerele Sănătăţii şi Afacerilor Interne, prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSI), au fost abilitate să semneze acordul de transfer al pacienţilor cu forme severe şi grave de COVID-19 în Germania. Autorităţile române au luat în considerare faptul că „la nivelul României nu pot fi suplimentate locurile pe secțiile de Terapie Intensivă pentru pacienții cu forme grave și severe de COVID-19 și este imperios necesar acordarea asistenței medicale de specialitate în secții de terapie intensivă”.

În ultimele trei săptămâni, prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE, 9 țări din Uniunea Europeană, dar și din Republica Moldova și Serbia au trimis în România 550 de concentratoare de oxigen – Olanda, 750 de unități de anticorpi monoclonali – Germania, 170 concentratoare de oxigen și 6.365 de doze de anticorpi monoclonali – Serbia, 5.000 doze de anticorpi monoclonali, 500.000 de teste antigen și alte dispozitive medicale – Slovacia, 15 ventilatoare și 8 concentratoare de oxigen – Danemarca, 200 de concentratoare de oxigen, 55 de monitoare cardiace, 50 de aparate respiratorii și alte materiale – Polonia, 75 de pachete de diferite medicamente folosite în terapie intensivă – Austria, 89.030 de flacoane de medicamente, 18 ventilatoare, echipamente medicale și accesorii – Franța, 200 de flacoane de anticorpi monoclonali – Italia. 

Din Danemarca, Polonia, Germania și Republica Moldova au fost trimise în România echipe medicale, pentru a-i ajuta pe medicii noștri să trateze numărul tot mai mare de pacienți cu COVID-19. De asemenea, în Ungaria, vcare s-a oferit să preia 50 de pacienți români au fost deja transferați 27, în Polonia au fost trimiși alți 7, iar în Austyria 2. Primii zece români tratați în străinătate au ajuns pe 14 octombrie, în spitale din Debrecen și Szeged. Germania este a patra țară care primește pacienți COVID din România.


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*