Cazare gratuită în București, pentru pacienții care fac radioterapie
O fundația din Sibiu, împreună cu o antreprenoare în domeniul imobiliar, vor pune la dispoziția acestora o casă cu 14 paturi, unde aceștia vor primi și o masa caldă precum și servicii de psihoterapie și terapie prin artă.
Un dintre probleme cu care se confruntă pacienții oncologici din România este accesul la radioterapie, numărul centrelor în care se efectuează această procedură fiind prea mic în comparație cu numărul pacienților care au nevoie. În plus, chiar daca reușesc să își facă o programare la timp, pentru pacienții din județele în care nu există astfel de centre apare problema transportului și cazării, dat fiind faptul că ședințele de radioterapie se efectuează zilnic, pe parcursul mai multor săptămâni. Aceștia sunt nevoiți astfel să călătorească zilnic sute de kilometri pentru o procedură care nu durează mai mult de cinci minute, iar în această perioadă sunt expuși unui risc suplimentar, mijloacele de transport în comun fiind una dintre sursele de propagare a infecțiilor cu noul coronavirus. Mai rămâne varianta cazării în orașul în care se află centrul de radioterapie, însă și aceasta presupune costuri pe care mulți dintre pacienți nu și le permit. Din această cauză, au existat numeroase situații când pacienții au renunțat la radioterapie, diminuându-și astfel șansele de vindecare.
Anul trecut, la Sibiu, asociația Sus Inima a făcut un prim pas pentru a veni în ajutorul pacienților din alte zone ale țării, care se tratau aici, transformând o casă din oraș în spațiu de cazare pentru aceștia. Casa Sus Inima a fost inaugurată în urmă cu un an, în octombrie 2019, pacienții cazați gratuit aici pe durata tratamentului, primind și o masa caldă, precum și servicii de psihoterapie și terapie prin artă.
Despre această inițiativă a aflat și Andreea Comșa, o antreprenoare în domeniul consultanței imobiliare din București, care a fost impresionată de proiect și a luat legătura cu reprezentanții asociației, pentru a înființa un spațiu de cazare similar și în Capitală, unde funcționează majoritatea centrelor de radioterapie din această zonă a țării. Antreprenoarea a identificat apoi un spațiu disponibil, fiind vorba de un fost hostel, capabil să găzduiască 14 persoane, situat pe strada Luigi Cazzavillan. Acesta a fost reamenajat pentru a fi adaptat nevoilor pacienților și urmează să fie deschis în zilele următoare, pe parcursul acestei luni. Costurile lunare pentru plata chiriei, a salariilor angajaților și a celorlalte cheltuieli necesare confortului și siguranței pacienților se ridică la 5.000 de euro sumă care va fi obținută din donații și sponsorizări ale partenerilor care au decis să se alăture acestui proiect. „Aceste cheltuieli sunt considerabile şi este nevoie de un efort susţinut pentru a obţine fondurile necesare, astfel încât, în mod evident, pe lângă cei care deja au agreat să fie alături de noi, voi face tot posibilul să aduc cât mai multe alte companii şi persoane fizice care doresc să se implice în această cauză a noastră, pentru că intenţia este ca această Casă Sus Inima să se deschidă în cât mai multe oraşe din România şi să poată ajunge să ajute, în timp, câţi mai mulţi bolnavi”, a declarat Andreea Comșa.
Pacienții care fac radioterapie în Capitală vor fi cazați gratuit aici pe toată durata tratamentului, beneficiind, la fel ca cei din Sibiu, de o masă caldă la prânz și de servicii de terapie. Principalul criteriu de alegere a celor care vor fi cazați în Casa Sus Inima din București dar și din Sibiu, este programarea la radioterapie. Dat fiind contextul epidemic și faptul că pacienții oncologici sunt vulnerabili în cazul infecției cu noul coronavirus, camerele și băile vor fi dezinfectate zilnic, mâncarea va fi oferită de o firmă de catering și servită în vase de unică folosință, iar pacienții vor primi câte o mască pe zi. În casă nu va intra nimeni din exterior, cu excepția personalului de curățenie, care va purta costum de protecție, mască, mănuși, și vizieră.
Chiar dacă pacienții vor fi cazați mai mulți într-o cameră, riscul de a se infecta între ei cu noul coronavirus este minim, întrucât cei care fac radioterapie sunt testați cu regularitate pentru Covid-19 pe toată perioada tratamentului.
Pentru a reduce și mai mult riscul, casa din București dispune și de o zonă de carantină, cu intrare separată, o cameră mare, cu bucătărie şi baie proprie, în care beneficiarii vor locui până vor primi rezultatul testelor, înainte de a se muta în spațiile comune, împreună cu ceilalți pacienți deja confirmați ca fiind negativi.