Popescu nu se lasa dus, cu usurinta, de la Sapoca

14 februarie 2017 | 2 comentarii |

El se declara „deranjat” ca nu i s-a prelungit mandatul si spune ca decizia a fost una politica, desi sub conducerea sa, in ultimul an, spitalul a fost implicat in mai multe scandaluri.

 

Dumitru Popescu

Dumitru Popescu

Fostul manager al Spitalului de Psihiatrie si pentru Masuri de Siguranta Sapoca, economistul Dumitru Popescu, inlocuit din functie, vineri, prin ordin al ministrului Sanatatii, cu fostul director medical, medicul Viorica Mihalascu, s-a declarat „un pic deranjat” ca a fost debarcat de la conducerea unitatii spitalicesti. In cadrul unei conferinte de presa organizata, astazi, la sediul unitatii medicale, a precizat ca refuzul ministrului de a-i prelungi mandatul are conotatii politice.

Popescu sustine ca rezultatele activitatii sale manageriale nu pot fi contestate de nimeni, desi in ultimul an, spitalul a fost implicat in mai multe scandaluri de rasunet: testarea unor medicamente pe pacienti, o spaga de doua miliarde de lei vechi pentru finantarea lucrarilor la statia de epurare pentru care fostul presedinte al Consiliului de Administratie a fost comdamnat si administratorul firmei care efectua lucrarile este trimis in judecata, precum si evadarea unui bolnav psihic periculos din Sectia Ojasca.

Mai mult, desi recunoaste ca si-a depus dosarul de pensionare anticipata si ca peste un an si jumatate implineste varsta legala de pensionare, fostul manager si-a anuntat intentia de a candida din nou pentru sefia spitalului, in momentul in care se va organiza concursul.

 

Medici sapoca

Medici sapoca

Dumitru Popescu a recunoscut ca mandatul sau de manager a expirat la data de 9 februarie 2017, dar crede ca era indreptatit sa ramana la sefia unitatii medicale. Sustine ca i-a solicitat, ministrului Sanatatii, o prelungire a mandatului de manager, dar acesta nu i-a acordat-o, in ciuda rezultatelor financiare pe care sustine ca Spitalul de Psihiatrie si pentru Masuri de Siguranta Sapoca le are, si a calificativelor foarte bune pe care spune ca el le-a primit, ca manager.

Sincer, sunt un pic deranjat. Dupa 30 de ani de munca in acest spital, la solicitarea mea, pentru inca trei luni, ministrul Sanatatii, care nici nu ma cunoaste macar, nu mi-a acordat aceasta prelungire. Am rezultate, nu bune, foarte bune, n-avea nicio motivatie sa nu-mi dea aceasta prelungire. Nu ministrul este suparat pe mine, ca nici nu mai cunoaste. Conducerea actuala a PSD Buzau nu a mai dorit sa mi se faca prelungirea asta. Oricum, in martie sau  iunie, cand o fi, eu o sa ma inscriu la concurs, mai ales ca pentru 2017 am o strategie pentru acest spital”, a declarat fostul manager al Spitalului Sapoca, Dumitru Popescu, mentionand ca intentioneaza sa se inscrie la concursul pentru ocupare a postului de manager atunci cand va expira delegatia actualului manager, Viorica Mihalascu, si cand va trebui organizat concurs.

 

Sapoca supraveghere bolnavi 5Se pare ca sefii din Ministerul Sanatatii i-au reprosat lui Popescu lipsa de implicare si tacerea cu care a tratat cazul unui pacient  periculos, cu tulburari psihice, evadat in noiembrie 2016 din sectia de la Ojasca si care a fost gasit mort, in padurea din vecinatatea localitatii, dupa o cateva zile in care forte impresionante din mai multe judete l-au cautat.

Referitor la acest caz, Popescu a declarat in cadrul conferintei de presa ca „nici acum nu se stie cand a fugit; ca a fugit pana-n opt, ca a fugit dupa opt, ca banuiala este ca a fugit cand s-a dus la masa, ca ei merg incolonati. Deci, am dispus cercetare disciplinara. Prin Comisia de Disciplina s-au luat note de la toti, din cele doua serii, in care sunt 25 implicati. Dar cei mai vinovati de acolo, pe care i-a gasit in primul rand Comisia de Disciplina, si eu le-am desfacut contractul de munca, sunt asistentul care se ocupa de ei, care le-a administrat medicamentele, asistentul Dumitrescu, si asistenta sefa, care raspunde de tot. Ei au facut o greseala: ei cand predau schimbul, deci la opt, cand venea schimbul, ei erau obligati sa-i innumere, efectiv. Dar ei o faceau mai mult pe hartie, cinstit, eu va spun corect cum s-a intamplat”, a explicat fostul manager, recunoscand ca existau deficiente in activitatea spitalului, dar pentru care nu-si asuma vreo vina. Alti zece angajati au primit sanctiuni cu avertismet, iar alti noua, cu diminuarea salariului. La momentul evadarii, Dumitru Popescu a refuzat sa explice cum a fost posibil ca Marian Trandaf, un pacient cu grave tulburari psihice si care mai fugise din spital si in  2014, a evadat din nou, desi se stia ca suferea de schizofrenie paranoida si fusese internat pentru ca si-a ucis mama cu numeroase lovituri de topor si isi exprimase de mai multe ori dorinta de a-si ucide si sora, pe care o acuza ca l-a parasit in spital.

 

Spital Sapoca

Spital Sapoca

Despre celelalte scandaluri in care a fost sau este inca implicata unitatea medicala, Popescu nu a considerat ca este necesar sa dea vreo  lamurire, concentrandu-se pe refuzul Ministerului Sanatatii de a-i prelungi mandatul de manager si pe acuzatiile la adresa actualei Puteri politice care nu l-ar sustine.

Reamintim cititorilor ca la sfarsitul lunii mai, mai multi medici de la spitale de neuropsihiatrie din tara, intre care si trei medici de la Spitalul de Psihiatrie si pentru Masuri de Siguanta Sapoca, de unde organele de ancheta au ridicat mai multe documente, erau banuiti ca in cadrul unor studii clinice ar fi testat medicamente inca nepuse pe piata, pe pacienti, fara acordul acestora.

Popescu a declarat, la momentul respectiv, ca nu crede ca medicii buzoieni sa fi facut ceva ilegal si ca el stie doar „s-a facut un referat, au existat toate aprobarile necesare, toate avizele venite de la tot felul de comisii, si eu le-am aprobat pentru anul trecut, dar anul acesta stiu sigur ca nu le-am aprobat, pentru ca nu aveam o garantie pentru ce se intampla acolo”.

Spitalul Sapoca a fost implicat si in scandalul in care fostul vicepresedinte al Agentiei Nationale a Medicamentului, Lazar Iordache, care a fost si presedinte al Consiliului de Administratie a spitalului, a fost condamnat la patru ani cu executare pentru ca ar fi intervenit pe langa o persoana cu rang inalt din Ministerul Sanatatii, condus de Nicolae Banicioiu, careia i-ar fi dat spaga din banii alocati pentru realizarea statiei de epurare a Spitalului de Psihiatrie si pentru Masuri de Siguranta Sapoca si pentru o dotarea cu echipamente medicale a Spitalului Petrosani.

In rechizitoiul procurorilor anticoruptie se mentioneaza ca Iordache i-a remis, la data de 28 aprilie 2016, suma de 125.000 lei, unui functionar din MS, pentru a semna „alocarile bugetare” catre cele doua spitale,  iar „in cursul lunii aprilie 2016, in aceleasi circumstante, inculpatul Iordache Lazar i-a cerut si a primit de la managerul unuia dintre spitale (martor in cauza) suma de 200.000 de lei – in doua transe de cate 100.000 de lei – promitandu-i ca va remite banii persoanelor din Ministerul Sanatatii responsabile cu alocarea fondurilor necesare finalizarii unuia dintre proiecte”.

Administratorul firmei care contractase lucrarile la statia de epurare de la Sapoca a fost, si el, trimis in judecata, de procurorii DNA, fiind judecat in stare de libertate.Comentarii (2)

  1. Maria Pinta spune:

    Nimeni nu-i vinovat! Saracutii de ei…. Numai dosare politice peste tot, dar sunt putrezi de bogati!

  2. Anisoara Grigore spune:

    Este scaunul moale, de aceea nu vrea sa plece sa mai manance si cei tineri o paine

Adaugati un comentariu


 

*