Cel mai modern sistem operator in neurochirurgie, la spitalul Nicolae Oblu din Iasi

In cursul acestei saptamani, medicii de aici au efectuat deja o prima interventie chirurgicala cu ajutorul acestui dispozitiv, urmand ca  in cursul zilei de azi, aparatul sa fie prezentat specialistilor in tara, in cadrul unui workshop.

 

Spitalul Clinic de Neurochirurgie Nicolae Oblu din Iasi va primi in dotare, in viitorul apropiat, un sistem operator ultramodern, unic in zona de sud-est a Europei. Conducerea spitalului si cea a Consiliului Judetean Iasi, in administrarea caruia se afla unitatea medicala, au dat asigurari ca vor fi facute demersurile necesare pentru ca acest dispozitiv sa fie achizitionat cat de curand.

Pana atunci, sistemul operator a fost adus la spitalul iesean pentru o serie de demonstratii si pentru a da posibilitatea specialistilor de aici sa se familiarizeze cu noua tehnica, iar zilele trecute a fost folosit in realizarea cu succes a unei prime interventii chirurgicale complicate.

Dupa cum a declarat managerul unitatii medicale, dr. Lucian Eva, a fost vorba de o pacienta care suferise o fractura a coloanei vertebrale in urma unui accident de circulatie. Exista riscul ca femeia sa ramana paralizata, medicii spitalului de neurochirurgie de la Iasi luand decizia sa o opereze cu ajutorul noului sistem pe care il aveau la dispozitie.

 

Operatia a durat trei ore, cu mult mai putin decat timpul necesar unei interventii similare efectuate prin metoda clasica, iar medicii spun ca, multumita acestui dispozitiv, sansele de recuperare sunt de suta la suta. Interventia a avut loc in cursul zilei de marti, iar in prezent pacienta se simte bine si urmeaza sa inceapa un program de recuperare medicala pentru a-si recapata pe deplin mobilitatea.

Dupa aceasta prima inteventie efectuata su succes, sistemul operator va fi prezentat astazi mai multor specialisti neurochirurgi din tara, in cadrul unui workshop ce va avea loc in cadrul spitalului iesean. Despre acest sistem, medicul Lucuan Eva spune ca este cel mai avansat sistem de imagistica intraoperatorie la nivel mondial. Este un tomograf intraoperator aflat in conexiune cu un aparat de neuronavigatie ce permite efectuarea unor interventii chirurgicale de inalta precizie si cu o o acuratete de 100%. Dotarea spitalului cu un astfel de sistem de ultima generatie reprezinta un pas in demersul nostru de transformare intr-un centru de pregatire in domeniul medical si inca o dovada ca neuroexcelenta este o preocupare constanta la Iasi”.

 

Managerul unitatii medicale a mai precizat ca sistemul creste astfel nivelul de siguranta si protectie, atat pentru chirurg cat si pentru pacient, dand echipei medicale posibilitatea de a efectua interventii chirurgicale complexe.

Dotarea cu noul dispozitiv face parte dintr-un program mai amplu de modernizare a blocului operator al spitalului, in cadrul caruia s-a pus accentul pe amenajarea unei sali de operatii cu dotari ultramoderne. Sala de operatii mai dispune deja de un sistem de monitorizare neurofunctionala intraoperatorie NIM-Eclipse si o masa de operatie radiotransparenta din fibra de carbon, sala care va fi inaugurata oficial tot in cursul zilei de azi.

Spitalul de neurochirurgie de la Iasi este cea mai mare unitate medicala de profil din zona de est a tarii, avand intregistrate anual circa 12.500 de internari continue. Totodata, aici sunt consultati si tratati anual circa 30.000 de pacienti si au loc aproximativ 4.000 de interventii chirurgicale.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*