Inființarea celor opt spitale regionale a trecut de faza memorandumurilor

2 noiembrie 2017 | 2 comentarii |

UPDATE, 3 nov. 2017: Ministerul Sănătății anunță că astăzi a semnat, cu Consiliul Județean Brăila, protocolul de predare-preluare a unei suprafețe de teren de 7,65 hectare de teren în comuna Vădeni, în vederea construirii Spitalului Regional Brăila. MS subliniază că protocoale similare au fost semnate cu CJ Cluj și CLM Iași, iar săptămâna viitoare se va semna un protocol cu MApN pentru preluarea terenului necesar construirii Spitalului Regional Craiova. 

 

Ieri a fost adoptat și memorandumul pentru identificarea soluțiilor de finanțare pentru construcția celor cinci spitale de la Timişoara, Târgu-Mureş, Constanţa, Brăila-Galaţi şi Braşov.

 

Guvenanții se lauda că au facut primii pași în direcția construirii celor opt spitale regionale, acesta fiind unul dintre principalele obiective pe Sănătate prevazute in programul de guvernare. În ședința de guvern de la jumătatea acestei săptămâni a fost aprobat un memorandum ce dă undă verde inițierii demersurilor pentru identificarea surselor de finanțare necesare construirii a cinci dintre cele opt spitale, dupa ce un memorandum similar a fost adoptat în urma cu un an, în privința celorlalte trei.

A fost nevoie de doua memorandumuri separate întrucât este vorba de surse separate de finanțare, in cazul primelor trei spitale fiind vorba de bani pe care autoritățile speră să îi obțină de la Banca Europeană de Investiții, în timp ce alte cinci spitale vor fi construite cu bani de la Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții. Memorandumul adoptat în ultima ședință de guvern se refera la aceste cinci spitale, care urmeză să fie construite la Timişoara, Târgu-Mureş, Constanţa, Brăila-Galaţi şi Braşov.

 

Ca urmare a aprobării memorandumului, autoritațile pot demara demersurile pentru identificarea soluțiilor de finanțare, fiind luată în calcul și varianta contractării unor împrumuturi la nivel guvernamental.

În același timp, vor fi demarate și consultarile cu autoritățile administrației publice locale din județele în care se dorește construirea celor cinci spitale, în vederea identificării terenurilor necesare. Acestea trebuie să permită funcționarea viitoarelor spitale regionale în condiții optime și la standarde de calitate, atât din punct de vedere al respectării circuitelor funcționale cât și al asigurării tuturor utilităților.

Misiunea pregătirii proiectelor pentru construcția celor opt spitale reviune Ministerului Sănătații, ai cărui reprezentanți vor demara chiar din zilele urmtoare demersurile ce se impun pentru identificarea surselor de finanțare și a terenurilor pentru construirea unitaților medicale.

 

Florian Bodog

În ceea ce priveste celelalte trei spitale, pentru care memorandumul a fost aprobat anul trecut, acestea urmează să se construiască la Iași, Cluj și Craiova. În cazul lor, au fost deja identificate terenurile pe care vor fi demarate lucrarile de construcție, iar în cursul acestui an s-a creat cadrul legal pentru trecerea în administrarea Ministerului Sănătății a suprafețelor de teren respective. Memorandumul adoptat pe 29 noiembrie 2016 prevede folosirea documentaţiei realizate în baza acordului semnat cu Banca Europeană de Investiții pentru a elabora pachetul de documente necesar pentru asigurarea finanţării proiectelor cu finanţare guvernamentală şi lansarea procedurilor de licitaţie pentru finalizarea investiţiilor aferente celor trei spitale regionale.

Ministrul Florian Bodog susține că cele opt spitale regionale „reprezintă baza necesară pentru o distribuţie eficientă a serviciilor medicale în regim ambulator şi intraspitalicesc la nivelul întregii ţări, ţinând cont de nevoile de îngrijiri medicale ale populaţiei, dar și de necesitatea trecerii de la un sistem medical centrat pe spital la o abordare concentrată pe pacient”. Acestea vor beneficia de  dotări cu echipamente moderne, cu ajutorul cărora diagnosticarea pacienților va fi rapidă și precisă, iar tratamentele vor putea fi instituite într-un timp cât mai scurt, crescând astfel șansele de vindecare, mai promit guvernanții.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Comentarii (2)

  1. Andrei spune:

    Celelalte trei cu fonduri de la BEI sunt sperante !

  2. Andrei spune:

    Cele “opt” spitale din titlu sunt de fapt cinci (ca-n text )

Adaugati un comentariu


 

*