A fost inaugurat primul Centru pentru boli intestinale inflamatorii

Acesta functioneaza in cadrul Institutului Clinic Fundeni si va deservi aproximativ 1.700 de pacienti cu astfel de afectiuni, din intreaga tara.

 

Inaugurare centru boli inflamatorii - Fundeni

Inaugurare centru boli inflamatorii

Ziua Internationala a Luptei impotriva Bolilor Inflamatorii Intestinale, care va fi marcata peste doua zile, la data de 19 mai, la Institutul Clinic Fundeni a fost inaugurat primul Centru din Romania destinat pacientilor care sufera de astfel de afectiuni.

Noul centru este deservit de 22 de medici gastroenterologi, 7 chirurgi si alte 25 de cadre medicale intre care asistenti medicali si medici dermatologi, dieteticieni, pneumologi, radiologi, oftalmologi, psihologi, pediatri, ginecologi si histopatologi. Managerul Institutului Fundeni, dr. Carmen Orban, spune ca Centrul va avea in evidenta circa 1.700 de pacienti din toata tara.

La inaugurarea centrului a participat si ministrul Sanatatii, Florian Bodog, care a declarat cu aceasta ocazie ca „avem nevoie de centre multidisciplinare, care sa rezolve problemele unor pacienti, eu spun, gravi. Chiar daca aceasta afectiune este una inflamatorie si este considerata benigna, este tratata de multe ori cu superficialitate din punctul de vedere al pacientului. Eu cred ca este foarte important ca tratamentul acestor afectiuni, care sunt afectiuni ale dezvoltarii economice, sa aiba un loc important in politica de sanatate”. Totodata, Bodog a spus ca Ministerul Sanatatii va elabora un proiect de act normativ care va avea ca finalitate recunoasterea si acreditarea noului centru de la Fundeni ca Centru de excelenta.

 

Dr. Mircea Diculescu

Dr. Mircea Diculescu

In acelasi context, la Institutul Fundeni a avut loc si o dezbatere care a avut ca subiect principal bolile inflamatorii intestinale. Cele mai frecvente afectiuni din aceasta categorie sunt Boala Crohn si Rectocolita ulcero-hemoragica, afectiuni cu care sunt diagnosticati la acest moment circa 15.000 de romani, insa doar 2.500 dintre acestia sunt inclusi in registrele nationale.

In cadrul dezbaterii, Mircea Diculescu, presedintele Clubului Roman pentru Boala Crohn si Rectocolita Ulcero-hemoragica a precizat ca „bolile inflamatorii intestinale sunt boli incurabile, dizabilitante si costisitoare, atat la nivel de individ, cat si la nivel de societate, de cele mai multe ori ele fiind diagnosticate tardiv si tratate suboptimal”. In aceste conditii, Mircea Diculescu a salutat inaugurarea primului centru din Romania destinat acestei categorii de pacienti, subliniind ca prin formarea si acreditarea de centre dedicate pacientilor cu boli inflamatorii intestinale „se poate asigura excelenta in ingrijirea acestora, prin reducerea timpului de asteptare, imbunatatirea tratamentului oferit pacientilor si evitarea progresiei bolii sau a complicatiilor”.

 

colonoscopie bolnavInaugurarea centrului din cadrul Institutului Clinic Fundeni inseamna, pe de o parte, un pas important in sprijinul pacientului cu aceste afcetiuni, iar pe de alta parte este o dovada a faptului ca putem face, impreuna, lucruri bune, ca putem transforma discutii, stategii si documente in planuri concrete” a precizat conf. dr. Loreta Paun, consilier de stat in Administratia Prezidentiala.

Alta tema abordata in cadrul evenimentului a fost elaborarea si actualizarea unor ghiduri de buna practica medicala, formarea si acreditarea de noi centre dedicate ingrijirii pacientilor cu boli inflamatorii intestinale si ingrijirea centrata pe pacient. Importanta controlului bolii pe termen lung si optimizarea monitorizarii, cresterea calitatii vietii pacientului si prevenirea spitalizarilor sunt, de asemenea incluse in ghiduri. Nu au fost uitate nici complicatiile ce pot aparea in urma interventiilor chirurgicale, prevenirea dizabilitatilor si incapacitatii de munca, reducerea „poverii” bolii reprezentate de costuri directe si indirecte legate de boala.

 

chirurgi operatieDesi bolile inflamatorii intestinale pot aparea la orice varsta, cele mai multe cazuri debuteaza la persoane tinere, cu varste cuprinse intre 15 si 30 de ani. Aceste afectiuni sunt rezultatul interactiunii dintre mai multi factori, printre care  predispozitia genetica a individului si factorii de mediu, indeosebi dieta saraca in fructe si vegetale proaspete si in care abunda alimentele supraprocesate si cele de tip fast-food .

Specialistii avertizeaza ca, netratate şi necontrolate, bolile inflamatorii intestinale evolueaza in pusee de activitate inflamatorie, adeseori complicate cu stenoze, ocluzie, malabsorbtie si malnutritie, fistule, abcese, cancer colonic.

Aceiasi specialisti spun ca mai mult de jumatate dintre pacientii cu boli inflamatorii intestinale necesita interventii chirurgicale, uneori multiple, pentru tratamentul complicatiilor sau controlul bolii, 53 la suta dintre pacientii cu boala Crohn necesita spitalizare in decurs de 10 ani de la diagnostic, intre 30 si 50 la suta dintre pacienti au nevoie de o interventie chirurgicala si pana la 20 la suta dintre acestia necesita o a doua operatie in interval de 510 ani.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Comentarii (1)

  1. Emilia Danaila spune:

    Buna ziua.Ma intereseaza daca vor putea sa se adreseze acestui centru si pacientii cu sindrom SCI(colon iritabil).Ma bucur ca cei cu probleme vor avea unde sa se adreseze.Va multumesc si va urez mult succes!

Adaugati un comentariu


 

*