A fost inaugurata cea mai noua baza aeromedicala pentru elicopterele SMURD

18 octombrie 2016 | 1 comentariu |

Investitia se ridica la aproximativ un milion de euro, cea mai mare parte din fonduri provenind din sponsorizari oferite de doua companii pretroliere.

 

elicopter smurdCea mai noua si, totodata, cea mai moderna baza aeromedicala din Romania, a fost inaugurata ieri, la Constanta, aceasta constituind si prima componenta a viitorului spital regional care urmeaza a se construi aici. Baza este destiunata elicopterelor SMURD si va deservi intreaga zona de sud-est a tarii fiind administrata de Ministerul Sanatatii si avand ca operator principal Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta. Aici se va afla in permananta un elicopter SMURD, care va fi pregatit 24 de ore din 24 sa plece in misiune, conditiile oferite de noua baza permitand si efectuarea de misiuni pe timp de noapte.

Prezent la festivitatea de inaugurare, secretarul de stat Raed Arafat, coordonatorul Departamentului pentru Situatii de Urgenta, a declarat ca suma totala alocata construirii bazei aeromedicale se ridica la 950.000 de euro, cea mai mare parte din bani probenind din sponsorizari. Astfel, 700.000 de euro au fost donati de companiile petroliere ExxonMobil si OMV Petrom, in timp ce restul banilor au provenit din contul Fundatiei pentru SMURD.

Terenul pe care a fost construita baza a fost pus la dispozitie de catre DSP Constanta, facand parte dintr-o suprafata mai extinsa, destinata construirii spitalului regional.

 

inaugure heliport constantaSe poate spune astfel ca baza aeromedicala inaugurata ieri constituie si piatra de temelie a viitorului spital regional de la Constanta, avand ca arie de acoperire intreaga zona de sud-est, zona in care este inclus si judetul Buzau. Noua baza asigura interventia de prim-ajutor si de transfer de urgenta catre alte centre specializate din regiunea Constanta si zona de sud-est, iar serviciile medicale vor fi asigurate de echipaje specializate de la SMURD Constanta. Unitatea include o platforma de aterizare realizata dintr-un beton special si utilata cu toate dotarile necesare, un hangar destinat elicopterului de interventie si spatii de pregatire si odihna pentru un echipaj de minim sase persoane, incluzand piloti, tehnicieni de aviatie, salvatori aerieni, pompieri descarceratori si echipaj medical. „Vorbim de o baza care deserveste situatiile de urgenţa si care va deservi cetatenii si pe toti cei care au nevoie de serviciile celor care lucreaza in aceasta baza. Beneficiarii initiativei sunt pacientii in stari critice, accidentatii grav, din zona judetului Constanta si Regiunea Sud-Est, care beneficiaza de interventia echipajelor de prim-ajutor, terapie intensiva si salvare aeriana si au nevoie de asistenta medicala de urgenta corespunzatoare si uneori, de transferul de urgenta catre alte centre medicale specializate”, a precizat medicul Raed Arafat la festivitatea de inaugurare.

 

Dr. Raed Arafat

Dr. Raed Arafat

Suprafata totala a noii baze este de 20.000 de metri patrati, dintre care 3.000 de metri patreti sunt alocati platformei de beton pentru aterizarea si decolarea elicopterului. Hangarul in care aeronava va sta atunci cand nu se va afla in misiune se intinde pe o suprafata de 400 de metri patrati, in timp ce 16.500 de metri patrati sunt destinati amenajarilor specifice unei astfel de unitati.

Secretarul de stat Raed Arafat a mai explicat ca „baza este proiectata sa functioneze in cele mai bune conditii, devenind parte integranta a infrastructurii de interventie de urgenta din Regiunea de Sud-Est a Romaniei. O sa faca activitatea mult mai sigura si mult mai usoara pentru ca, in primul rand, elicopterele nu pot sa stea afara, mai ales iarna. Deci un elicopter care sta intr-un hangar are defectiuni mai putine, are probleme mai putine si este in siguranta. In al doilea rand, o sa permita inclusiv anumite operatiuni de noapte pe care, pana acum nu puteam sa le facem pentru ca in zona spitalului, unde lasam pacientul noaptea, nu exista autorizare de aterizare. Asa ca, in aceasta baza, este posibil sa executam misiuni de noapte, fiind conditiile mult mai sigure”.

 Comentarii (1)

  1. Manuel Aurelian Pavelescu spune:

    Sa fie intr-un ceas bun si cer senin echipajului aero!!!

Adaugati un comentariu


 

*