Vaccinarea anti-Covid a persoanelor deja infectate nu influențează în bine sau în rău evoluția bolii

Afirmațiile au fost făcute de coordonatorul campaniei naționale de vaccinare în contextul în care doi soți au fost confirmați cu Covid-19 la scurt timp după prima doză de vaccin, decedând ulterior la spital.

 

Unul dintre subiectele conferinței de presă săptămânale transmise ieri, pe tema vaccinării, l-a constituit cazul a doi soți de 66 și 71 de ani, din județul Prahova, care au decedat în urma  infectării cu noul coronavirus, fiind confirmați cu Covid-19 la câteva zile după ce primiseră prima doza de vaccin. Bineînțeles că această situație a încins din nou imaginația celor care contestă vaccinarea, existența bolii și, în general, orice este legat de această pandemie, care s-au grăbit să avanseze ipoteza că vaccinul s-a dovedit ineficient în cazul celor doi și chiar a contribuit la deteriorarea rapidă a stării lor de sănătate, cauzându-le moartea.

În timp ce Direcția de Sănătate Publică din Prahova derula o anchetă în cazul celor doi soți, medicul Valeriu Gheorghiță a precizat, în timpul conferinței de presă, că s-a stabilit că cei doi soți erau deja infectați la momentul vaccinării și a fost vorba, din păcate, de o formă severă a bolii, care a început să se manifeste după administrarea serului.

În această privință, coordonatorul campaniei de vaccinare a reamintit că vaccinarea nu influențează cu nimic evoluția bolii, nici în cazul persoanelor aflate în perioada de incubație, nici al celor asimptomatice.

 

Gheorghiță a explicat că nu se poate spune că vaccinul accelerează sau agravează evoluția bolii, după cum, la fel de bine, nu se poate spera că acesta va opri evoluția infecției deja instalate. Vaccinul reprezintă un mijloc de prevenire a apariției bolii și nicidecum o metodă de tratament, de aceea nu se poate spune că acesta este ineficient dacă a fost administrat unei persoane deja infectate, care va manifesta ulterior simptome specifice, și nici nu este responsabil de apariția acestor simptome, a spus medicul infecționist.

Ulterior acestor declarații, DSP Prahova a dat publicității rezultatele anchetei urgente pe care a efectuat-o în acest caz, iar rezultatele confirmă spusele coordonatorului campaniei de vaccinare. Medicii epidemiologi prehoveni au stabilit astfel că cei doi soți fuseseră vaccinați pe 3 martie la centrul de la spitalul din Câmpina, iar cu ocazia triajului nu au fost identificate contraindicaţii ale vaccinării de către personalul medical. Nici după momentul administrării nu au fost înregistrate efecte secundare, în timpul supravegherii postvaccinale, așa că nu au existat suspiciuni de vreun fel.

 

Trei zile mai târziu însă, cei doi soți au fost preluați de ambulanță de acasă, acuzând amețeli și o stare generală modificată. Au fost duși la secția UPU a spitalului județean din Ploiești, unde au fost diagnosticaţi cu infecţie cu SARS-CoV-2, pneumopatie acută Covid-19 şi internaţi în sectorul Covid al Secţiei de Boli Infecţioase a spitalului. Ulterior, evoluția stării lor de sănătate a fost una nefavorabilă, iar cei doi soți au decedat din cauza complicațiilor generate de virus.

Din ancheta epidemiologică a reieșit  că cei doi au început să resimtă primele simptome pe data de 5 martie, la două zile după ce primiseră vaccinul. „Având în vedere că un caz este considerat infecţios cu două zile înaintea debutului şi încă 14 zile după debut, considerăm că la data vaccinării erau deja în perioada de incubaţie a bolii COVID-19, vaccinarea neinfluenţând cursul bolii la cei infectaţi, aşa cum s-a mai discutat în spaţiul public”, este concluzia comunicată de către DSP Prahova, care confirmă faptul că a fost vorba de un concurs nefericit de împrejurări și nicidecum de decese provocate de vaccin.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*