Doza booster, disponibilă începând de azi pentru persoanele vaccinate cu serul de la Johnson & Johnoson

8 noiembrie 2021 | 0 comentarii |

Prima opțiune recomandată este administrarea unui ser ARN mesager, însă este și acceptată varianta unei a doua doze de la același producător.  

 

Vaccinul anti-Covid produs de compania Johnson & Johnson este ultimul de acest tip aprobat în Uniunea Europeană, după celelalte trei seruri produse de Pfizer/BioNTech, Modena și AstraZeneca, administrarea sa în România începând în urmă cu șase luni.  Din acest motiv, luna trecută, când România a aprobat administrarea dozei booster pentru persoanele care primiseră de cel puțin șase luni schema completă, serul de la Johnson & Johnson nu se regăsea pe listă, dat fiind faptul că la acel moment nu trecuseră șase luni de când fusese aprobată administrarea sa în țară.

Începând de azi primii români care au optat pentru acest vaccin pot primi și doza booster fiind urmați în zilele următoare de cei care s-au vaccinat ulterior. Azi Este vorba de 3.325 de persoane vaccinate cu Johnson & Johnson care sunt eligibile pentru a primi doza booster, fiind vaccinate în prima zi în care vaccinul a fost administrat în România.

Ca și în cazul celorlalte vaccinuri, condiția este să fi trecut cel puțin șase luni de la prima inoculare, dar fiind faptul că serul de la Johnson & Johnson se administrează într-o singură doză. Cei care doresc să primească doza booster pot opta fie pentru același vaccin, fie pentru unul din cele două seruri pe bază de ARN mesager, respectiv cel de le Pfizer și cel de la Moderna.

 

Recomandarea specialiștilor și a coordonatorului campaniei naționale de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiță, este ca doza booster să fie făcută cu un ser ARN mesager la fel ca și în cazul celor vaccinați cu schema completă de la AstraZeneca. „Începând de luni, 8 noiembrie, persoanele care au fost vaccinate cu serul de la compania Johnson & Johnson, care au mai mult de 6 luni de la imunizarea inițială, se pot vaccina și cu doza de rapel, de primă intenție cu vaccin pe bază de ARN mesager. Alternativ pot opta și pentru vaccinul de la Johnson & Johnson”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Acesta a mai precizat că, în cazul în care vor opta pentru o doză booster cu ser de la Moderna, persoanele vaccinate inițial cu Johnson & Johnson vor primi o doza întreagă de vaccin, de 100 mg. Această precizare era necesară, întrucât de la 1 noiembrie, persoanele vaccinate cu schema completă de la Moderna, primesc la booster doar o jumătate de doză din același ser, respectiv 50 mg.

 

Vaccinul de la Johnoson  & Johnson este singurul din cele 4 disponibile în spațiul UE, care se administrează într-o singură doză, fapt pentru care a fost preferat de multe persoane care au ales să se vaccineze nu neapărat pentru a se proteja împotriva Covid-19, ci mai mult pentru a obține certificatul digital și a beneficia de avantajele pe care acesta le conferă.

Totodată însă, datorită faptului că nu necesită rapel, acest ser a generat și apariția fenomenului de vaccinare „la chiuvetă”, prin intermediul căruia cei care nu vor să se vaccineze obțin în mod ilicit certificatul digital, cu complicitatea unor medici care aruncă doza de vaccin ce ar trebui administrară și îi înregistrează pe respectivi în baza de date ca fiind vaccinați.

Fenomenul nu este specific doar României, însă medicii greci au găsit o modalitate originală de a-l contracara. Aceștia le spun celor care le oferă mită pentru a primi frauduros certificat digital,  că trebuie să le injecteze ceva pentru ca vaccinarea fictivă să fie cât mai plauzibilă. Le dau asigurări că în loc de vaccin le vor administra apă, însă în realitate aceștia primesc serul anti-Covid. Evident că medicii refuză mita, iar cei care ar vrea să-i reclame s-ar deconspira singuri că au vrut să ofere mită și să-și obțină ilicit certificatul digital, așa că nu o fac.

În România, din cele peste 6,5 milioane de persoane vaccinate cu schema completă se bănuiește că cel puțin 1.000 s-au vaccinat „la chiuvetă”, spre deosebire de colegii lor greci, medicii la care au apelat în acest sens fiind mult mai atrași de șpagă decât de a scăpa mai repede de pandemie.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*