România ar putea „importa” medici de familie din Republica Moldova

Pe adresa ministerului sosesc numeroase solicitări în acest sens, iar medicii moldoveni ar putea fi o soluție pentru rezolvarea crizei de specialiști din medicina de familie.

 

Deficitul de medici de familie cu care se confruntă la acest moment sistemul public de sănătate din România ar putea fi acoperit, cel puțin parțial, cu medici proveniți din Republica Moldova, după cum a precizat la începutul acestei săptămâni ministrul Sorina Pintea. Aceasta spune că în sectorul medicinei primare există la acest moment circa 700 de posturi vacante sau care urmează să se vacanteze în scurt timp după pensionarea titularilor și se caută soluții pentru ocuparea acestor posturi.

Din păcate numărul de medici de familie existent la acest moment în România nu este suficient pentru a acoperi necesarul, ministrul precizând că această situație se datorează și faptului că multă vreme, Ministerul Sănătății a făcut „politica Occidentului” în ceea ce privește managementul resurselor umane.

„Practic, s-au scos la rezidenţiat specialităţi de care era nevoie în afară. Aşa este, a fost o realitate. Partea ciudată este că aveam foarte multe specialităţi deficitare şi n-am regăsit nici în coordonare la rezidenţiat. Abia acum, din 2018, am început să cerem universităţilor să aibă coordonatori pe anumite specialităţi deficitare, printre care și medicina de familie”, a declarat Sorina Pintea.

 

Pe lângă suplimentarea locurilor la rezidențiat pentru această specializare, o altă posibilă soluție pentru reducerea deficitului de medici de familie ar fi „importul” de specialiști din Republica Moldova, existând numeroase oferte din partea acestora. Ministrul spune că procedurile de aprobare în cazul acestora sunt mai dificile, dat fiind faptul că, în Republica Moldova, medicii de familie pot profesa imediat după terminarea facultății, în timp ce în România, absolvenții trebuie să urmeze și o perioadă de trei ani de rezidențiat.

Luăm în calcul şi asta, respectiv să vină şi la noi medici, cum ai noştri au plecat, dar eu vreau să mă asigur şi am cerut comisiilor care evaluează aceste dosare să fie foarte, foarte atente, pentru că noi avem nevoie de medici bine pregătiţi. Procedurile de aprobare sunt puţin mai greoaie, pentru că în România rezidenţiatul pentru medicina de familie este de trei ani, iar în Republica Moldova, după finalizarea facultăţii, poţi să faci medicină de familie, şi atunci este nevoie de un timp de echivalare”, a mai explicat Sorina Pintea.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*