Plan de acțiune comun, între ministerele Sănătății din România și Republica Moldova

23 noiembrie 2018 | 0 comentarii |

Protocolul este valabil în perioada 2019-2020 și vizează acțiuni de cooperare, schimb de experiență și sprijin reciproc.

 

O delegație a oficialităților guvernamentale din Republica Moldova s-a aflat zilele acestea în România, pentru a participa le ședința comună a guvernului României și al Moldovei, care a avut loc ieri, la Palatul Victoria. În cadrul ședinței au fost prezentate proiectele comune pe care guvernele celor două țări le derulează în prezent, fiind totodată stabilite prioritățile pentru anul viitor.

Cu această ocazie au fost semnate o serie de acorduri bilaterale în diverse domenii, în baza cărora se vor demara noi proiecte de colaborare. Unul dintre domeniile pentru care s-a încheiat un astfel de acord este și cel al Sănătății, iar documentul a fost parafat se ministrul Sorina Pintea și de omologul său din Republica Moldova, Silvia Radu, în prezența prim-miniștrilor celor două țări, Viorica Dăncilă și Pavel Filip.

Este vorba de un plan de acțiuni în domeniul sănătății și al științelor medicale, pe care cele două ministere îl vor derula în perioada 2019-2020, în baza unui acord de cooperare care a fost ratificat încă de la data de 3 decembrie 2010. Planul cuprinde o serie de acțiuni care vizează cooperarea, schimbul de experiență și sprijinul în implementarea unor măsuri necesare pentru dezvoltarea sistemelor de sănătate din cele două țări.

 

Tot în baza acestui plan, care va intra în vigoare începând cu anul viitor, vor fi dezvoltate proiecte transfrontaliere pe sănătate în cadrul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020.

Cele două părți vor continua astfel cooperarea în domeniul asistenței medicale de urgență, a planificării resurselor umane în sectorul Sănătății, modernizarea sistemului medical informațional și în domeniul îmbătrânirii active, geriatrie și gerontologie.

Documentul semnat ieri de cei doi miniștri mai prevede cooperarea directă între instituții spitalicești cu același profil cum ar fi Boli infecțioase sau Psihiatrie, dar și între agențiile de transplant din cele două țări, cu scopul continuării schimbului de expertiză și bune practici în domenii prioritare pentru ambele țări. Totodată, părțile vor face schimb de experiență privind implementarea reformelor în sectorul spitalicesc, în asistența medicală primară, asistența medicală urgentă și serviciile comunitare.

 

În următorii doi ani, prin intermediul unor vizite de studiu, asistență tehnică și schimb de informații, România și Republica Moldova își vor oferi sprijinul necesar pentru armonizarea legislativă și integrare europeană la care aspiră și majoritatea locuitorilor Republicii Moldova, așa cum a subliniat premierul Pavel Filip, prin implementarea standardelor de calitate pentru medicamentele de uz uman și crearea cadrului de reglementare armonizat în domeniul farmaceutic și al dispozitivelor medicale.

Partea română s-a angajat, în acest context, să ofere suport pentru instruirea cadrelor medicale din Republica Moldova și realizarea schimbului de informații utile în domenii prioritare, cum ar fi sănătate publică, transplant, boli infecțioase, supravegherea transfrontalieră a maladiilor transmisibile, campaniile de vaccinări, sănătate mintală, prevenția bolilor cardiovasculare, bolilor oncologice, asistența medicală primară, asistența medicală urgentă și servicii comunitare.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*