Colaborare româno-moldoveană în domeniul Sănătății

23 octombrie 2018 | 0 comentarii |

Miniștrii de resort din cele două țări au încheiat un parteneriat care prevede acțiuni comune în domeniul științelor medicale, tehnologiei, transplantului și medicamentelor.

 

Învestită cu doar câteva săptămâni în urmă în funcția de ministru al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale din Republica Moldova, Silvia Radu a efectuat o primă vizită în România, prilej cu care s-a întâlnit cu omologul său Sorina Pintea. Cei doi miniștri au avut o întrevedere în cursul căreia Sorina Pintea a asigurat-o pe Silvia Radu de tot sprijinul oferit de partea română în toate măsurile pe care aceasta dorește să le implementeze.

Primii pași în direcția viitoarei colaborări româno-moldovene în domeniul medical au fost făcuți în cadrul întâlnirii care a avut loc ieri, ambii miniștri căzând de acord că este nevoie să se elaboreze în comun un plan de acțiune pentru perioada 2018-2020. Totodată, urmează să se înființeze și un grup de lucru comun care să stabilească acest plan de acțiuni pentru perioada următoare, fiind stabilite principalele domenii în care acest parteneriat va fi materializat. Este vorba de o colaborare în  domeniul ştiinţelor medicale şi tehnologiei precum și cel al transplantului şi al medicamentelor.

Totodată Ministerul Sănătății din România s-a angajat să ofere sprijin Republicii Moldova pentru continuarea reformei spitalelor și digitalizarea  sistemului sanitar.

 

Sorina Pintea a precizat, la finalul întâlnirii, că România și Moldova au foarte multe puncte comune când vine vorba de Sănătate, iar parteneriatul încheiat va fi benefic pentru ambele state. Unul dintre domeniile pe care se va colabora este și cel al transplantului, ministrul român precizând că în Moldova există o agenție de transplant care funcționează foarte bine, iar colaborarea dintre cele două state va fi pe modelul agenției Eurotransplant, încercându-se să se armonizeze legislația în domeniu și să se colaboreze pe toate palierele care țin de transplant.

Mă bucur foarte mult că doamna ministru dorește să folosească expertiza noastră în realizarea reformei în domeniul sănătății în Republica Moldova. Vom oferi tot sprijinul necesar pe proiectele pe care le va propune grupul de lucru, inclusiv pe patologiile pe care se dorește  sprijin. Intenționăm să colaborăm cu autoritățile de la Chișinău pentru achiziția de medicamente, în special pentru cele destinate bolilor rare, care, solicitate în cantități foarte mici nu reprezintă interes pentru producători în a le aduce în țară, iar prețurile de achiziție sunt foarte mari. Avem multe alte puncte comune în care colaborarea va fi benefică pentru ambele țări, a declarat Sorina Pintea.

 

Ministrul Sănătății de la Chișinău a declarat că parteneriatul include și schimburi de experiență între medicii români și cei moldoveni sperând că reforma la nivelul sistemului medical, aflată în plină derulare în Moldova, va face posibilă aducerea salariilor medicilor moldoveni la nivelul celor din România.

„Am început implementarea reformelor în sistemul de medicină şi sănătate publică, care, sper eu, va duce la atingerea acelor standarde europene pe care ni le dorim cu toţii în Republica Moldova şi în acest sens aş vrea să mulţumesc doamnei ministru pentru sprijinul pe care ni-l oferă în implementarea acestor reforme, astfel încât să obţinem ca medicii din Republica Moldova să nu îşi dorească să plece din ţară şi să aibă posibilitatea să exerseze profesia în republica noastră. În acest sens, am discutat şi acel acord şi plan de acţiuni pe care ni-l propunem pentru 2018 – 2020 prin care vom face şi schimb de experienţă şi schimb de medici, colaborări în domeniul implementării sistemelor de gestiune în Sănătate şi multe alte proiecte pe care am auzit că Guvernul din România este gata să le sprijine şi vom prelua şi experienţa de reformă a sistemului de urgenţă pe care îl avem şi ni-l dorim să fie la fel de eficient ca şi în România. Cred că este un lucru pozitiv că medicii din Republica Moldova vor avea prin implementarea acestei reforme salarii comparabile cu cele din România şi Europa. Avem de făcut reforma spitalicească. Vom prelua şi experienţa României în acest sens”, a declarat Silvia Radu.

 

Cu ocazia vizitei la București, ministrul Silvia Radu, însoțită de șeful IGSU Moldova, Mihail Harabagiu, a avut o întâlnire și cu secretarul de stat Raed Arafat, coordonatorul Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) din MAI, efectuând împreună cu acesta o vizită la Centrul pentru Situații de Urgență din Capitală.

Silvia Radu s-a declarat încântată de aparatura modernă de ultimă generație, de sistemele informatice, procedurile de lucru bine stabilite și operativitatea cu care se lucrează în cadrul centrului, precizând la finalul vizitei că acesta „e un model de urmat și pentru Moldova, astfel încât SMURD și Centrul Național de Asistență Medicală Prespitalicească să lucreze și să coopereze pentru a ajunge mai repede la cetățenii care au nevoie de asistență medicală. Vreau să preluăm toate experiențele bune, toate cunoștințele în domeniul situațiilor de urgență, altfel încât să îmbunătățim activitatea Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească. Vom intensifica colaborarea cu domnul Arafat, cu structurile similare din România, pentru a putea ajunge în scurt timp la performanțele pe care ei le-au obținut”.

 

Raed Arafat a menționat că asistența medicală de urgență trebuie privită ca un întreg, unde pompierii și echipele de pe ambulanțe trebuie să lucreze împreună. „România a realizat acest lucru și datorită încadrării în această structură a echipelor de descarcerare dar și instituirea Unității de Primiri Urgente, s-a reușit reducerea mortalității în cazurile de urgentă cu 50%”, a subliniat șeful DAS, menționând că discuțiile cu oficialii moldoveni „s-au axat pe organizarea sistemului integrat de urgență din România și continuarea colaborării cu colegii din Republica Moldova în acest domeniu”.

Republica Moldova beneficiază de suportul României în cadrul proiectului transfontralier SMURD – 2, prin care, de la începutul anului 2015 pînă acum au fost efectuate 106 intervenții cu elicopterul SMURD.

 


Adaugati un comentariu


 

*