Rezultate promițătoare în studiile referitoare la un nou medicament pentru Alzheimer

23 ianuarie 2021 | 0 comentarii |

Medicamentul este produs de compania farmaceutică Eli Lilly și a trecut cu brio de un studiu clinic de fază intermediară.

 

Un nou medicament produs de compania Eli Lilly s-ar putea dovedi eficient in tratarea persoanelor care suferă de Alzheimer, având capacitatea de a încetini declinul cognitiv specific acestei boli. Medicamentul se numește Donanemab și a obținut rezultate promițătoare într-un studiu clinic de fază intermediară, încetinind declinul cognitiv asociat afecțiunii, potrivit rezultatelor preliminare prezentate de producător.

Studiul clinic de faza a II-a a inclus 272 de pacienți și a atins obiectivul principal fixat, acela de a obține o schimbare semnificativă statistic a declinului clinic într-o perioadă de observare de 18 luni.

În timpul studiului, după o perioadă de tratament cu Donanemab, în care nivelul de plăci din creier s-a redus la nivelul observat la persoanele sănătoase – care la unii pacienți a durat doar câteva luni – pacienților li s-a administrat placebo.

 

Daniel Skovronsky, directorul  științific al companiei producătoare, a explicat că medicamentul este un anticorp dezvoltat pentru a înlătura acumulările de proteine beta-amiloide din creier, asociate bolii Alzheimer. „Mai precis, acesta țintește un subgrup de proteine beta-amiloide, numite N3pG. Studiul a arătat că prezența amiloidelor este un factor important de accelerare a bolii Alzheimer”, a mai declarat Daniel Skovronsky.

Studiul clinic a îndeplinit și unele obiective secundare, privind nivelul cognitiv și funcțiile cognitive, însă nu a obținut rezultate semnificative statistic în toate domeniile. Mai trebuie precizat că la 27% dintre pacienții incluși în studiu s-a observat o reacție adversă denumită Aria-E, care constă în inflamarea creierului.

Compania farmaceutică derulează în prezent un alt studiu clinic în care este testat același medicament pe 500 de subiecți.


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*