Un tratament pentru regenerarea dintilor cariati ar putea inlocui definitiv plombele

13 ianuarie 2017 | 0 comentarii |

Terapia se bazeaza pe celule stem, dar si pe un medicament inovator creat pentru pacientii diagnosticati cu maladia Alzheimer.

 

8-m-stomatologie-ssO echipa de cercetatori londonezi a realizat un tratament pentru regenerarea dintilor cariati, ce ar putea reduce in mod substantial nevoia de plombe. Noua terapie functioneaza prin stimularea abilitatii naturale a dintilor de a se repara singuri, prin activarea celulelor stem din pulpa dentara.

Oamenii de stiinta britanici au demonstrat, in acest studiu, ca procesul natural de regenerare a danturii cu probleme poate fi stimulat prin folosirea unui medicament despre care se crede ca ar putea fi un tratament pentru boala Alzheimer, numit Tideglusib. Acesta determina celulele stem din interiorul dintelui cariat sa devina celule odontoblaste, cu rol important in formarea dentinei – tesutul din structura dintelui aflat sub smaltul dentar. Ca urmare, celulele din structura dintelui repara cariile, actionand de la suprafata catre radacina. In cadrul testelor efectuate pe soareci, s-a constatat ca atunci cand cariile erau umplute cu un burete biodegradabil din colagen imbibat cu medicament, dintele se regenera treptat.

 

laborator analize, stemPentru a se convinge de acest efect, specialistii au gaurit dintii soarecilor, au inserat buretele si au folosit apoi un adeziv stomatologic pentru a sigila dintele. Cateva saptamani mai tarziu, buretele cu tot medicament se resorbise si fusese inlocuit cu noua dentina.

Restaurarea structurii originale a dentinei este de preferat in locul cimentului folosit in plombele clasice, deoarece, in timp, acesta slabeste structura dintelui lasandu-l vulnerabil la viitoare infectii si, inevitabil, la eroziune si desprindere. De asemenea, in cazul cariilor profunde, se poate ajunge in final la extractia dintelui, dupa mai multe astfel de tratamente.

In etapa urmatoare a studiului, echipa de cercetatori va realiza teste pe sobolani, ai caror dinti sunt de patru ori mai mari decat cei ai soarecilor, iar in caz de succes, in stadiile urmatoare se vor realiza teste pe pacienti umani.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*