Medicamente eliberate direct în creier, împotriva maladiei Alzheimer

6 decembrie 2019 | 0 comentarii |

Boala, specifică persoanelor de vârsta a treia, nu se poate vindeca, singurele soluții terapeutice având rolul de a-i încetini evoluția.

 

Un tratament revoluționar creat de un grup de cercetători israelieni, ar putea deveni cea mai nouă variantă terapeutică pentru inhibarea maladiei Alzheimer, prin eliberarea direct în creier a unor cantități microscopice de medicamente folosite pentru a încetini evoluția bolii.

Cercetătorii de la Institutul Tehnologic din Israel şi Universitatea Bar-Ilan au creat o tehnologie care are capacitatea de a implanta în creier cipuri microscopice din silicon, care eliberează cantitatea de medicamente necesară, constând într-o proteină cu rol inhibator pentru maladia Alzheimer.

Într-un articol publicat în revista Small, cercetătorii explică faptul că această boală, care afectează cu precădere persoanele vârstnice, este cauzată de o degenerare a celulelor cerebrale, datorată în principal acumulării de mase proteice în ţesuturile creierului, care ucid grupuri de neuroni şi afectează mecanisme esenţiale pentru funcţionarea creierului.

 

O proteină specifică inhibă procesul de deteriorare a acelor mecanisme, însă inserarea proteinelor în zonele-ţintă din creier nu este deloc o procedură simplă, deoarece medicamentul respectiv trebuie să treacă de bariera hematoencefalică, care protejează sistemul nervos central de bacterii şi substanţe chimice dăunătoare.

Soluţia creată de cercetătorii israelieni inserează acea proteină în creier şi o eliberează asupra ţesuturilor-ţintă, folosind cipuri speciale, care au o structură poroasă, fapt ce le permite să fie încărcate cu cantităţi mari din acea proteină. Cipul este inserat în creier printr-o procedură de implant sau proteina este lansată direct spre zonele-ţintă sub forma unor particule minuscule încărcate cu un sistem ce eliberează rapid în creier particule metalice acoperite cu acele molecule proteice.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*