SUUMC anticipează o relansare a activității de prelevare și transplant de țesut osos

Pentru anul acesta, specialiștii spitalului militar și-au depus depășirea propriului record în ceea ce privește numărul de prelevări și transplanturi de astfel de țesut.

 

Pandemia instalată anul trecut a afectat în mod semnificativ și activitatea de prelevare și transplant de țesut osos din cadrul Secției Clinice Ortopedie şi Traumatologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central Dr. Carol Davila (SUUMC), ca de altfel întreaga activitate de transplant din toate spitalele din țară. De la începutul anului 2021 sunt însă semne că activitatea tinde să revină la normal, chiar dacă Spitaul Foișor, unde se realizau cele mai multe transplanturi de țesut osos, a fost transformat în unitate suport-Covid.

În cadrul secției de Otopedie-Traumatologie a SUUMC, coordoată de col. medic conf. univ. dr. Marius Stănescu, s-au realizat 4 proceduri de recoltare și prelevare de grefe osoase și două intervenţii chirurgicale de transplant de ţesut osos anul acesta, ceea ce aduce o speranță în rânduș medicilor și al pacienților. Primul transplant a fost realizat  în cadrul unei operații de revizie – reconstrucţie a unei ligamentoplastii de genunchi, iar cel de-al doilea, în cazul unui protocol operator de revizie – reconstrucție a unei artroplastii de șold cu alogrefă de os morcelizat și impactat.

Într-un comunicat al unități medicale se precizează că pe lista de așteptare a Clinicii se află la acest moment 25 de pacienţi pentru revizii artroplastice, 3 pacienţi pentru reconstrucţie segmentară cu grefe structurale și 5 pacienţi pentru revizii ligamentoplastie genunchi.

 

Rezolvarea acestor cazuri ține atât de evoluția situației epidemiologice, care este principala problemă de sănătate publică la acest moment, cât și de disponibilitatea grefelor din Banca de țesuturi a spitalului Colentina, precum și de necesitatea asigurării serviciilor medicale pentru pacienții cu alte afecțiuni cronice sau acute.

Pentru a reduce cât mai mult timpul de așteptare al pacienților care eu nevoie de astfel de intervenții chirurgicale în cadrul clinicii, specialiștii de aici și-au propus ca obiectiv pentru acest an depășirea numărului activităților de prelevare și transplant înregistrate în anii anteriori instalării pandemiei. Clinica de Ortopedie și Traumatologie a SUUMC are acces, de la 1 ianuarie 2016, la Registrul Naţional de Transplant, în vederea înscrierii, pe lista de aşteptare, a pacienților eligibili pentru procedurile de transplant de os și tendon, după procedurile preliminare.

Înscrierea pacienților în registrul de transplant se face în colaborare cu Agenția Națională de Transplant, iar odată cu includerea pe lista de așteptare, pacientul primește un cod înscris în actele medicale, prin intermediul căruia poate fi verifica în timp real statusul acestuia, pe site-ul Agenției Naționale de Transplant.

 

În altă ordine de idei, unitatea medicală a anunțat operaționalizarea unei noi secții ATI destinată pacienților cu Covid-19, care a devenit funcțională vineri, având în dotare 14 paturi, din care șapte sunt nou înființate, cu sprijinul Departamentului pentru Situații de Urgență, iar alte șapte au fost relocate din Secția Clinică ATI a SUUMC, care susține activitatea medicală și chirurgicală pentru urgențe și cazuri cronice cu patologie nonCovid.

Noua secție respectă toate criteriile epidemiologice de funcționare, cu circuite izolate și personal medical dedicat și s-a constituit prin mobilizarea resurselor proprii ale spitalului. Astfel, 6 medici ATI, 18 asistenți medicali, 12 infirmiere și 2 brancardieri, care până acum își desfășurau activitatea în alte secții, s-au oferit să susțină eforturile echipelor medicale din Terapie Intensivă. Secția nou înființată este dotată conform normelor în vigoare, pentru asigurarea monitorizării complexe, a ventilației mecanice avansate, cu stații de infuzie automată, oxigen și aer comprimat. Din punct de vedere al echipamentelor medicale performante capabile să asigure asistența medicală multidisciplinară și tratamentul complicațiilor, la nivelul acestei structuri se mai află un microlaborator „point-of-care”, un ecograf 3D și un sistem de epurare extracorporală.

Secția este conectată prin sisteme de telemedicină cu laboratoarele, compartimentele și secțiile medicale din spital. Cele 14 paturi se adaugă altor 10 paturi ATI intermediare, operaționalizate în cursul lunii trecute la nivelul Secției Pneumologie a spitalului. În același timp, SUUMC asigură, prin secția ATI din cadrul Formațiunii Medicale ROL 2 – Covid 19 de la Institutul Ana Aslan, unde sunr 23 de paturi, asistența medicală de specialitate pentru cazurile grave de Covid-19.

 

Sursă foto: SUUMC

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*