Intervenție dificilă pe creier, realizată cu succes de neurochirurgii ieșeni

19 aprilie 2021 | 0 comentarii |

Specialiști de la Spitalul Clinic de Urgență Dr. Nicolae Oblu au extirpat o tumoră de 6 centimetri, care în domeniul neurochirurgiei reprezintă o dimensiune considerabilă.

 

Echipa de specialiști în Neurochirurgie de la spitalul Nicolae Oblu din Iași a reușit o intervenție chirurgicală salvatoare în cazul unei femei în vârstă de 60 de ani, care dezvoltase o tumoră de dimensiuni considerabile la nivelul creierului.

Dr. Lucian Eva, managerul unității medicale, care a condus echipa chirurgicală, a precizat că a fost vorba de o tumoră cerebrală de 6 centimetri, care s-a dovedit „impresionantă atât prin mărime, cât și prin poziția ei, lucru provocator pentru întreaga echipă medicală. Aceasta a crescut într-o zona a creierului ce determină personalitatea, fiind si tangentă a nervilor optici, glandei hipofize și arterelor carotide ce hrănesc creierul”.

Dr. Lucian Eva a explicat că acest tip de tumoră se numește meningom, iar tumorile din această categorie sunt cele mai frecvente la nivelul sistemului nervos central. În peste 90% din cazuri sunt tumori benigne, care cresc lent și ajung să fie descoperite când ajung la dimensiuni foarte mari, cum a fost și cazul de față.

 

Coordonatorul echipei chirurgicale spune că intervenția în sine a decurs fără complicații, reușind-se rezecția completă a tumorii.

„Săptămânal operăm aproximativ un meningiom, tumori voluminoase care, din cauza  heterogenicității, niciuna nu sunt identice una cu alta. Cu ajutorul tehnologiei prezente în spital, în acest moment avem posibilitatea de a trata astfel de leziuni impresionante fără consecințe majore asupra pacienților, aceștia beneficiind de servicii medicale la standarde înalte”, a mai declarat managerul spitalului ieșean.

Și evoluția post-operatorie a pacientei a fost una favorabilă, chiar dacă au existat câteva complicații hormonale tranzitorii, din cauza faptului că tumora fusese poziționată foarte aproape de glanda hipofiză.

Echipa medicală a fost formată din șef lucrări dr. Lucian Eva – medic primar neurochirug, dr. Cosmin Apetrei -medic specialist neurochirurgie, medicii rezidenți Răzvan Buga, Ioana Știrban și Narcis Bujor, medicul ATI Nina Straticiuc, asistentele Petonela Galeș și Mariana Răileanu și bioinginerul Vlad Dafinescu.

 

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*