Știi și câștigi sănătate: Aspirina, mai mult decât un medicament

20 aprilie 2021 | 0 comentarii |

Clasica aspirina nu este bună doar pentru durerile de cap, pentru stările febrile sau în prevenirea bolilor cardiovasculare pentru că împiedică plăcile să se depună pe artere. Se spune că o aspirină pe zi ține medicul la distanță, pentru că are numeroase indicații medicale.

Mulți dintre noi nu știm însă că aspirina, pe lângă toate utilizările sale medicinale, poate fi inclusă în diverse tratamente cosmetice sau în produse pentru curățarea locuințelor, dar poate fi un aliat de nădejde în casă și în grădină. De-a lungul vremii, oamenii i-au descoperit multe alte întrebuinări decât cele medicinale, pe cât de facile, pe atât de uimitoare și extrem de utile, la nevoie.

Aflăm și noi astăzi câteva dintre ele…

 

* Este un bun dezinfectant. Dacă vrei să-ți prepari propria soluția pentru curățarea mâinilor, amestecă aspirina cu zeamă de lămâie, iar pasta rezultată poate fi folosită pentru a scăpa nu doar de bacterii, ci și de petele din palme cauzate de iarbă, țigări sau cafea.

* Vindecă înțepăturile insectelor. Pentru a ameliora inflamația și mâncărimea în cazul unor înțepături de insecte se aplică o pastilă pisată și umezită pe zona afectată. Dacă sunteți însă alergici la înțepăturile de albină, ori dacă ați fost înțepat de căpușe, mergeți la doctor!

* Elimină crăpăturile călcâielor și calmează varicele. Pentru asta este nevoie de 10 aspirine care se zdrobesc până când se obține o pudră fină, care se amestecă cu 250 de ml de alcool de concentrație 70%, iar mixul astfel obținut se lasă la rece o zi, cel mult două. Seara, înainte de culcare, se scoate amestecul-minune din frigider, se agită foarte bine și se aplică pe o bucată de tifon o cantitate suficientă pentru a acoperi zona afectată. Pentru a fixa cat mai bine pansamentul cu soluția este recomandat ca peste acesta să se înfășoare o folie din plastic, pentru a nu se deplasa peste noapte. Dimineața se îndepartează pansamentul, se spală bine locul afectat și se hidratează zona respectivă cu o cremă de calitate. Acest „ritual” se repetă 10 zile, în fiecare seară, iar la final, varicele, pielea uscată și crăpăturile vor deveni doar amintiri.

 

* Întinerește pielea. Aspirina acționează ca un antiseptic natural pentru piele, iar un ingredient din compoziția sa este folosit în producţia cremelor iluminatoare şi în cele de curăţat pielea. Acidul salicilic din aspirină are efecte antinflamatorii și exfoliante, astfel că elimină celulele moarte ale pielii și reduce excesul de sebum, accelerând regenerarea pielii. Acidul beta hidroxil din aspirină calmează roșeața, inflamațiile și mâncărimea și pătrunde adânc în piele, desfundând porii și stimulând reînnoirea celulelor. Pentru a ajuta pielea să reîntinrească, se face o mască din 7 pastile de aspirină pisată, 3 linguri de iaurt și o linguriță de miere. Amestecul se aplică apoi pe față și se lasă să acționeze timp de 10 minute. Se spală fața cu apă călduță. Utilizarea regulată a acestei măști (de 3-4 ori/lună) va trata problemele pielii și o va face mai netedă și mai luminoasă.

* Tratează buzele crăpate. Grație modului în care acidul acetilsalicilic acționează, aspirina este foarte utilă pentru a exfolia și proteja pielea sensibilă a buzelor. Se face o pastă dintr-o linguriță de zahăr, o linguriță de miere, una de ulei de măsline, 2 tablete de aspirină și 6 picături de ulei de vitamina E, care se aplică pe buze și se masează ușor, cu mișcări circulare, pentru a amplifica efectul exfoliant. După 5 minute se clătește, iar efectul este uimitor.

* Te scapă de iritații. Zonele de roșeață de pe piele pot fi ameliorate și chiar vindecate dacă aplici un amestec format din câteva aspirine pisate și pudră de talc. Folosește-o de două ori pe zi și vei vedea cum tenul va fi mult mai sănătos.

 

* Te scapă de acnee. Chiar și după perioada adolescenței, unii oameni pot avea, din când în când, coșuri. Aspirina are însă proprietăţi antiinflamatoare, care ajută în prevenția și tratarea acestora. Pe lângă o igienă strictă, este extrem de util să se folosească o pastă formată din aspirină pisată și puțin suc de lămâie. Se aplică pe coșuri pasta obținută și se lasă să acționeze pentru câteva minute, după care fața se degresează cu apă și săpun. Roșeața va dispărea, iar coșul se va usca.

* Tratează bătăturile. Pentru a înmuia bătăturile întărite de la picioare se prepară o pastă din 5-6 tablete de aspirină pisate, o linguriță suc de lămâie și o jumătate de lingură de miere. Se aplică pasta pe zona afectată, apoi se înfășoară piciorul într-un prosop cald, pentru aproximativ 10 minute. La final se exfoliază cu o piatră ponce și efectele vă vor surprinde!

* Îndepărtează negii. Se aplică o cantitate generoasă de aspirină pisată pe zonele cu probleme şi se acoperă cu un plasture zilnic, până când negul dispare.

* Te scapă de mahmureală. Binecunoscutelelor remedii populare împotriva mahmurelii, ciorba de potroace și zeama de varză, li s-a alăturat vajnica aspirină. Două tablete luate înainte de culcare asigiră un somn liniștit și odihnitor, iar durerile de cap dispar ca prin farmec.

 

* Elimină mătreața. Mătreaţa nu provoacă doar mâncărimi, ci este şi inestetică. Pentru a scăpa de mătreață, se pisează 2 pastile de aspirină până se obține o pudră fină, care se adaugă în șamponul care ne spălăm. Această combinație va trata și va preveni apariția mătreții. După spălare poate fi aplicat un balsam de păr pe vârfuri și un ulei hidratant.

* Împrospătează culoarea părului. Și părul are de câștigat de pe urma aspirinei, care poate ajuta la restabilirea strălucirii și volumul lui. Se dizolvă 6-8 pastile de aspirină dintr-o folie, într-un pahar cu apă călduță. Se aplică soluția obținută pe păr, printr-un masaj ușor, și se lasă să acționeze timp de 10-15 minute. Se clătește apoi cu apă călduță, iar  părul va fi sănătos și strălucitor.

* Elimină urmele de transpirație. Aspirina te poate ajuta să scoţi petele galbene, de transpiraţie, de pe rochia sau cămaşa albă. Se zdrobesc 2-3 pastile de aspirină și se adaugă o jumătate de cană de apă. Apoi se stropește suprafața cu urme de transpirație cu această soluție și se lăsă să acționeze pentru câteva ore. După aceea se spală haina, iar efectul va fi uimitor!

 

* Ajuă florile din vază să reziste mai mult. Atunci când primim flori, parcă am vrea ca ele să nu se ofilească niciodată. Pentru a le ajuta să reziste o perioadă mai lungăă, se adaugă o pastilă de aspirină pisată în apa din vaza cu flori, iar acestea vor trăi de două ori mai mult decât dacă punem în vază doar în apă curată. Aspirina este de ajutor în special trandafirilor.

* Este un bun fertilizator pentru plante. Mulți grădinari folosesc aspirina ca îngrășământ pentru sol, dar și pentru combaterea unor dăunători, precum bacteriile și ciupercile. Trebuie avută însă mare grijă la dozajul aspirinei, pentru ca în cantitate mare, aceasta poate arde rădăcinile sau poate provoca alte daune. Dozajul ideal pentru tratarea solului este de o jumătate de tabletă de aspirină sau cel mult o tabletă pentru un litru de apă. Se face o anumită cantitate de soluție în funcție de suprafața pe care o avem, apoi stropim cu grijă, solul.

* Este un bun conservant pentru murături. Adaugând câte o aspirină pentru fiecare litru de saramură pentru murături, aceasta acționează ca un conservant și împiedică fermentarea legumelor puse la borcan.

 

* Înlătură grăsimea de pe vase. Trebuie să preparați o pastă de curățare zdrobind câteva pastile de aspirină și adăugând puțină apă. Apoi încercați să curățați vasele cu ea.

* Îndepărtează urmele de săpun. Dacă vrem să scapăm de urmele inestetice de săpun de pe cadă se pisează 5 pastile de aspirină şi se adaugă în produsul de curăţat pentru baie. Se stropeşte cada, se lasă amestecul să acţioneze timp de 30 de minute şi apoi se clăteşte bine cu apă!

* Ajuta la repornirea bateriei auto. Dacă te-a lăsat bateria, poți s-o readuci la viața punând în ea doua comprimate de aspirina. Acidul sulfuric din baterie se combina cu acidul acetilsalicilic al aspirinei și produc o noua încărcare care te va ajuta sa ajungi pana la cel mai apropiat service auto pentru a solutiona problema aparuta.

 

* Articolul are caracter informativ și nu înlocuiește cosultul medical.

 


Categorii: Lifestyle, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*