Victor Costache vrea o colaborare mai bună între ministerele Sănătății din România și Franța

4 februarie 2020 | 0 comentarii |

Ministrul român al Sănătății se află zilele acestea la Paris, unde se va întâlni cu omologul său francez, cu care va încheia un protocol de colaborare, dar și cu medicii români care profesează în această țară.

 

Ministrul Sănătății, Victor Costache, se află începând de astăzi, timp de trei zile, într-o vizită oficială la Paris, unde va avea o serie de întâlniri cu reprezentanți ai autorităților sanitare din Franța, în vederea încheierii unui protocol de colaborare, dar și cu medicii români care profesează aici. Totodată, ministrul român al Sănătății va participa la un eveniment științific organizat la Academia Națională de Chirurgie din Franța, unde va ține o prelegere în cadrul conferinței cu tema „Chirurgia cardiacă și chirurgia vasculară în epoca tehnicilor minim invazive”.

Cel mai important moment al vizitei ministrului Victor Costache în Franța îl va constitui întâlnirea pe care o va avea cu omologul său francez Agnès Buzyn, cu care va discuta detaliile „Memorandumului de Înțelegere care va fi încheiat între Ministerul Sănătății din România și Ministerul Solidarității și Sănătății din Republica Franceză în domeniul sănătății”, se subliniază într-un comunicat remis presei, de Ministerul Sănătății.

În cadrul acestui memorandum vor fi stabilite parteneriate, schimburi de experiență și bune practici în domeniile asistenței medicale la care România este deficitară, precum marii arși, transplantul de organe, chirurgia cardiacă pediatrică, politica medicamentului evaluarea tehnologiilor medicale sau acreditarea spitalelor.

 

Pe agenda discuțiilor dintre cei doi miniștri se vor afla și teme privind asigurarea asistenței medicale și cooperarea între România și Franța în ceea ce privește de măsurile prevenire și limitare a îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.

De altfel, înainte de a pleca la Paris, ministrul Costache, împreună cu ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, au stabilit, în cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU), iniţierea unui proiect comun de OUG prin care vor fi achiziționate, în regim de urgență, echipamente speciale pentru combaterea şi prevenirea unor eventuale cazuri de infecţii cu noul coronavirus în ţara noastră. În regim de urgenţă, vor fi achiziționate, de către Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate din subordinea Ministerului Finanţelor, echipamente individuale de protecţie, camere de izolare cu presiune negativă, izolete cu presiune negativă pentru transport pe targă, seturi de suport cardiorespirator, substanţe pentru dezinfectare şi filtre pentru echipamente de izolare, urmând ca în următoarele 45 de zile să se stabilească un cadru multianual pentru constituirea stocurilor naţionale de urgenţă, care să fie aprobat prin ordin comun al MAI şi MS.

Ministrul a subliniat însă că „este foarte important să nu creăm o stare de panică panică pentru populaţie” și că aceste măsuri sunt luate pentru a exista „nişte stocuri la nivel naţional pentru situaţii de urgenţă”.

 

Dr. Victor Costache

Nu în ultimul rând, Victor Costache se va întâlni zilele acestea și cu medicii români care profesează în Franța, printre care s-a numărat și el, până în urmă cu câțiva ani. Sistemul de sănătate din Franța nu îi este deloc străin ministrului, întrucât a profesat aici timp de 14 ani.

Debutul său în activitatea medicală este legat de Franța, unde a plecat în anul 2000, după ce efectuase primul an de Rezidențiat în România. Aici a luat totul de la capăt, între 2001 şi 2003 a fiind medic rezident la Serviciul de Chirurgie Toracică şi Generală din Toulouse, în 2003 la Serviciul de Chirurgie Digestivă din Grenoble şi la Serviciul de Traumatologie din Grenoble, iar în anul 2004 absolvind Masteratul în Anatomie la Facultatea de Medicină J. Fourier din Grenoble.

Ulterior, între 2004 şi 2006, dr. Victor Costache a fost medic rezident la Serviciul de Chirurgie Cardiovasculară, la Serviciul de Chirurgie Vasculară şi la Serviciul de Chirurgie Cardiacă din cadrul CHU Grenoble. În noiembrie 2006 obţine Diploma de medic specialist în Chirurgie Toracică, la Facultatea de Medicină Bucureşti, după care se întoarce în Franţa, unde continuă să profeseze ca medic rezident, apoi ca medic specialist şi şef de lucrări la Grenoble (2006-2010). În 2009 își ia doctoratul cu tema „Optimizarea metodelor de diagnostic şi tratament în mediastinite”. Ulterior, ca medic primar în specialitatea Chirurgie Cardiovasculară şi Toracică, profesează în spitale din Franţa, Marea Britanie, Danemarca, Scoţia, Germania și Quebec.

Se întoarce în România în anul 2014, împreună cu familia, iar activitatea profesională și-a continuat-o la clinica Polisano din Sibiu, unde pune bazele unei secții de Chirurgie Cardiovasculară și Toracică, pe care o și conduce, până în octombrie 2019, când este propus ministru al Sănătății în Guvernul Orban.

 


Adaugati un comentariu


 

*