Sorina Pintea, cu „biciul” pe managerii de spitale

2 aprilie 2018 | 0 comentarii |

Ministrul Sănătății a precizat, cu prilejul Adunării Generale a Colegiului Medicilor din România, că vrea ca responsabilitatea acestora să crească, inclusiv în cazurile de malpraxis medical, pentru care va promova o nouă lege.  

 

Sorina Pintea

Sorina Pintea, ministrul Sănătații, a anunțat, la ședința Adunării Generale a Colegiului Medicilor din România (CMR), că va continua „să dotăm, să extindem, să modernizăm spitale, să achiziţionăm aparatură medicală pentru pacienţi şi pentru ajutorul dumneavoastră de a face un act medical aşa cum îl doriţi. Sunt foarte multe proiecte pe care Ministerul Sănătăţii şi le-a asumat prin programul de guvernare pentru a putea dezvolta această zonă”, subliniind, încă o dată, că în aprilie, medicii vor constata că sunt reale creșterile salariale anunțate.

Ministrul a promis, în acest context, că va face tot ce-i stă în putință pentru a îmbunătății sistemul medical și a reda demnitatea medicilor. „Ne dorim un sistem de sănătate performant şi pentru asta avem nevoie în primul rând de specialişti. România a creat de-a lungul timpului un corp medical pe care, din păcate, nu a ştiut să îl aprecieze şi să-l păstreze. Veţi spune: sigur discutăm de majorări salariale, da. Majorările salariale sunt nişte paşi înainte pe care încercăm să îi facem pentru a putea repara moral, pentru a putea reda parţial din demnitatea pe care dumneavoastră ca medici v-aţi pierdut-o de-a lungul timpului”, a declarat Sorina Pintea, subliniind că în ceea ce privește sporurile, așa cum a mai spus, managerii sunt datori să găsescă resurse pentru a le plăti.

 Ea a menționat că problema erorilor medicale nu aparține doar medicilor, ci și conducerilor unităților medicale care nu au asigurat condițiile desfășurării unui act medical de calitate „Este problema managementului spitalelor, am spus-o de fiecare dată. Fiecare spital are un manager care trebuie să gestioneze situația”, a spus Sorina Pintea, subliniind că „Ministerul Sănătății, prin programele pe care le implementează, dotează spitalele, dar nu este suficient”.

 

Profesorul Gheorghe Borcean, președintele CMR, a subliniat că „nicăieri în legislația noastră specifică nu se vorbește în definiția și atribuțiile medicinei, ale medicului, decât că este acea profesie care previne îmbolnăvirea, care face diagnostic, tratament și vindecă. Rezultă că dacă acest algoritm nu se petrece în totalitate, atunci medicina și medicul nu au îndeplinit ceea ce aveau de îndeplinit. Iată un adevăr parțial, deci nu adevărul, numai adevărul și tot adevărul”. Acesta a arătat că o bună parte a muncii medicilor nu se finalizează cu realizarea obiectivelor legale ale medicinei, așa cum sunt ele enunțate, iar moartea și boala nu înseamnă că medicina se oprește sau nu mai are resurse, nu înseamnă neapărat vinovăția cuiva, ci mai degrabă „viața este înțeleasă pe segmente și foarte tehnic. Dacă cineva este bolnav sau moare, nu se întâmplă prin înțelegerea omului împreună cu boala și moartea sa, ci separat. (…) Nu este ușor a trăi știind că vei muri. Este însă cu mult mai dur a crede în imortalitate și a te înșela”, a subliniat profesorul Borcean, arătând astfel, că medicii nu pot face minuni, că este necesară o schimbare de mentalitate. Președintele CMR a menționat că nu întâmplător a deschis acest subiect, ci „la apelurile discrete și oarecum rușinate ale unor colegi din specialitățile de terapie intensivă, oncologie, neurochirurgie, neurologie, hematologie oncologică, neonatologie, care tratează pacienți cu boli incurabile, în stadii terminale”.

 

Dr. Gheorghe Borcean

Comisia de Disciplină a CMR a arătat că, în ultimii 12 ani, 376 de medici au fost reclamaţi, respectiv, sancţionaţi pentru malpraxis, acestea fiind doar cazurile ajunse de la comisiile judeţene la cel mai înalt for de judecată al Colegiului Medicilor din România.

Președintele CMR, dr. Gheorghe Borcean, a subliniat volumul imens de cazuri pe care medicii le-au avut de rezolvat în ultimul an: 110.545.624 servicii de medicina familiei, 25.880.260 servicii în ambulatoriul clinic, 43.569.305 servicii paraclinice, 1.487.313 servicii paraclinice de imagistică, 3.956.435 servicii în spitalizarea continuă, 4.028.424 servicii în spitalizarea de zi. „Acesta este volumul pe anul 2017 al activității, doamnelor și domnilor doctori și al celorlalte profesii din sănătate – doar în sistemul asigurărilor de sănătate. Corpul medical, dacă vrea să rămână în continuare o entitate de elită în societate, trebuie să se identifice atât ca întreg cât și ca persoane individuale. Identitatea se dobândește în trecutul, contextul, în prezentul și în evoluția societății. În ceea ce privește identificarea profesiei medicale, ea nu se poate face în afara relației medic-pacient și a relației profesie-societate”, a precizat președintele CMR, atrăgând totodată atenția autorităților că este necesar să modifice Legea Sănătății și Legea Malpraxisului medical..

În acest context, Sorina Pintea a spus că „vom promova o nouă lege a malpraxisului și atunci probabil că lucrurile se vor rezolva”.

 

Referitor la reclamațiile formulate împotriva medicilor, dr. IonJapie, președintele Colegiului Județean al Medicilor Buzău și membru în Comisia Superioară de Dispciplină, spune că așa cum a subliniat și colegul său, prof. dr. Radu Vlădăreanu, în ședința Adunării Generale a CMR, ar trebui „să ne gândim că în contextul în care avem peste 8.000.000 de acte medicale în spitale, în 2017 avem 110 medici intimaţi, în 75 de cauze. Asta ne spune că majoritatea – milioane şi milioane de acte medicale – s-au desfăşurat conform bunelor practici”, a spus medicul buzoian.

Se observă însă că, în ultimii ani, a scăzut numărul celor pedepsiţi. Comisia Superioară de Disciplină a aplicat 19 sancţiuni, anul trecut, după ce a analizat cele 75 de cauze. Majoritatea au fost mustrări (11), iar șase doctori au primit avertismente. Unul singur a fost sancţionat cu interdicţia de a profesa, timp de o lună, fiind totodată obligat să participe la cursuri de perfecţionare. A fost şi o cauză cu un vot de blam. Majoritatea sancțiunilor au fost aplicate cardiologilor, medicilor de la unitățile de primiri-urgențe, chirurgilor și ginecologilor.

În acest moment, pe rolul Comisiei Superioare de Disciplină sunt 28 de cauze în care medicii au fost reclamați. Cele mai multe cazuri sunt în specialitățile chirurgie generală, ATI şi obstetrică-ginecologie.

CMR a constatat și deficiențe în anchetele de la nivelul teritoriului, că nu toate comisiile județene respectă pașii legali.

 


Adaugati un comentariu


 

*