Creatorul programului Global pentru Siguranța Pacientului vine săptămâna viitoare în România

Cu prilejul Romanian Hygiene Days 2018, profesorul Didier Pittet va sublinia importanța igienei mâinilor în prevenirea și controlul raspândirii bolilor și al infecțiilor intraspitalicești.

 

Prof. Didier Pittet

Între 5 și 8 milioane de vieți sunt salvate, anual, în întreaga lume, printr-o respectare strictă a igienei în unitățile medicale cu paturi.  La jumătatea săptămânii viitoare, cu prilejul Zilei Igienei Mâinilor în România 2018 – Romanian Hand Hygiene Daysprofesorul Didier Pittet, inițiatorul Programului Global pentru Siguranța Pacientului – „Clean care is safer care – va conferenția, la București, despre cultura siguranței pentru un spital, despre standarde și calitate, despre „lupta” pentru prevenirea și controlul infecțiilor intraspitalicești, care au dat atâtea bătăi de cap românilor, în ultimii ani.

Evenimentul, care va avea loc pe 14 martie, are ca parteneri instituționali Societatea pentru Prevenirea Infecțiiilor din Marea Britanie, Colegiul Medicilor din România, Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, Societatea Română de Epidemiologie, iar organizator științific al programului va fi Societatea Română de Microbiologie.

Conferința este una cu caracter internațional, reunind specialiști de prestigiu din România și din străinătate.

 

Profesorul Didier Pittet va fi prezent la București, unde va vorbi, în cadrul conferinței, despre cum pot fi salvate vieți respectând regulile de igienă într-un spital, despre conștientizarea și aplicarea programului pentru siguranța pacientului. „Let the campaign be active in Romania”, este îndemnul acestuia, transmis atăt personalului medical din șara noastră, cât și autorităților din sănătate.

Pe lângă programul Global pentru Siguranța Pacientului, profesorul elvețian Didier Pittet a coordonat în ultimii 20 de ani studii în epidemiologie și boli asociate infecțiilor nosocomiale, iar împreună cu echipa sa a creat și Modelul Geneva, care este o strategie multimodală, bazată pe educare, instruire, conștientizarea oportunităților în igiena mâinilor și feedback cu privire la modelele de comportament ale personalului medical.

 

Această metodă și-a dovedit în timp eficiența, determinând o reducere a infecțiilor nosocomiale chiar și cu 50%.

În prezent, Didier Pittet conduce Departamentul de Prevenire a Infecțiilor și Centrul pentru Siguranța Pacienților din cadrul Spitalului Universitar din Geneva și predă la universități de pe mai multe continente, printre care Imperial College din Londra și Hong Kong Polytechnic University School of Health Science. Profesorul Pittet a fost distins cu titlul de Comandor al Imperiului Britanic de către regina Marii Britanii.

Între specialiștii români care vor conferenția pe 14 martie, la București, se numără dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, dr. Emilian Damian Popovici, președintele Societății Române de Epidemiologie și dr. Gheorghe Borcean, președintele Colegiului Medicilor din România. Acesora li se vor adăuga o serie de medici epidemiologi din spitalele din țară, precum și alți specialiști din străinătate.

 


Adaugati un comentariu


 

*