Beneficiile ciclismului si mersului pe jos „bat” efectele poluarii

13 mai 2016 | 0 comentarii |

Un studiu al cercetatorilor bittanici arata ca si in orasele cu un nivel ridicat de poluare a aerului, beneficiile practicarii miscarii in aer liber sunt mai mari decat riscurile generate de poluare.

 

ciclismCercetatorii de la Universitatea din Cambridge, Marea Britanie, au anuntat recent ca beneficiile pentru sanatate ale ciclismului si mersului pe jos sunt mai mari decat efectele nocive ale poluarii aerului. Practicarea acestor sporturi, chiar si intr-un mediu poluat, asa cum se intampla in marile orase, aduce organismului mai multe beneficii decat riscuri.

Cercetatorii au analizat informatiile din studii epidemiologice, creand simulari pe computer pentru a compara riscurile si beneficiile activitatii fizice si poluarii aerului in locuri diferite.

Ei au descoperit ca pentru o concentratie medie de poluare a aerului intr-o zona urbana, punctul de basculare – atunci cand riscurile incep sa depaseasca beneficiile – vine dupa sapte ore de ciclism sau 16 ore de mers pe jos pe zi, limite foarte ridicate, la care nu se ajunge in mod obisnuit.

 

plimbare-varsniciStudiul mai arata ca, intr-un numar mic de orase foarte poluate, riscurile pentru sanatate ale poluarii aerului ar putea incepe sa depaseasca beneficiile activitatii fizice dupa 30 de minute de ciclism in fiecare zi. Dar numai 1% dintre orasele incluse in baza de date a poluarii aerului inconjurator a Organizatiei Mondiale a Sanatatii au avut un nivel de poluare suficient de mare pentru ca acest lucru sa se intample.

 In New Delhi insa, unul dintre cele mai poluate orase din lume, cu niveluri de poluare de 10 ori mai mari decat Londra, daca oamenii merg cu bicicleta mai mult de cinci ore pe saptamana, riscurile poluarii vor depasi beneficiile pentru sanatate, a precizat dr. Marko Tainio, autorul principal al studiului. „Modelul nostru indica faptul ca, in Londra, beneficiile pentru sanatate ale unei plimbari active depasesc intotdeauna riscurile poluarii. Trebuie, totusi, sa reamintim ca o mica minoritate de muncitori din cele mai poluate orase, cum ar fi mesagerii pe biciclete, pot fi expusi la niveluri de poluare a aerului suficient de mari pentru a anula beneficiile pentru sanatate ale activitatii fizice”, a adaugat acesta.

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*