Ziua Internațională a Asistentului Medical 2022. La mulți ani!

12 mai 2022 | 0 comentarii |

Facem o reverență adâncă în fața celor care au grijă de sănătatea noastră, a tuturor, alături de medici și de ceilalți profesioniști din domeniul medical.

 

Astăzi, așa cum se întâmplă în fiecare an la data de 12 Mai, în întreaga lume se sărbătorește Ziua Internațională a Asistentului Medical. Asistenții medicali își pun amprenta pe viețile oamenilor din jurul lor în fiecare zi și au un rol cheie în instituţiile sistemului sanitar, fiind responsabili de bunăstarea, siguranţa şi recuperarea pacienţilor, dar astăzi au dreptul la o sărbatoare numai a lor, care să-i pună în valoare mai mult decât în mod obișnuit.

Astăzi, noi, ceilalți, avem ocazia să le mulțumim asistenților medicali din viața noastră și să ne exprimăm recunoștința și aprecierea față de felul în care au grijă de sănătatea noastră în vreme de pace sau de război, de liniște sau de catastrofe așa cum s-a întâmplat și în ultimii doi ani, marcați de pandemie, când s-au aflat în „linia întâi” pe frontul de luptă, alături de medici și de ceilalți profesioniști din domeniul medical.

Pentru a putea onora şi omagia asistenţii medicali din întreaga lume şi munca incredibilă pe care o fac, data de 12 mai a fost instituită ca Ziua Internaţională a Asistenţilor Medicali (International Nurses Day).

 

În 1974, la iniţiativa Consiliului Internaţional al Asistenţilor Medicali – The International Council of Nurses (ICN) a devenit, oficial, Ziua Internațională a Asistentului Medical, celebrată în fiecare an la 12 mai, zi în care se celebrează naşterea asistentei medicale care a pus bazele moderne ale asistenței medicale, Florence Nightingale, considerată fondatoarea asistenţei medicale moderne.

De atunci, în fiecare an, ICN pregăteşte şi distribuie Kitul pentru #InternationalNursesDay, care conţine materiale educaţionale şi de informare publică pentru a fi utilizate de asistenţii medicali de pretutindeni. În fiecare an se alege o temă diferită pentru a marca această zi, iar tema atribuită Zilei Internaţionale a Asistenţilor Medicali 2022 este „Nurses: A Voice to Lead – Invest in Nursing and respect rights to secure global health” (Asistente medicale: O voce pentru a conduce – Investiţi în asistenţa medicală şi respectaţi drepturile pentru a asigura sănătatea globală), care are rolul de a analiza cele patru domenii politice ale Direcțiilor Strategice pentru profesia de asistent medical și moașă – Educație, Locuri de Muncă, Leadership și Furnizare de Servicii, dar vizează și alte două priorități stretegice de importanță vitală ajunse în prim plan în ultimii doi ani, siguranța și bunăstarea asistenților medicali și moașelor.

 

Cu prilejul Zilei Internaționale a Asistentului Medical, Mircea Timofte, președintele OAMGMAMR, a transmis că Ziua Internațională a Asistenților Medicali este „în primul rând un prilej pentru a celebra activitatea profesioniștilor din acest domeniu și pentru a le mulțumi și a ne exprima recunoștința față de profesionalismul, eforturile extraordinare și dedicarea cu care asistenții medicali și moașele se implică în permanenţă, uneori în medii extrem de dificile, în scrierea planurilor de îngrijire a pacienților, evaluare și teste, în verificarea și administrarea medicației și în multe alte activități din domeniul medical, de răspunsul rapid la urgenţe până la planificarea externărilor din spital, efectuarea investigaţiilor de rutină etc. În contextul urgenței globale de sănătate generate de pandemia COVID-19, din ultimii doi ani, asistenții medicali și moașele au demonstrat că au un rol fundamental pentru sănătatea omenirii. În acești doi ani s-a observat mai mult ca oricând importanța asistenților medicali, care au contribuit la derularea campaniei de vaccinare anti-COVID și a celorlalte programe de vaccinare și au fost în primele linii ale asistenței medicale în spitale, demonstrând profesionalism, empatie și devotament. În această perioadă s-a văzut mai bine ca oricând că este nevoie de asistenți medicali și de moașe în desfășurarea actului medical. Tocmai de aceea, tema din acest an pentru Ziua Asistentului Medical subliniază că asustenții medicali și moașele ar trebui să aibă O VOCE de care să se țină cont în toate deciziile care se iau în domaniul sănătății, la toate nivelurile, așa cum subliniază și OMS”. 

 

Președintele organizației profesionale, Mircea Timofte, a subliniat că „rolul asistenților medicali și al moașelor devine din ce în ce mai important pentru comunitatea globală, în contextul creșterii gradului de poluare și al încălzirii globale și al altor amenințări cu care se confruntă omenirea, expusă la tot mai multe riscuri și boli, dar și al creșterii speranței de viață, ca urmare a progreselor înregistrate de știință. Va fi din ce în ce mai mare nevoie de de asistenți și moașe cu o bună pregătire medicală, capabili să îngrijească neobosit bolnavii și răniţii, dar și să aibă grijă de oamenii sănătoși, pentru a-i ajuta să se ferească de boli și să ajute la aducerea pe lume a unor noi vieţi, în condiții de siguranță. Pentru a veni în întâmpinarea acestor provocări, prin OAMGMAMR organizăm permanent cursuri de perfecționare și educație medicală continuă și, iar anul acesta am dezvoltat un program de leadership în colaborare cu Facultatea de Asistenți Medicali și Moașe a Royal College of Surgeons in Ireland (RCSI), la care participă 150 de profesioniști din România. Chiar în această perioadă avem un grup la Dublin, care participă la cursurile și work-shopurile organizate în cadrul acestui program, a explicat pentru sanatateabuzoiana.ro, președintele OAMGMAMR.

De Ziua Internațională a Asistentului Medical, acesta le transmite asistenților medicali și moașelor din România și din lume „un gând bun, alături de mulțumirea și recunoștința pentru eforturile voastre extraordinare și pentru responsabilitatea morală asumată dincolo de simțul datoriei. Vă doresc multă sănătate, putere de muncă și La mulți ani!”, a transmis Mircea Timofte, asigurându-și colegii că organizația profesională rămâne angajată în susținerea profesiei și a profesioniștilor pe care îi reprezintă.

 

OAMGMAMR Buzău a marcat în avans Ziua Internațională a Asistentului Medical, împreună cu Ziua Internațională a Moașei, printr-un eveniment științific, la care au conferențiat Luminița Turcu, directorul de Îngrijiri al Spitalului Județean de Urgență Buzău, care a prezentat o lucrare despre stresul profesional. Cu acest prilej, ea a subliniat că profesia de asistent medical este una „valoroasă, vocațională și plină de semnificație și este în continuare piesa vitală într-un sistem funcțional de îngrijire a pacienților”, dar nu este deloc ușoară, iar asta s-a văzut cu prisosință în ultimii doi ani. „A fi asistent cere mai mult decât pregătire medicală. Cere să fii pregătit pentru provocări dificil de gestionat și care se schimbă într-un ritm alert, într-un domeniu solicitant și imprevizibil. (…) Nursingul este un domeniu important, care oferă siguranță financiară și o carieră de viitor”, dar are și revers, iar „performanța, satisfacția și starea de bine nu depind doar de pregătirea medicală, ci și de inteligența emoțională, reziliență mentală, cunoașterea psihologiei umane, compasiune – față de pacienți și față de sine”, a subliniat Luminița Turcu. 

În completare, Viorica Duțu, de la Spitalul Nehoiu, a vorbit despre importanța comunicării asistentului medical și moașei cu pacientul, cu aparținătorii acestuia și cu echipa medicală, iar evenimentul a constituit și un prilej de destindere și socializare, după doi ani de pandemie.

 

Elena Comanescu

Cu prilejul Zilei Internaționale a Asistentului Medical, Biroul OAMGMAMR Buzău a transmis membrilor organizației profesionale un mesaj de mulțumire „pentru dăruirea, profesionalismul, credința și dăruirea cu care contribuie la vindecarea pacienților, zi de zi, pentru dedicarea, empatia și chiar sacrificiul de care au dat dovadă în ultimii doi ani, marcați de pandemia de COVID-19” și le-a urat „La mulți ani!”

Președinta filialei locale, Elena Comănescu, a subliniat că „asistenții medicali și-au legat existența de cea mai umană și nobilă profesie și merită felicitări și mulțumire nu doar în această zi specială, ci în fiecare zi, în fiecare clipă în care pun mai presus de orice datoria față de pacient. Să purtați cu mândrie halatul alb, turele să vă fie ușoare, munca să vă aducă plăcere! Vă doresc să primiți mereu aprecieri și răsplată după efortul pe care îl depuneți. Această profesie nu este deloc ușoară, de aceea este potrivită doar oamenilor deciși, puternici și cu un suflet mare. Vă doresc să aveți răbdare, putere și înțelepciune în munca pe care o depuneți constant și care este de neprețuit. La mulți ani!”,  este mesajul Elenei Comănescu, președinta OAMGMAMR Buzău.

 

Redacția Sănătatea Buzoiană le mulțumește asistenților medicali în numele cititorilor și le urează „La Mulți ani cu sănătate! ”

 


Adaugati un comentariu


 

*