Managerul spitalului Athena si sefa de laborator, retinuti dupa 12 ore de audieri la DIICOT

Cei doi sunt cercetati pentru trafic de ovule, impreuna cu alti trei medici si o asistenta din cadrul aceluiasi spital, una dintre cele mai mari unitati medicale private din Romania.

 

Dr. Konstantinos Giatras

Dr. Konstantinos Giatras

In cazul traficului de ovule camuflat in spatele activitatilor legale desfasurate la spitalul privat Athena din Timisoara, procurorii DIICOT au exrins cercetarile de la trei, la sase persoane, doua dintre acestea fiind chiar retinute ieri seara, in urma unor perchezitii si a unor audieri ce s-au intins pe durata a 12 ore. Cele doua persoane retinute sunt cetateni greci si este vorba chiar despre managerul spitalului, dr. Konstantinos Giatras, si de sefa de laborator din cadrul institutiei medicale, Pappa Cherachlea.

Initial, pe langa cei doi, anchetatorii il mai aveau in colimator pe un medic din cadrul aceluiasi spital specializat in fertilizarea in-vitro, insa pe parcursul zilei de ieri cercetarile s-au extins, fiind vizate alte trei cadre medicale. Astfel, in dosarul de trafic de ovule sunt cercetate in total sase persoane, mai precis managerul spitalului, sefa de laborator, trei medici specialisti si o asistenta. Dintre acestia, primii doi sunt retinuti pentru 24 de ore si urmeaza sa fie prezentati instantei cu propunerea de arestare preventiva, iar celelalte persoane sunt cercetate in stare de libertate.

 

Spital-Athena-8Audierile, potrivit anchetatorilor, s-au desfasurat cu mare dificultate, din cauza faptului ca principalii suspecti sunt cetateni greci si nu vorbesc limba romana, anchetatorii fiind nevoiti sa apeleze la serviciile unui translator. Conform procurorilor, managerul grec a recunoscut in timpul audierilor ca in spital se prelavau ovule care erau apoi oferite cuplurilor ce nu puteau avea copii, dar a atras atentia ca astfel de practici sunt obisnuite in majoritatea clinicilor de profil din Romania.

Autoritatile medicale sustin insa ca procedurile de prelevare de ovule si fertilizare in-vitro sunt acceptate, insa numai in anumite conditii stabilite prin lege, metoda practicata in cadrul spitalului privat din Timisoara fiind ilegala si catalogata dreprt trafic de ovule, practica interzisa, la fel cum sunt si vinderea sau cumpararea de orice fel  organe pentru transplant.

 

foto: pressalert.ro

Sursa foto: pressalert.ro

Pana in prezent s-a stabilit ca cei cercetati in acest dosar, racolau tinere, indeosebi studente, carora le ofereau 300 de euro pentru a accepta sa le fie prelevate ovule. Acestea  erau folosite ulterior in beneficiul unor cupluri din tara si din strainatate, care nu puteau avea copii si care erau dispuse sa plateasca 4.000 de euro pentru o fertilizare in vitro, cu ovulele recoltate.

In unele cazuri, ovulele fecundate erau insemninate unor femei care acceptau sa fie mame purtatoare, pana la acest moment anchetatorii identificand 12 astfel de persoane si doua tinere care au primit bani pentru a dona ovule.

In octombrie 2013, Spitalul Athena, in cadrul caruia functioneaza si o Clinica de Obstetrica si Ginecologie (inaugurat in 2010 dupa o investitie de 12 milioane de euro) a fost implicat intr-un alt scandal, in care unitatea medicala era suspectata de internari fictive si rapirtarea unor servicii medicale neefectuate pentru care insa au incasat de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate sumele care s-ar fi cuvenit serviciilor medicale respective, daca ar fi fost efectuate.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*