Directorul Spitalului de Arsi impreuna cu opt chirurgi, retinuti in dosarul operatiilor estetice decontate de CNAS
Activitatera spitalului a fost restransa considerabil din cauza anchetei, la unitatea medicala nemaifiind primite decat urgentele. Celelalte cazuri medicale au fost directionate catre alte spitale cu sectii de chirurgie plastica.
Zece dintre cele 26 de persoane cercetate de procurori in cazul operatiilor estetice efectuate ilegal la Spitalul de Arsi din Capitala si-au petrecut noaptea in arest, fiind retinute pentru 24 de ore sub acuzatiile de luare de mita, fals intelectual si inselaciune. Este vorba despre o asistenta de la o clinica privata si noua medici de la unitatea medicala publica, in frunte cu directorul Vitalie Stan si seful Sectiei de Chirurgie Plastica a spitalului, Nicolae Antohi.
Alaturi de cei doi medici cu functii de conducere au fost retinuti si colegii lor Aurelia Isac, Florica Gusa, Carmen-Elena Boiangiu, Ioan Costica Ghita Plujdescu, Florin Parasca, Ivan Vatamanesku si Elena Cristina Isac. De asemenea, alti sase medici ai aceluiasi spital sunt cercetati pentru comiterea acelorasi infractiuni, impreuna cu noua paciente care au oferit mita pentru a suferi operatii estetice efectuate ilegal in cadrul Spitalului de Arsi. Se presupune ca numarul celor care au beneficiat de astfel de interventii este mult mai mare si este posibil ca abdomenele plate ori silicoanele care umfla sanii si posterioarele unor vedete autohtone ce umplu ecranele televizoarelor si paginile tabloidelor, sa fie platite din bani publici, proveniti din fondurile CNAS.
Cei 26 de suspecti au fost audiati ieri, pana dupa miezul noptii, in urma perchezitiilor efectuate la spital si la adresele acestora, perchezitii in timpul carora anchetatorii au avut surpriza sa intalneasca chiar cateva paciente, operate de curand, care venisera la control. In tot acest timp, spitalul a fost sub stare de asediu, fiind pazite toate intrarile si verificate toate persoanele care veneau sau plecau, la aceasta ora activitatea unitatii medicale fiind restransa, in sensul ca nu se mai interneaza decat urgentele, celelalte cazuri fiind redirectionate catre alte spitale. Azi-noapte, anchetatorii au luat decizia retinerii celor noua medici si a asistentei, care in cursul zilei de azi vor fi prezentati judecatorilor cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile.
Intre timp, anchetatorii au mai furnizat amanunte legate de modul de operare al medicilor suspectati, care pe de o parte luau mita de la pacientele pe care le operau ilegal, iar pe de cealalta parte inselau si Casa de Asigurari, decontand tratamente fictive pentru diagnosticele false cu care pacientele erau internate. In urma perchezitiilor efectuate, anchetatorii au descoperit, in total, peste o jumatare de milion de euro in cabinetele si locuintele medicilor suspectati.
Pacientii erau recrutati prin anunturi postate pe internet sau aflau de serviciile respective de la alti pacienti care beneficiasera de operatii similare. Acestia intrau in legatura cu medicii respectivi, fiind consultati fie in cadrul spitalului, fie la clinicile private la care aestia mai lucrau. Cu aceasta ocazie, le erau oferite doua optiuni, prima fiind aceea de a fi operati in cadrul clinicii private, iar cea de-a doua de a suferi aceeasi interventie in cadrul spitalului, caz in care scosturile ar fi fost simtitor mai mici, existand si avantajul ca aici era disponibila si aparatura mai performanta. Spre exemplu, pentru o rinoplastie, ar carei cost este in jur de 5.000 de euro, medicii cereau doar jumatate in pret, in cazul in care operatia se efectua in spital. Daca pacientii optau pentru aceasta varianta, erau internati cu diagnostice fictive, ale caror tratamente sunt decontate de CNAS, in conditiile in care operatiile estetice efectuate doar in scop de infrumusetare nu sunt platite din bani publici si nici nu se efectueaza in spitalele de stat. Ulterior, pe baza documentelor falsificate, se intocmeau raportarile catre Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti si Scoala Nationala de Sanatate Publica, Management si Perfectionare in Domeniul Sanitar Bucuresti, prin care se solicita decontarea serviciilor medicale.
In cazul in care aceste tratamente erau aprobate, din bugetul Casei de Asigurari se decontau aproximativ 5.000 de lei pentru fiecare operatie. Totodata, medicii le mai cereau pacientelor si obisnuitele spagi pentru efectuarea unor analize medicale, internarea intr-un spital public in baza unui diagnostic fals, interventia chirurgicala propriu-zisa, folosirea frauduloasa a logisticii spitalului, sumele solicitate variind intre 450 si 3.400 de euro. Conform anchetatorilor, banii erau impartiti intre membrii echipei operatorii, respectiv medicul principal, medicul secundar si anestezistul. Intrucat au avut cunostinta de faptul ca operatiile la care sunt supuse sunt efectuate ilegal si au dat mita medicilor pentru a fi internate cu diagnoistice fictive, in acest dosar sunt cercetate si noua paciente, acuzatiile in cazul lor fiind acelea de dare de mita. Avand in vedere ca printre medicii retinuti se afla si cativa preferati de vedetele autohtone pentru a-si rotunji artificial formele, sau, dupa caz, a-si inlatura straturile de grasime nedorite ori a-si modela anumite zone ale corpului, este foarte posibil ca pe parcursul anchetei sa apara si surprize, in sensul ca la audieri ar putea fi chemate si astfel de „personalitati”, mai ales ca dupa declansarea scandalului, vedetele care se laudau cu operatiile estetice de infrumusetare pe care le suferisera, pastreaza o tacere suspecta.
Cum spuneam, sumele de bani descoperite cu ocazia perchezitiilor insumeaza peste o jumatate de milion de euro, pentru contabilizarea lor, anchetatorii avand nevoie de doua masini de numarat bani. Majoritatea sumelor au fost ridicate de la locuintele medicilor, in unele cazuri perchezitiile fiind intarziate pana la sosirea masinilor de numarat bani, in conditiile in care la locuinta unuia dintre suspecti au fost gasiti 170.000 de euro, iar la altul 700.000 de lei. In alte doua cazuri au fost descoperiti 50.000, respectiv 40.000 de euro, iar la un alt medic abia iesit din tura de noapte s-au gasit 1.000 de euro.
Cercetarile in acest caz au fost incepute inca din 2012, cand anchetatorii au fost sesizati de Directia de Informatii si Protectie Interna ca la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri au loc fraude privind modul de internare al unor pacienti, iar ulterior a existat si un denuntator.
Presedintele Casei de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti, Gheorghe Iana, a declarat ca operatiile estetice nu sunt decontate, iar spitalul trebuie sa supravegheze ca ceea ce se trece pe hartie ca diagnostic corespunde cu ceea ce se intampla in unitate, responsabilitatea raportarii fiind a conducerii spitalului, mentionand totodata ca institutia pe care o conduce se va constitui parte civila pentru recuperarea perjudiciului creat.