Bărbații sunt mai predispuși la dependența de jocuri video

Dependența de jocuri video a devenit în timp o problemă serioasă de sănătate, fiind catalogată de curând drept o afecțiune mintală.

 

În cursul anului trecut, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a inclus dependenţa de jocuri video pe lista afecţiunilor mintale. Persoanele care suferă de acest tip de dependenţă nu reuşesc să deţină controlul asupra acestei activităţi, căreia îi conferă o prioritate ridicată până la punctul în care aceasta prevalează în faţa altor puncte de interes şi activităţi cotidiene și de aceea este de înțeles faptul că specialiștii în psihologie și psihiatrie acordă tot mai multă atenție acestui fenomen. Recent, un studiu efectuat în China cu ajutorul tehnicilor de imagistică medicală a descoperit diferenţe între activitatea creierelor bărbaţilor şi activitatea creierelor femeilor în ceea ce priveşte dependenţa de jocurile video jucate pe internet, cercetătorii chinezi susținând că bărbaţii dependenţi au un control mai scăzut al impulsivităţii în comparaţie cu femeile, indicând astfel faptul că bărbaţii au o predispoziţie mai mare de a deveni dependenţi de jocuri pe internet.

Studiul a fost realizat la spitalul Renji, afiliat Universităţii Shanghai, în acest scop fiind recrutați 105 participanţi din China. Aceştia au fost împărţiţi în două grupuri, unul format din 32 de bărbaţi şi 23 de femei, cu toţii dependenţi de jocuri video on-line, iar al doilea alcătuit din 30 de bărbaţi şi 22 de femei, de vârste similare, care nu erau împătimiţi de acest tip de activitate.

 

Toţi participanţii au fost supuşi unei tehnici de imagistică prin rezonanţă magnetică funcţională în stare pasivă, ce evaluează activitatea cerebrală prin detectarea modificărilor asociate cu nivelul dependent de oxigenare a sângelui. Oamenii de ştiinţă au descoperit astfel că, în comparaţie cu bărbaţii care nu erau împătimiţi de jocuri, cei dependenţi prezentau o activitate cerebrală mai scăzută în girusul frontal superior stâng, o regiune a creierului asociată cu acţiunea de control a impulsurilor. Astfel, în cazul dependenților, cu cât nivelurile de activitate erau mai scăzute, cu atât controlul impulsului era mai redus. Pe de altă parte, în cazul femeilor dependente de jocuri video nu au fost observate diferenţe atunci când RMN-urile lor au fost comparate cu cele provenind de la femeile care nu erau împătimite de acest tip de activitate.

Cercetătorii au studiat și conectivitatea funcţională între regiunile creierului, aceasta fiind mai redusă la bărbaţii dependenţi în comparaţie cu cei non-dependenţi, nici în acest caz nefiind observate diferenţe între grupurile de femei.


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*