Persoanele care nu dorm suficient, predispuse la obezitate

21 decembrie 2018 | 0 comentarii |

Cercetătorii susțin că există o corelație între lipsa odihnei și apetența pentru produse de tip junk-food, iar în situația în care somnul insuficient devine o obișnuință, crește riscul de obezitate.

 

Un studiu publicat în ultimul număr al revistei Journal of Neuroscience relevă faptul că lipsa somnului creşte nevoia de alimente tip junk-food. Mai mult, dacă dormitul insuficient se menţine, atunci creşte şi riscul de obezitate, dat de consumul în exces al unor alimente din această gamă.

Studiul realizat de cercetătorii Julia Rihm şi Jan Peters de la Universitatea din Koln,  Germania, combină acest comportament uman cu endocrinologia, analizând modul în care lipsa de odihnă poate activa zone ale creierului legate de apetit şi de hormonii care indică starea de înfometare.

Cercetătorii au selectat 32 de bărbaţi tineri cu vârste între 19 şi 33 de ani, care au urmat toţi acelaşi regim alimentar la cină, cu paste şi carne tocată, iar la desert un măr şi iaurt de căpşune. Participanţii au fost apoi împărţiţi, un grup plecând acasă cu un aparat care a înregistrat orele de somn, iar celălalt grup rămânând în laborator toată noaptea, pentru a realiza diferite activităţi, astfel încât subiecții să nu doarmă.

 

A doua zi, participanții la studiu au fost supuşi unor analize pentru a se vedea nivelul zahărului în sânge şi al hormonilor legaţi de stres şi pofta de mâncare. Ei au participat, de asemenea, la un joc compus din mai multe imagini cu junk-food, precum dulciuri pe bază de ciocolată şi alte produse nealimentare, pentru a vedea cât erau dispuşi să plătească la o scară între 0 şi 3 euro.

Rezultatul a arătat cum lipsa somnului sporeşte valoarea subiectivă a hranei, comparativ cu produsele nealimentare, iar imaginile neuronale au relevat o mai mare activitate a circuitului ce implică amigdala, corelat cu nevoia de recompensare, şi hipotalamusul, având legătură cu pofta de mâncare. „Aceste date sugerează o conexiune între lipsa odihnei şi excesul de alimentaţie şi consecinţa directă a riscului de obezitate”, au precizat cercetătorii germani, în articolul publicat pe această temă.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*