Cum influenteaza consumul de alcool modificarile de la nivelul creierului

9 iunie 2017 | 0 comentarii |

Consumul ridicat de alcool a fost asociat cu o degradare a integritatii materiei albe – un factor descris de cercetatori drept critic, in ceea ce priveste functia cerebrala.

 

alcool (1)Dupa un studiu tematic efectuat pe durata a 30 de ani, cercetatorii din Marea Britanie au dat publicitatii concluziile fnale, conform carora consumul de alcool, chiar si in cantitati moderate, este asociat cu schimbari produse asupra structurii creierului si cu o crestere a riscului de degradare a functiilor cerbrale.

Cercetarea, care a analizat creierele a 550 de persoane de varsta a doua, a relevat faptul ca persoanele care consumau cele mai mari cantitati de alcool aveau un risc crescut de atrofie hipocampica – o forma de deteriorare a creierului care afecteaza memoria si orientarea in spatiu.

Persoanele care obisnuiau sa bea, in medie, peste 30 de unitati pe saptamana prezentau cel mai mare risc, insa si cei care erau consumatori medii – intre 14 si 21 de unitati pe saptamana – aveau un risc mult mai mare de a dezvolta atrofie hipocampica, in comparatie cu subiectii abstinenti.

Pentru a face mai usor de inteles concluziile studiului, cercetatorii mentioneaza ca o unitate este definita prin 10 mililitri de alcool pur, iar un pahar mare cu bere contine circa doua unitati de alcool, in timp ce o sticla cu vin are in jur de noua unitati de alcool.

 

rmn creierStudiul a analizat date masurate in mod repetat, in decursul a 30 de ani, intre 1985 si 2015, privind consumul saptamanal de alcool si performantele cognitive in cazul a 550 de barbati si femei, avand o stare buna de sanatate si o varsta medie de 43 de ani la inceputul cercetarii.

La finalul analizei a fost efectuata o examinare RMN a creierului fiecarui participant, iar dupa ajustarea unor factori precum sexul, educatia, categoria sociala, activitatea fizica si sociala, fumatul, riscul de accident vascular cerebral si istoricul medical, oamenii de stiinta au concluzionat ca un consum ridicat de alcool a fost asociat cu o crestere a riscului de declin cognitiv.

Cercetatorii britanici mai precizeaza ca, in urma unui astfel de studiu observational, nu poate fi trasa o concluzie clara privind cauza si efectul, insa descoperirea poate avea importante implicatii in ceea ce priveste sanatatea publica, in cazul unei mari parti a populatiei.

 


Categorii: Actual, Lifestyle, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*