Un nou instrument de promovare a donării de plasmă

Demersul aparține Asociaţiei Române a Pacienţilor cu Imunodeficienţe Primare (ARPID), pacienți a căror viață depinde de plasma provenită de la donatori.

 

Campania  „Pacient, caut donator! De plasmă!”, o inițiativă a ARPID, demarată la începutul lunii trecute, trăgea un semnal de alarmă asupra faptului că în care în România nu există încă centre specializate pentru colectarea plasmei, însă autoritățile au făcut promisiuni că această problemă se va rezolva în curând, așa cum  Sanatateabuzoiana.ro informa, la vremea respectivă. Astfel, campania demarată luna trecută are ca scop principal informarea și sensibilizarea populației, astfel încât, atunci când centrele de colectare a plasmei vor deveni funcționale, să existe un număr suficient de donatori.

Recent, reprezentanții ARPID au anunțat că, în cadrul acestei acțiuni a fost lansat un nou instrument de informare și de promovare a donării de plasmă, constând într-un site denumit donatorplasma.ro. Pe lângă furnizarea de informații privind donarea de plasmă, site-ul își propune crearea unei baze de date cu potențiali donatori. La caceasta se va putea apela atunci când autoritățile își vor duce la îndeplinire promisiunea de a înființa centre speciale de colectare a plasmei, care ar trebui să se întâmple până la finale acestui an, conform asigurărilor date de ministrul Sorina Pintea cu ocazia lansării campaniei ARPID. „Deşi, deocamdată, în România nu se poate colecta plasmă direct de la donatori, suntem convinşi că există români cu suflet mare, dispuşi să doneze plasmă, la fel cum donează sânge. Dorim, prin urmare, să conştientizăm publicul că România are nevoie de plasmă şi să determinăm autorităţile să ia măsurile necesare pentru ca şi în ţara noastră să se poată colecta direct plasmă”, se arată într-un comunicat al asociației.

 

Site-ul nou lansat conține informații despre plasma umană și donarea de plasmă, vizitatorilor fiindu-le prezentate și o serie de mesaje ale unor persoane publice care susțin această inițiativă. Este vorba, printre alții, de fostul căpitan al echipei naționale de fotbal, Cristi Chivu, campioana mondială şi olimpică la scrimă Ana Maria Brânză, cântăreața Alina Sorescu, actrița Paula Chirilă, chef Adrian Hădean, cărora li se adaugă o serie de jurnaliști și alte figuri cunoscute în spațiul public.

Cei care doresc să devină donatori, se pot înscrie pe site completând un formular on-line, inițiatorii sperând că numărul celor care se vor înscrie în această bază de date să fie cât mai mare, pentru a avea astfel un argument în plus în demersurile făcute pentru înființarea centrelor de colectare a plasmei.

 

Pacienții a căror viață depinde de donatorii de plasmă suferă de imunodeficiență primară și au nevoie, fiecare, de 130 de donări pe an, pentru a li se asigura necesarul de imunoglobulină – medicament vital obținut din plasma umană.

Pentru fiecare pacient este nevoie de 5 donatori constanți, care să doneze plasmă de două ori pe lună, iar dacă ținem cont că în România există peste 8.000 de pacienți cu imunodeficiență primară, care fac tratament cu imunoglobulină, rezultă că este nevoie de peste 40.000 de donatori constanți.

România este una dintre puţinele ţări europene care nu a implementat recomandările Comisiei Europene şi ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind asigurarea terapiilor cu medicamente derivate din plasmă umană, iar unul din cinci români riscă să moară în lipsa tratamentului cu imunoglobulină, albumină, fibrinogen sau factor de coagulare, pentru că în țara noastră nu se colectează şi nu se procesează plasmă umană. Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, dr. Cristian Grasu, declara în urmă cu două luni că, în lipsa unor astfel de centre, în România se distrug anual 100.000 de litri de plasmă, fiind vorba de un produs biologic perisabil, care se alterează rapid în lipsa unor condiții propice de păstrare.

 


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*