Medicii români se vor putea specializa în prevenirea și tratarea bolilor tropicale

În acest scop, Ministerul Sănătății va înființa două centre de pregătire la București și Constanța, iar la finalul studiilor, cursanții vor obține un atestat, în urma susținerii unui examen scris.

 

Zilele acestea se află în dezbatere publică un proiect lansat de Ministerul Sănătății, care își propune demararea unui program de pregătire pentru formarea medicilor din diferite specializări, în domeniul medicinei de călătorie, aceștia putând astfel contribui la prevenirea și tratarea bolilor tropicale. Se dorește astfel creșterea numărului de specialiști cu competențe în acest domeniu, precum și a numărului de consultații de care vor beneficia pacienții români înaintea unor călătorii în zone în care există risc sporit de contractare a unor afecțiuni care fac parte din categoria bolilor tropicale.

În expunerea de motive a proiectului lansat în dezbatere publică se arată că, până nu de mult, medicina de călătorie se limita la profilaxia malariei şi vaccinarea contra febrei tifoide, febrei galbene şi a holerei, precum şi la câteva sfaturi privind diareea călătorului, însă în ultimii ani, cunoştinţele ştiinţifice în domeniu s-au dezvoltat, iar mai multe specialităţi medicale au devenit implicate în prevenirea şi tratarea problemelor medicale care pot apărea în călătoriile internaţionale. Totodată, în ultimii ani au apărut noi categorii de boli tropicale, cele mai multe făcând parte din categoria febrelor hemoragice precum Ebola, febra Dengue, Zika, Chikungunya, arealul de răspândire a acestora fiind tot mai extins.

 

Se impune astfel o implicare suplimentară a medicilor și o aprofundare a cunoștințelor acestora în prevenirea, depistarea și tratarea acestor boli, în acest scop fiind lansat programul de formare care se va desfășura în cadrul Institutului Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală şi la Universitatea Ovidius din Constanţa.

Conform proiectului, programul este destinat medicilor din specialităţi precum boli infecţioase, medicina de familie, medicina internă, pediatrie şi va avea o durată de patru săptămâni, pe parcursul a patru luni, totalizând un număr de 80 de ore.

Acesta va cuprinde elemente educaţionale necesare însuşirii abilităţii de a acorda consultaţii înainte de plecarea în călătorie, în scopul prevenirii bolilor ce pot fi dobândite, iar structura şi conţinutul cursului vor fi bazate pe datele publicate recent în tratate şi reviste de profil.

 

Pregătirea medicilor care se vor înscrie în acest program se va desfășura atât la nivel teoretic, cât și practic, prelegerile urmând a fi susţinute de lectori din cele două centre universitare, cadre didactice cu experienţă, dar şi de medici care sunt deja implicaţi în activitatea specifică medicinei de călătorie, medici specializaţi în medicina aeronautică şi spaţială, vaccinologie, medicina tropicală, epidemiologie, sănătate publică. În ceea ce privește activitatea practică, aceasta se va axa pe prezentarea de cazuri clinice teoretice, interactive, sub forma exerciţiilor, dar şi cazuri clinice ale pacienţilor internaţi în spitalele de boli infecţioase. Discuţiile se vor referi și la situaţii delicate privind consilierea înaintea călătoriei.

La finalul celor 80 de ore de pregătire, pe parcursul celor patru luni, candidații vor susține un examen scris, în urma căruia vor obține atestatul de studii complementare în medicina de călătorie. Pentru a fi declarați admiși și a primi astfel respectivul atestat, candidații trebuie să obţină cel puţin 70% din punctajul acordat.

Odată obținut, atestatul va conferi medicilor  dreptul de a acorda consultaţii în domeniul medicinei de călătorie, cu obligativitatea actualizării cunoştinţelor prin cursuri organizate în cele două centre de pregătire de la București și Constanța.

 


Adaugati un comentariu


 

*