Singurul targ de animale autorizat de pe Valea Slanicului se afla la Beceni

6 mai 2014 | 2 comentarii |

Targ-BeceniDomeniul sanatatii nu cuprinde numai spectrul uman. Sanatatea animala este importanta mai ales in contextul recentelor statistici nationale care arata ca 60 la suta din populatia tarii locuieste la sat, iar una din trei case din mediul rural are in mod sigur un animal, nu unul de companie, ci unul care va fi sacrificat pentru bunastarea familiei.

 Informatiile se probeaza si la nivelul judetului Buzau, unde exista nu mai putin de 24 de targuri de animale, oboare dupa cum sunt cunoscute de catre cei care merg o data pe saptamana in respectivele locatii. Cele mai mari sunt la marginea orasului Buzau, in Lopatari, la Smeeni, Chiojdu si Beceni.

In comuna Beceni, pana in 2009 zona cu pretentia de a deveni oras, functioneaza in fiecare duminica, dupa cum spune primarul Constantin Laurentiu Dumitru, singurul obor de animale autorizat de pe Valea Slanicului de Buzau. Pentru ca zona este predispusa cresterii animalelor, datorita componentei reliefului, autoritatile locale au decis si construirea unei locatii cu destinatie piata, cu spatii de vanzare. Constructia este una impunatoare si compartimentata potrivit normelor sanitar-veterinare in vigoare.

 

Cu-caruta-la targMai mult, peste drum de Piata se afla si spatiul in aer liber destinat vanzarii sau schimbului de animale despre care vorbeste primarul din Beceni.

Piata este terminata. Duminica si sambata si atunci cand este sarbatoare, toata comuna, de fapt toata Valea Slanicului vine la noi. Asta, pentru ca este singurul obor de animale avizat pe zona aceasta a noastra. Ei vin si vand sau schimba produse si animale. In spatiu deschis, iar inauntru este compartimentat corespunzator pentru lapte, carne si peste. Avem toate avizele necesare, asa ca cetatenii isi pot desfasura in regula activitatea. Primul lucru gandit nu a fost profitul. Faptul ca ne putem vinde produsele de origine animala, lapte, oua sau carne inseamna mult pentru sateni. Omul trebuie sa aiba un astfel de spatiu pentru valorificare. Ei se intalnesc, comunica, fac schimb de experienta. Ma uitam la crescatorii de animale…au venit cu rase noi. Oamenii din alte comune vin si spun, «domnule, berbecul meu are 100 de kilograme »! «Mi-l dai si mie imprumut pentru monta»? – zice altul…”, ne povesteste cu satisfactie, primarul din Beceni.

 

Targ-cereale-BeceniLoc de aflat preturile la animale si produsele animaliere, de dat cereale contra animale, de stabilit parteneriate, de angajat ciobani peste vara sau de intrat in recent infiintata Asociatie a Crescatorilor de Animale din Beceni. Toate acestea sunt lucruri care se intampla in piata din aceasta comuna buzoiana. In spatiile noi si moderne din interior, ciobanii si satenii mici producatori isi pot vinde igienic, aici, casul de branza sau animalele sacrificate, dar afara alta este strategia, explica Laurentiu Dumitru.

Duminica ne intalnim cu totii la piata si ne sfatuim, ne spunem unii altora problemele, ca a venit porcul mistret, ca a venit ursul… Am facut si o asociatie a crescatorilor de animale. Avem deocamdata 10 membri, mai mari si mai mici, dar fermi. Acum, majoritatea crescatorilor vor sa adere la asociate, pentru ca vor sa acceseze fonduri europene. Avem deja cinci ferme, dar mai exista inca doi consateni care si-au exprimat dorinta de a intra in programul Micul Fermier. Cand se va deschide programul, trebuie sa aiba si ei dosarul pregatit!”, ne spune primarul comunei Beceni.  

Asociatia despre care ne-a povestit si de care este foarte mandru se numeste Asociatia Crescatorilor de Animale din Beceni.

 

Piata-Beceni1Edilul mai spune ca le da oamenilor spatiul gratuit in piata, boxe pentru vanzarea produselor si animalelor, le asigura pasunea dar si consultanta, la nevoie.Noi le dam o suprafata de pasune a Primariei, de 600 de ha in Beceni, dar si 230 de ha pe muntele Giurgiu in Covasna, care apartine de Ocolul Silvic Gura Teghii. Inchirierea se face prin licitatie, dar pentru un crescator de animale e foarte important sa aiba o suprafata mare de pasunat. Le mai dam o mana de ajutor si cu consultanta, le facilitam legatura cu doctorul veterinar, apoi le asiguram suport logistic de la primarie. Prin Programul Micul Fermier am inteles ca finantarea este de 50.000 de euro. Cei care vor sa acceseze fonduri cresc oi si capre, dar le-am recomandat sa se gandeasca si la vaci de lapte si de carne, pentru ca piata carnii este expansiva in Romania. Catre aceasta zona ne indreptam si noi. Zona se preteaza, iar oamenii, din tata in fiu, au facut asa ceva. La capre avem rase romanesti, dar au inceput sa patrunda si rase frantuzesti despre care se spune ca sunt mai productive. Doru Musat din satul Floresti are doi copii care continua obiceiul. Ei au capre. Acum sunt in discutie in grupul de intalnire din asociatie, cum sa se dezvolte. Eu nu ma amestec, insa ii ajut cu informatii”, ne pune si pe noi in tema, primarul.

 

George-capre stanaCu alte cuvinte, in orice zona rurala a judetului Buzau, targul de miercuri cum este la Chiojdu, cel de duminica, precum exista in majoritatea zonelor, face parte din existenta insasi a oamenilor. In targ, bucata de peste si animalul scos la vanzare au alt pret, iar dezvoltarea comunitatii se citeste si dupa numarul de participanti la un astfel de eveniment.

Iar la Beceni, duminica, pana in ora 10 vin sateni din numeroase comune din jur, precum Vintila Voda, Bisoca, Sarulesti, Scortoasa, Manzalesti, Chilii, Cernatesti sau Canesti. „Dupa parerea mea, noi ca si zona am avea potential. Cresterea animalelor este una dintre directiile in care trebuie sa ne indreptam. Avem animale sanatoase, crescute cu iarba de munte, vaccinate si verificate periodic de medicul veterinar, astfel incat omul sa stie ca nu va avea probleme nici cu sanatatea animalului, nici cu a lui insusi. Apoi, pomicultura si turismul ne ajuta. Ne gandim chiar sa readucem liceul din Beceni la profilul de odinioara, agricol, ca sa avem specialistii nostri, sa ramana acasa, sa se apuce de afaceri. Candva, acest liceu era cel vestit, era foarte bun!”, a inchis pledoaria pentru Beceni, primarul comunei.

 Comentarii (2)

  1. Crudu Mihai spune:

    Vreau sa infiintez un astfel de targ intr-o comuna din jud Iasi si nimeni nu poate sa-mi spuna ce conditii si ce documentatie trebuie sa prezint pentru autorizare. Va rog frumos ajutati-ma sa podt deschide acest targ, va multumesc !

    • Redactie SB spune:

      Noi nu va putem ajuta, dar Primaria Bacau, da. Asa ca mergeti acolo ca sa va spuna ce va trebuie si sa va dea autorizatiile necesare.

Adaugati un comentariu


 

*