Radiografia Buzaului inainte de prima zapada

21 noiembrie 2013 | 0 comentarii |

RAM ne ofera motive de liniste privind confortul termic din apartamente. In judet, specialistii Consiliului Judetean au identificat zone vulnerabile la viscol pentru a monta parazapezi. Seminarul Teologic si Primaria Buzau, cei mai mari consumatori de agent termic din municipiu.

 

Ultimele doua ierni, grele pentru buzoieni

Ultimele doua ierni, grele pentru buzoieni

Peste judetul Buzau au cazut, in ultimele doua ierni, multe tone de zapada. Localitati intregi au stat, efectiv, ingropate in zapada cateva saptamani. Oamenii isi construiau tunel pentru a iesi in ograda la animale, sau sa-si procure apa si hrana, iar medicamente, daca nu aveau rezerve, erau nevoiti sa astepte ajutoarele care abia ajungeau, cu elicopterul sau cu mijloace de transport speciale. Daca in judet a fost nevoie de sute de ajutoare din toata tara, oraseanul a avut si el de suferit din cauza zapezilor abundente si a stat cu teama ca apartamentele vor ramane fara gaze. Au fost si oameni care au degerat sau chiar mai rau… dar in majoritatea cazurilor, medicii si paramedicii au intervenit la timp pentru a-i salva.

Pentru ca si anul acesta se anunta viscol puternic, am batut la usa autoritatilor responsabile si care ar trebui sa linisteasca populatia platitoare de taxe si impozite. Sunt insitutii de care depinde si sanatatea populatiei orasului si a judetului, pentru ca una are grija de caldura din casa, iar cealalta administreaza cel mai mare spital si decide ce este necesar in situatii de urgenta, in judet.

 

Constantin Tacea, director RAM Buzau

Constantin Tacea, director RAM Buzau

Principala in discutie este caldura – furnizarea agentului termic catre cele 16.000 de apartamente din orasul Buzau.

Constantin Tacea, directorul general al Regiei Autonome Municipale Buzau spune ca experienta celor doua ierni a avut efecte pozitive, pentru ca Regia si-a facut „vara sanie si iarna car… pentru ca asa am lucrat in ultima perioada. La sfarsit de sezon cald, noi deja aveam informatiile despre starea in care se afla retelele termice. Acolo unde erau puncte nevralgice, cu cheltuieli mici, am rezolvat problemele astfel incat in sezonul rece sa nu existe discontinuitati in alimentarea populatiei. Buzaul este alimentat doar pe gaze naturale. Atat Ecogenul – principalul producator de energie termica- cat si RAM prin centralele termice de cvartal, avem incheiate contracte de furnizare.  Ca plati avem restante doar o singura luna, sa spunem neplatita, insa nu s-a ajuns la scadenta. Populatia are o alta planificare, un termen de plata de 60 de zile ca factura sa devina scandenta pentru GDF, iar la noi, 30 de zile. Aici ar fi niste probleme. Dar, prin imprumuturi am reusit sa rezolvam problema, explica directorul Tacea.

 

Caldura in apartamente, confortabila

Caldura in apartamente, confortabila

Perioada rece a inceput deja, iar buzoienii sunt calmi si multumiti de confortul termic din apartamente. „Populatia a primit agent termic si nu am avut sesizari pentru octombrie. Patru-cinci zile am livrat 24 de ore din 24, apoi numai noaptea, culminand cu impartirea perioadei de noapte in doua perioade, adica de la 18:00 la ora 21:00 si de la 1 la 7:00 la 8:00 dimineata. Am incercat sa facem un optim intre calitatea atmosferei din interiorul unui partament si valoarea facturii si am reusit, livrand fractionat, sa asiguram confortul la un pret bun. Un semnal de alarma este insa scaderea puterii de cumparare a consumatorilor. Ne dam seama de asta pentru ca, de foarte multe ori, lasa factura la caldura pe ultimul plan. Pentru noi inseamna ca nu avem lichiditati la momentul oportun, mai inseamna anumite imprumuturi pe care le facem si apar costuri financiare suplimentare. Dar am incercat, prin alte activitati, cum ar fi prestarea de servicii, sa acoperim diferentele. Am facut atestari metrologice pentru apometrele locatarilor pentru apa rece si calda. Peste 1000 de aparate au fost verificate in laborator, in timpul verii. Apoi, am executat lucrari de alimentare cu distributie orizontala si contorizare individuala in anumite condominii. Prestam serviciul de exploatare catre Ecogen la instalatiile proprii … deci avem si alte activitati. In vara am reusit sa facem automatizarea completa a instalatiilor de apa calda. Acum, cu doua masini care isi fac rondul si un instalator-sofer al masinii putem tine sub control sistemul”, mai spune directorul RAM, ing. Constantin Tacea.

 

Buzoienii platesc acelasi pret la caldura de 7 ani

Buzoienii platesc acelasi pret de 7 ani

De mentionat este faptul ca la Buzau, de sapte ani, costul agentului termic se pastreaza la 185 de lei, ceea ce plaseaza municipiul sub media nationala privind costul, la acest capitol. „Populatia ar trebui sa inteleaga, in sensul bun, acest pret, care avantajeaza consumatorii casnici. Nu acelasi pret este la agentul economic, care nu beneficiaza de subventia de la stat. Nu am avut probleme in iarna trecuta si nici anterior. In urma cu doi ani nu am reusit sa tinem pasul cu plata datoriilor si vreo doua zile gazele au fost tinute la avarie, dar am reusit sa trecem si peste aceasta dificultate, cu ajutorul reprezenatntilor de la Primarie si a parlamentarilor”, explica directorul RAM.

La nivelul orasului exista bransate la sistemul centralizat de incalzire 16.000 de apartamente, insa nu s-a terminat inca inventarierea, pentru ca din 400 de dosare depuse pentru debransare nu au intrat toate in actiune in acest sezon. Sunt si rebransari, 30 de apartamente au revenit la incalzirea centralizata,  in aceasta vara. Au fost racordati in aceeasi perioada si agentii economici de pe strada Cuza Voda, 10 case noi din cartierul Mihai Viteazul bransate pentru prima data si institutii cum ar fi Teatrul „George Ciprian” si Muzeul Judetean, Bazarul si Seminarul Teologic. Acestia au si surse proprii, dar prin profesionalism, RAM vrea sa devina furnizor de baza. Cei mai mari consumatori de agent termic din Buzau sunt Seminarul Teologic si Primaria Buzau.

Bineinteles ca in conditiile in care orase mari ale tarii au pierdut sistemul centralizat de termoficare, spre exemplu Braila – unde societatea locala a intrat in insolventa – RAM Buzau are o ambitie – bransarea Zonei Industriale. Ar fi o investitie foarte mare si care ar putea avea loc doar cu anumite conditii, pe care agentii economici din zona sa fie convinsi ca le respecta pe termen lung. O parte a agentilor au insa resurse proprii pe care le folosesc drept combustibil. Ramane la nivel de proiect, deocamdata.

 

Laurentiu Gavrila spune ca judetul e pregatit oentru iarna

Laurentiu Gavrila: “judetul e pregatit oentru iarna”

Cea de a doua instituie direct interesata de sanatatea buzoienilor in timpul iernii este musai Consiliul Judetean Buzau. Nu numai prin administrarea celei mai mari unitati sanitare cu paturi din judet, ci si prin grija fata de intregul judet in cazuri de urgenta. Laurentiu Gavrila, secretarul judetului, pare relaxat cand pune in discutie acest subiect pentru ca, spune acesta, „contractele pentru deszapezire se afla in faza finala, una tehnica, insa daca va fi cazul se poate interveni. Judetul este impartit in cinci zone in care utilajele sa actioneze. Am verificat firmele care primesc contractele… Sunt probleme insa cu parazapezile. Am identificat zonele, dar proprietarii nu ne lasa sa le amplasam. Vor bani sau alte avantaje, de parca nu i-ar proteja si pe ei de viscol si inzapezire… Ne-am orientat la Pogoanele si Rm Sarat – zonele unde se blocheaza prima data drumurile judetene. Nu exista probleme in care Consiliul Judetean Buzau sa nu faca fata in timpul iernii. Doar daca vor fi zapezi extraordinar de mari si nimeni nu le poate face fat! In timpul iernii, institutia de care noi trebuie sa avem grija cu prioritate este Directia Generala de Asistenta Sociala, pentru ca avem in judetul Buzau foarte multi asistati social la care trebuie sa se ajunga”, a precizat Laurentiu Gavrila.

Totodata, secretarul general al Consiliului Judetean spune ca Spitalul Judetean de Urgenta are, ca si in anii precedenti, posibilitatea sa ofere ajutor celor afectati de ger si viscol.

Pana la proba contrarie sau poate pana la prima zapada, le dam crezare autoritatilor, asigurarile date in privinta pregatirilor pentru iarna putand fi considerate, deocamdata, linistitoare pentru populatie.

 


Adaugati un comentariu


 

*