„Traditie si sanatate” la romani

21 noiembrie 2013 | 0 comentarii |

Traditia populara romaneasca a conservat si perpetuat, de-a lungul mileniilor, numeroase cunostinte privind modul de tratare a diverselor boli sau de mentinere a starii de sanatate a organismului.

 

traditii romanestiExpozitia „Traditie si Sanatate”, care se va desfasura intre 5 si 8 decembrie, la Sala Palatului din Bucuresti, va promova, in cu ocazia primei sale editii, sub mottoul „Omul – purtator de traditie si beneficiar al sanatatii”, domenii precum terapiile naturale, medicina bio-informationala, arhitectura verde sau agricultura organica, biodinamica.

Timp de milenii, in traditia noastra s-au pastrat, conservat si perpetuat cunostinte legate de boli si de modul de tratare al acestora. Zalmoxe insusi era recunoscut drept doctor al Omului. Sanatatea trupului, a mintii si a sufletului s-a concretizat in scopul suprem pentru fiecare membru al comunitatii, iar codurile zalmoxiene erau sacre si tainic pastrate”, afirma Ancu Dinca, fizicianul roman care a descoperit armonizatorul biologic.

 

alimentatie naturalaIn timpul expozitiei (www.traditiesisanatate.ro) vor avea loc prezentari de nutritie si alimentatie sanatoasa (produse bio, vegan, raw), de cosmetice si produse naturale de ingrijire corporala, sau de sanatate prin arta (muzica populara, colinde, dansuri populare, mestesuguri, costume populare) cat si concerte sau lansari de carte.

Traditia si sanatatea sunt doua surse de armonie si disciplina care implica omul, ii stimuleaza simturile (inclusiv cele rafinate, subiective, personale, aflate la ori dincolo de frontierele gandirii/ratiunii), il redescopera, il hranesc, ii sustin viata. Omul devine astfel sursa de valori, deci purtator de traditie si beneficiar al sanatatii. Remediile, ca si in cazul traditiilor, sunt purtatoare de vibratii, frecvente specifice viului, insa ating zonele greu insondabile ale profunzimii umane”, concluzioneaza Ancu Dinca.

S-a constatat ca traditia populara romaneasca a conservat si perpetuat, de-a lungul mileniilor, numeroase cunostinte privind modul de tratare a diverselor boli sau de mentinere a starii de sanatate a organismului.

 

Calusul, dans ritualic de alungare a bolii

Calusul, dans ritualic de alungare a bolii

Cel mai cunoscut ritual care imbina traditia si tratarea naturala a sanatatii este dansul Calusarilor, care a fost proclamat de catre UNESCO, in anul 2005, „Capodopera a patrimoniului cultural imaterial al umanitatii”.

Este o reminiscenta a culturilor pagane, un dans ritualic, strans legat de Sarbatoarea Rusaliilor, explica fizicianul Ancu Dinca. Calusul este un ritual de exorcizare (sau de purificare energetica) si are actiune asupra campului subtil al omului, dar si asupra corpului fizic. Lupta, dansul propriu-zis, este condusa de vataf pentru spectatori, insa rolul principal este jucat de «mut» (cel care actioneaza direct asupra bolnavului si este singurul care calca in interiorul cercului). «Mutul» este cel mai puternic din grupul de calusari. Miscarile gurii (de fapt, el rosteste niste incantatii, scuipa de trei ori o planta peste bolnav, de regula usturoi), sau ale picioarelor, toate actioneaza asupra domeniului energetic, subtil al omului. In timpul jocului, calusarii preiau incarcatura negativa de la bolnav. Finalul jocului dovedeste victoria binelui si se desface cercul magic, iar astfel bolnavul este redat, din nou, lumii”.

 

Cristina PartalPotrivit organizatorilor, obiectivele expozitiei sunt in primul rand incurajarea si sustinerea consumului de produse traditionale si a remediilor naturale; informarea corecta a publicului urban in legatura cu beneficiile aduse de produsele alimentara si remediile naturale care respecta retete originale, inedite, cu valoare patrimoniala, specifice diferitelor zone ale tarii; promovarea producatorilor nationali autentici; asigurarea contactului direct intre producator/comerciant/prestator cu publicul urban; informarea corecta a publicului in legatura cu producatorii/comerciantii/prestatorii si locurile de fabricare/comercializare a produselor in afara perioadei expozitionale; eliminarea prejudecatilor conform carora produsele traditionale si remediile naturale se adreseaza numai celor cu venituri mari; ajutarea publicului consumator sa constientizeze ca stilul de viata sanatos si autentic inseamna, pe langa o alimentatie sanatoasa si un echilibru minte-corp-spirit, si protejarea și dainuirea componentei culturale patrimoniale traditionale.

Alaturi de aceasta expozitie se va afla si emisiunea „Doctor H”, difuzata de TVh, o ora dedicata informatiilor despre Traditie si Sanatate.

 


Adaugati un comentariu


 

*