360 de cercetatori in „lupta” cu dizabilitatea

5 octombrie 2012 | 0 comentarii |

Mai mult de un miliard de persoane traiesc, la nivel mondial, cu o forma de dizabilitate, iar aproape 200 de milioane se confrunta cu mari dificultati – este rezultatul unui studiu realizat de OMS si Banca Mondiala, care va fi lansat saptamana viitoare si in Romania.

 

Prof. Dr. Mihai Berteanu

Populatiile imbatranite, riscul de accidente cu care se confrunta varstnicii si numarul in continua crestere al cazurilor de afectiuni cronice (diabet, boli cardiovasculare, cancer si boli mintale) vor face ca in viitorul apropiat, dizabilitatea sa devina o provocare tot mai serioasa la nivel mondial.

Mai mult de un miliard de persoane din lumea intreaga traiesc, la ora actuala, cu o forma de dizabilitate, iar peste 200 de milioane dintre acestea se confrunta cu mari dificultati. Ce nu stim cei mai multi dintre noi, de la omul simplu pana la guvernele lumii intregi, este insa ca persoanele cu dizabilitati reprezinta un vast potential socio-economic pe care avem datoria morala de a-l debloca.

Intr-un demers menit sa ofere solutii, politici si programe inovatoare care sa imbunatateasca vietile persoanelor cu dizabilitati, Organizatia Mondiala a Sanatatii si Banca Mondiala au realizat un Raport Mondial privind Dizabilitatea.

„Persoanele cu dizabilitati se lovesc de piedici serioase cand vine vorba despre accesul la educatie, servicii medicale, informatie sau transport. Pe piata muncii, lucrurile stau cel mai prost. Implicit, cei afectati participa mai putin la viata economica si ingroasa randurile paturii sarace a societatii. Apare si efectul invers: saracia poate duce la declansarea unor stari asociate cu dizabilitatea”, arata prof. dr. Mihai Berteanu, presedintele Societatii Romane de Medicina Fizica si de Recuperare (SRMFR).

Persoanele cu dizabilitati pot fi active

Raportul, care marti, 9 octombrie, va fi lansat in Romania de SRMFR, la Sala I.G.Duca a Parlamentului, numara 350 de pagini si a fost realizat de-a lungul a patru ani, cu contributia a 360 de cercetatori, unii dintre ei confruntandu-se personal cu diverse dizabilitati.

 „Popularizarea Raportului Mondial privind Dizabilitatea in spatiul Parlamentului Romaniei subliniaza prioritatea pe care tara noastra o acorda persoanelor cu dizabilitati, alaturandu-se demersurilor organismelor internationale precum Organizatia Mondiala a Sanatatii, Banca Mondiala, societati medicale europene si internationale de profil”, mai spune prof. Berteanu.

Specialisti din domeniul sanatatii si al protectiei copilului, reprezentanti ai institutiilor diplomatice, ai organizatilor neguvernamentale, institutiile Natiunilor Unite, mass-media si decidenti politici vor fi prezenti la eveniment, printre acestia numarandu-se Alessandro Giustini, vicepresedinte al Societatii Internationale de Medicina Fizica si de Reabilitare si ofiter de legatura cu OMS; Alana Officer, redactor executiv al Raportului Mondial privind Dizabilitatea; prof. Dr. Mihai Berteanu, presedintele Societatii Romane de Medicina Fizica si de Recuperare; Victor Olsavsky, reprezentantul Organizatiei Mondiale a Sanatatii in Romania; Rodica Nassar, presedintele Comisiei pentru Sanatate a Camerei Deputatilor si Anna Maria Neagoe, director al Directiei „Protectia Persoanelor cu Handicap”.

Societatea Romana de Medicina Fizica si de Recuperare (SRMFR), care celebreaza in acest an 90 de ani de activitate, are peste 900 de membri si isi concentreaza eforturile pe ridicarea continua a nivelului profesional si stiintific al scolii romanesti de medicina fizica si de recuperare, pe actiuni de imbunatatire a sanatatii publice din Romania.


Adaugati un comentariu


 

*