Telefonul copilului suna tot mai des pentru a semnala abuzul, neglijarea sau exploatarea minorilor

24 februarie 2014 | 0 comentarii |

Anul trecut, telefonul a sunat la Buzau de 529 de ori si 675 de copii au beneficiat de ajutor din partea echipelor de specializate de la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului.

 

apeluri-la-telefonul-copiluluiCat de sanatosi pot creste copiii nostri, in contextul in care tot mai des apar situatii de abuz si neglijenta comise asupra lor? Cat de mult se implica autoritatile pentru a interveni la timp si a impiedica abuzul fizic si emotional asupra copiilor? In urma cu numai cateva zile, un baietel de doar trei ani a murit snopit in bataie si lasat in frig de familie. Cate cazuri despre care nimeni nu stie sau nu spune nimic or mai fi?

Pentru a veni in sporijinul copiilor neglijati sau abuzati exista Telefonul Copilului, un sistem de alerta a autoritatilor de protectie dat in folosinta in urma cu mai multi ani. Telefonul Copilului s-a dorit a fi un instrument la indemana oricui pentru sesizarea autoritatilor cu privire la cazurile de abuz, neglijare, exploatare sau rele tratamente aplicate copiilor. Inca de la infiintarea serviciului telefonic s-a dorit ca si copiii sa stie ca au la indemana un astfel de instrument la care por apela in orice moment pentru a cere ajutor. Periodic, pe langa interventiile in urma apelurilor primite, DGASPC si autoritatile centrale deruleaza campanii de popularizare a numarului gratuit  0800 800 203, la care oricine poate apela pentru a sesiza o situatie in care un copil este in pericol.

Statisticile arata ca cei care apeleaza cel mai des, la Telefonul Copilului sunt insa reprezentanti ai diferitelor autoritati care, prin prisma activitatii, afla despre astfel de cazuri, pe care le semnaleaza apoi autoritatilor competente.

 

telefonul_copilului_apelatLa DGASPC Buzau, Telefonul Copilului a sunat anul trecut de 529 de ori, de cele mai multe ori, la celalalt capat al firului fiind medici, politisti, cadre didactice sau functionari din primarii, care au semnalat situatii in care 675 de copii aveau nevoie de ajutor. Numarul copiilor care apeleaza la telefonul ce le este destinat este in continuare unul scazut, raportat la totalitatea apelurilor, cauzele fiind fie necunoasterea, fie teama, fie lipsa accesului la un telefon. Sarcina de a cere ajutor in locul lor este estfel preluata de adulti, in special reprezentanti ai autoritatilor, in urma apelurilor efectuate fiind puse in alerta echipele mobile special constituite in acest sens la DGASPC. Echipele s-au deplasat la fiecare din cele 529 de cazuri semnalate, in 423 de situatii constatand ca sesizarile se confirma. In unele dintre cazuri era vorba de doi sau mai multi copii care aveau nevoie de ajutor, asa ca numarul total al minorilor care au primit asistenta anul trecut ca urmare a apelurilor primite la Telefonul Copilului este de 675.

 

afis telefonul copiluluiDintre acestia, 142 de copii au fost luati preluati de specialistii DGASPC, care au luat masura plasamentului in regim de urgenta, ceilalti 533 de copii aflati in situatii de risc fiind lasati in mediul familial. S-au instituit insa  masuri prin care li s-au oferit servicii de consiliere din partea specialistilor DGASPC Buzau si monitorizare din partea primariei de domiciliu, pentru ca situatiile semnalate sa nu se mai repete. Cei mai multi copii in ajutorul carora s-a intervenit, respectiv 273, provin din mediul rural, restul de 150 fiind din mediul urban. In ceea ce priveste distributia pe sexe, dintre sesizarile confirmate, este vorba despre 192 de copii de sex masculin şi 231 de copii de sex feminin.

In prima luna a acestui an la Compartimentul Telefonul Copilului de la DGASPC Buzau au fost primite 48 de sesizari care fac referire la un numar de 69 de copii, 45 fiind confirmate si 24 neconfirmate.

Dintre cazurile cele confirmate, este vorba despre 13 situatii de abuz emotional, 31 de situatii de neglijare si o situatie de abuz sexual, 13 copii provin din mediul urban si 32 din mediul rural, 19 de sex masculin si 26 de sex feminin. Pentru 8 copii s-a dispus masura plasamentului in regim de urgenta.

 

Alina Badulescu - DGASPC Buzau

Alina Badulescu – DGASPC Buzau

Aceste cifre seci nu fac decat sa arate ca fenomenul abuzului si al neglijentei exista, ca langa noi se comit fara jena diverse abuzuri si chiar atrocitati fata de copii, ca educatia lipseste in multe familii, iar societatea civila, in multe cazuri, tace indiferenta sau asteapta mereu ca alcineva sa intervina.

Institutional, prin DGASPC, se face tot ce se poate pentru a stopa abuzurile asupra copiilor, dar nu este suficient. Este nevoie ca intreaga populatie sa se implice, iar educatia sa devina un instrument prin care copiii sa poata fi protejati. In contextul socio-economic din ultimii 20-25 de ani, sanatatea unor intregi generatii este pusa sub semnul intrebarii. Tot mai multi parinti sunt prea ocupati ca sa se mai ingrijeasca asa cum trebuie de copii, tot mai multe familii au probleme de difeite naturi iar copii sunt expusi abuzurilor emotionale, tot mai mule familii sunt foarte sarace si nu le pot asigura copiilor alimentatia si afectiunea de care acestia au nevoie”, spune Alina Badulescu, directorul executiv al DGASPC.

Concluzia, avem cu totii nevoie de o schimbare de mentalitate, suntem cu totii datori sa ne implicam. Pana cand nu se schimba intreaga societate, salvarea multor copii depinde de acest telefon, in urma caruia cel putin se intervine. Cu conditia sa fie folosit matunci cand este nevoie.

 


Adaugati un comentariu


 

*