„Niciun Copil Invizibil”!

4 octombrie 2013 | 0 comentarii |

O delegatie a UNICEF a evaluat, zilele acestea, progresele Proiectului care poarta acest nume, derulat la nivelul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Buzau.

 

Alina Badulescu si reprezentanti UNICEF

Alina Badulescu si reprezentanti UNICEF

In Romania sunt sute de mii de copii si tineri partial sau total „invizibili” pentru serviciile sociale si medicale de baza. Invizibili pentru autoritati, pentru oameni, pentru o societate care nu vrea sa stie nimic despre ei. Ei sunt copii care nu pot merge la doctor si la scoala, copii care au diferite dizabilitati nediagnosticate si netratate, copii care sunt abuzati sau care nu au acte de identitate, ori sunt copii care au la randul lor copii. Sunt copii care pot fi parasiti de parintii lor. Unul din zece copii se afla in pricolul de a fi parasit, abandonat sau exploatat, desi locul copiilor este in familie, iar rostul lor este de a creste inconjurati de afectiune si sprijin. O realitate dureroasa, care reflecta insa realitatea din Romania.

 Pentru a schimba macar in parte, situatia dificila sau chiar inacceptabila in care se afla copiii si tinerii vulnerabili, UNICEF in parteneriat cu Directiile Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, Consiliile Judetene si Institutiile Prefectului din judetele Bacau, Botosani, Buzau, Iasi, Neamt, Suceava, Vaslui si Vrancea si cu sprijinul Directiei Protectiei Copilului din cadrul MMFPSPV a demarat, in anul 2011, proiectul «Niciun Copil Invizibil». Asistentii sociali, impreuna cu actorii locali (primari, medici, asistenti medicali comunitari, mediatori sanitari romi, invatatori si profesori, mediatori scolari, preoti, politisti) au actionat astfel incat acesti copii «invizibili», aflati la risc, sa primeasca ajutor la timp”, explica Alina Badulescu, directorul executiv al DGASPC Buzau.

 

Reprezentanti UNICEF la Buzau

Reprezentanti UNICEF la Buzau

Jean Claude Legrand, consilier pe probleme de protectie a copilului din cadrul Biroului Regional pentru Europa Centrala de Est si Comunitatea Statelor Independente, impreuna cu Sandie Blanchet, reprezentant UNICEF Romania s-au aflat, joi, la Buzau, intr-o vizita de lucru in cadrul careia au discutat, impreuna cu reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Buzau, despre problemele cu implicatie sociala existente la nivelul judetului.

Despre copiii si tinerii ingrijiti si tratati in cadrul Complexului de Servicii pentru Copilul cu Handicap Sever, sau despre cei cu autism si tulburari de spectru autist care impreuna cu familiile lor beneficiaza de consiliere si recuperare in cadrul serviciilor din subordinea DGASPC Buzau, ca si despre implicarea comunitatii locale si a autoritatilor publice in sustinerea lor, Sanatatea Buzoiana v-a relatat in mai multe randuri. Acum, reprezentantii UNICEF au vizitat aceste servicii din sistemul public de protectie a copilului si au evaluat progresele proiectului „Niciun Copil Invizibil”.

Totodata, a fost analizata necesitatea identificarii unor solutii in vederea reducerii presiunii existente asupra sistemului de protectie a copilului din judetul Buzau si implementarea unor masuri in domeniul prevenirii separarii copilului de familie si diminuarea situatiilor de risc care determina institutionalizarea.

 

Copii in institutii de ocrotire din Buzau

Copii in institutii de ocrotire din Buzau

Prin intermediul proiectului „Niciun copil Invizibil”, de dezvoltare a serviciilor sociale de baza la nivel comunitar, copiii vulnerabili si familiile lor din 32 de comunitati din opt judete beneficiaza, anul acesta, de servicii sociale integrate, cu precadere asistenta sociala, educatie si asistenta medicala primara, astfel incat copiii sa poata creste alaturi de parintii lor si sa fie protejati impotriva tuturor formelor de violenta.

Trebuie sa avem grija de toti copiii nostri. Copiii nostri nu inseamna numai copiii din familiile noastre, ci si copiii vecinilor, si copiii romilor, si copiii abandonati, si copiii cu dizabilitati, si copiii „invizibili”. Toti sunt copiii nostri si as dori ca societatea in ansamblu sa acorde mai multa atentie si grija tuturor copiilor. Parintii sunt primii responsabili cu cresterea si ingrijrea copiilor, dar sa nu uitam ca fara sprijinul autoritatilor, unii dintre ei nu o pot face. Acesta este motivul pentru care vom sustine orice initiativa menita sa mobilizeze specialistii si autoritatile locale, care cunosc cel mai bine nevoile comunitatii”, a declarat Mariana Campeanu, ministrul muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice, referitor la proiect.

In anul 2011, proiectul a acoperit 96 de comune din cele opt judete, iar in 2012, 64 de comune. Anul trecut, prin intermediul proiectului, 12.000 de copii „invizibili” au beneficiat de sprijin, astfel incat sa poata creste alaturi de familia lor, sa fie protejati impotriva violentei si a oricarei forme de abuz, sa aiba acces la servicii medicale si sa mearga la scoala.

 

 

In lupta cu abandonul scolar, la Cilibia

In lupta cu abandonul scolar, la Cilibia

Pentru anul 2013 au fost realizate o serie de ajustari, in vederea consolidarii strategiei nationale din domeniul prevenirii, cu focus supra eficientizarii acesteia si aducerii serviciilor sociale de baza cat mai aproape de beneficiari, in scopul cresterii impactului direct asupra celor mai vulnerabile grupuri de copii si a familiilor acestora, sustin reprezentantii UNICEF.

 „Bunastarea copiilor, in special a celor mai vulnerabili si, implicit, respectarea drepturilor lor, depinde in primul rand de accesul si calitatea serviciilor sociale de baza. Astfel, prima prioritate pentru copii trebuie sa fie asigurarea interventiior proactive la nivel local, in fiecare comunitate, de catre un asistent social, un asistent medical comunitar si un mediator scolar. Acest pachet minim maximizeaza sansele fiecarui copil la o viata mai buna”, considera Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF in Romania.

In comuna Cilibia din judetul Buzau s-a actionat cu succes, mai ales in privinta prevenirii abandomului scolar, iar Sanatatea Buzoiana v-a relatat, pe larg, despre progresele inregistrate la nivelul acestei comunitati.

Prin proiectul „Niciun Copil Invizibil” s-a actionat, anul acesta, in vederea reducerii riscului de separare de familie si a reducerii violentei, pentru aproximativ 5.900 de copii, creandu-se 32 de centre comunitare de sprijin si consiliere pentru copii si parinti, cate patru in fiecare judet. Astfel, aproximativ 5.000 de parinti si aproximativ 10.000 de copii participa la grupuri de suport si actiuni comunitare.

Tot anul acesta se va finaliza definirea pachetului minim de servicii sociale de baza necesar a fi implementat la nivel comunitar, vor fi finalizate standardele de calitate ale serviciilor incluse in acest pachet si, pe baza acestora, se vor demara primele preparative de analizare si testare a standardelor de cost, astfel incat proiectul sa poata fi extins la nivel national.

 


Categorii: Actual, Autoritati

Adaugati un comentariu


 

*