Copiii si tinerii cu autism din Buzau au acum sanse reale de recuperare

30 mai 2013 | 0 comentarii |

In Centrul de consiliere si asistenta pentru persoane cu autism care functioneaza in incinta Complexului de servicii pentru copilul cu handicap sever din municipiul Buzau sunt deja integrati in prpgrame specifice de terapoe 19 copii si tineri cu varste intre 3 si 16 ani.

 

Cu randare si dragoste...

Cu randare si dragoste…

Care este secretul din spatele mintilor stralucite ale geniilor si care este legatura dintre geniu si autism? Dintotdeauna s-au cautat raspunsuri la aceasta intrebare. Calcule complicate facute in minte ultra-rapid, teorii stiintifice uimitoare, virtuozitate muzicala sau alte asemenea performante sunt obtinute de oameni care uneori au handicapuri severe ori sufera de autism. Autistii percep lumea obisnuita ca pe un univers ostil, motiv pentru care se inchid in ei si se izoleaza. Se stie insa ca autistii au o memorie impresionanta (fotografica!) si sunt in stare sa retina continutul a mii de manuale de sah ori sa reproduca impecabil o bucata muzicala pe care au auzit-o o singura data. Dar sunt considerati adesea handicapati, din cauza imposibilitatii integrarii sociale. „Inainte, erau numiti depreciativ <idiot savants>”, spune prof. Darold Treffert, sef al Departamentului Psihiatrie la St. Agnes Hospital din Fond du Lac (Wisconsin), care a avut de-a face ani de zile cu asemenea „oameni speciali”.

Genii precum Newton , Einsteien sau Beethoven se presupune ca au suferit de tulburari de spectru autist. Iar exemple sunt destule de-a lungul istoriei omenirii.

 

Alina Badulescu, director DGASPPC Buzau

Alina Badulescu, director DGASPPC Buzau

Pentru ca aceste performante sa transpara si sa poata fi redate in asa-zisa lume normala, este nevoie de o terapoe specifica prin care persoanele cu autism sunt ajutate sa se integreze in societate. Dar, pentru ca aceste terapii sunt foarte costisitoare si necesita timp si rabdare deosebita, multi dintre cei cu acest gen de dificultati de adaptare au ramas niste „carti inchise”.

Pentru a le ajuta sa se deschida, la Buzau s-a deschis in luna februarie a acestui an, un Centru de consiliere si asistenta de specialitate gratuita pentru persoane cu autism.Centrul ofera interventii personalizate fiecarui beneficiar, in functie de varsta, felul specific in care a fost afectat de aceasta tulburare si disponibilitatea sa si a familiei sale de a participa la sesiunile de lucru. Personalul specializat – psihologi si/sau psihopedagogi instruiti in lucrul cu persoane cu autism evalueaza fiecare caz nou in parte si, impreuna cu familia, realizeaza un plan de interventie, pe termen mediu sau lung, in functie de nevoile fiecaruia. Sesiunile de lucru sunt, dupa caz, atat individuale cat si de grup. Psihologii de la Centru fac, de asemenea, recomandari pentru servicii conexe si ofera consiliere parintilor si familiilor persoanelor cu autism”, explica Alina Badulescu, directorul general executiv al DGASPC Buzau, mentionand ca noul centru a fost infiintat ca o extindere a serviciilor oferite in Centrul pentru copii „Dumbrava Minunata”, inaugurat vara trecuta, avand in vedere ca la nivelul judetului Buzau sunt diagnosticate cu TSA peste 200 de persoane. In plus, este incurajata activitatea de voluntariat.

 

iulica-zincaLa Centrul de consiliere si asistenta pentru persoane cu autism din Buzau, beneficiaza de asistenta 19 copii, cu varste cuprinse intre 3 si 16 ani, in acest moment. „Buzaul avea nevoie de un astfel de centru! Unicitatea lui se regaseste in ridicarea barierelor cu privire la varsta beneficiarilor. Prin munca si rabdare, orice persoana diagnosticata cu tulburare de spectru autist (TSA) poate inregistra progrese. Suntem fericiti ca putem face lucruri minunate impreuna!  In cadrul centrului, ne straduim sa oferim sprijin, in egala masura, atat persoanelor cu TSA cat si familiilor acestora, care au nevoie de sustinere pentru a castiga aceasta lupta”, spune Iulica Zinca, psiholog in cadrul Centrului.

In tulburarile de spectru autist (TSA) terapia este de lunga durata, iar gradul de eficienta creste cu cat afectiunea este diagnosticata mai timpuriu (in jurul varstei de 2 ani), iar copilul incepe o forma de interventie specializata. Este esential ca parintii sa observe orice comportament neobisnuit al copilului, inca din primele luni de viata, iar in cazul in care au suspiciuni, sa solicite un consult de specialitate, medicul neuropsihiatru fiind singurul care poate pune diagnosticul de certitudine. „Pentru a avea rezultate, un copil trebuie sa faca tratament medicamentos cu neurotrofice si antidepresive, care este decontat de catre Casa de Asigurari de Sanatate, insa acesta nu va avea rezultate fara terapie”, spune psihologul Cipriana Sava.

Copiii cu autism pot prezenta simptome diverse, dar exista cateva semnale de alarma: parca nu aud si nu raspund niciodata la nume; nu observa persoanele din jur si nu sunt interesati de jocul altor copii; par ca nu stiu sa se joace cu jucariile; au alte comportamente specifice tulburarii (miscari repetitive, atasament neobisnuit fata de obiecte).

 

Terapie gratuita pentru persoanele cu autismCentrul de consiliere si asistenta pentru persoane cu autism din Buzau a fost infiintat de Fundatia Romanian Angel Appeal in parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice – Directia Protectia Copilului si cu Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Buzau si cu Asociatia de Psihoterapii Cognitive si Comportamentale din Romania, prin proiectul „Si ei trebuie sa aiba o sansa! – program de sprijin pentru integrarea sociala si profesionala a persoanelor cu tulburari de spectru autist”.

Centrul functioneaza in municipiul Buzau, Cartier Micro XIV, Aleea Leaganului nr. 1, Jud. Buzau (in cadrul Complexului de Servicii pentru Copilul cu Handicap Sever nr. 8) si face parte dintr-o retea nationala de 40 de centre aflate in 35 de judete ale tarii si in municipiul Bucuresti.

De la infiintarea celor 40 de centre si pana la aceasta data, 895 de copii cu autism din intreaga tara au intrat deja in programe individualizate de terapie, in vederea integrarii sociale. Datele de contact ale celor 40 de centre sunt disponibile pe site-ul www.autism.raa.ro, sectiunea Servicii.

Proiectul a fost demarat la 1 octombrie 2010, are o durata de 3 ani si beneficiaza de cofinantare din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, „Investeste in oameni!”.


Categorii: Actual, Autoritati

Adaugati un comentariu


 

*