Abandonul copiilor in spital, o plaga sociala de care nu scapam usor

20 februarie 2014 | 0 comentarii |

50 de copii au fost abandonati anul trecut in maternitate si in sectiile de pediatrie din judetul Buzau. Cei mai multi dintre ei au ajuns in grija asistentilor maternali profesionisti, iar in 40 de cazuri  parintii sau familiile extinse au inteles ca abandonul nu era solutia cea mai buna.

 

Roxana Kovacs - DGASPC Buzau

Roxana Kovacs – DGASPC Buzau

La nivelul judetului Buzau, in cursul anului trecut, numarul copiilor abandonati de mame in maternitate, imediat dupa nastere, sau in sectiile de pediatrie, a cunoscut o usoara scadere fata de anul precedent, in 2013 fiind consemnate de catre Directia Generala de Asistenta sociala si Protectia Copilului 50 de cazuri de abandon, fata de 54, inregistrate in 2012.

Conform datelor furnizate de Roxana Kovacs, purtatorul de cuvant al DGASPC, pe parcursul anului trecut, angajatii directiei au primit 82 de sesizari din partea personalului medical din maternitate sau din sectiile de pediatrie, referitoare la 90 de copii aflati in risc de abandon, din pacate, in 50 de cazuri acest risc fiind confirmat.

De fiecare data cand au fost primite astfel de sesizari, angajatii de la DGASPC au intervenit pentru evaluarea situatiei copiilor si familiilor acestora, acordand asistenta psihologica si sprijin pentru rezolvarea favorabila a situatiei. In 40 dintre cazuri au reusit acest lucru, convingandu-le pe mame sau pe membrii familiei sa se externeze impreuna cu copilul, familiile respective fiind ulterior monitorizate de asistentii sociali din cadrul primariilor din localitatile de domiciliu.

 

maternitatea bucurIn celelalte 50 de cazuri, insa, mamele nu au putut fi convinse sa isi pastreze copiii, acestia fiind abandonati fie in maternitate, imediat dupa nastere, fie in sectiile de pediatrie, unde fusesera internati cu diferite afectiuni. Cei mai multi dintre copii, mai exact 41, au fost abandonati in maternitate, iar ceilalti 9 in sectiile de pediatrie. De fiecare data, cei care au anuntat DGASPC au fost angajatii unitatilor sanitare respective.

Referitor la zonele din care provin mamele care si-au abandonat copiii, proportiile sunt relativ egale, 24 provenind din mediul urban, iar 26 din mediul rural.

Cei 50 de copii abandonati au ajuns in grija DGASPC, ulterior, 40 dintre ei au fiind dati in plasament la asistenti maternali profesionisti, alti doi au fost luati de familia extinsa, iar ceilalti 8 beneficiaza de masuri de protectie speciala in cadrul serviciilor de tip rezidential de la nivelul DGASPC.

 

maternitateIn prima luna a acestui an, alti cinci copii au fost abandonati, in timp ce in alte trei cazuri, consilierii DGASPC au reusit ca convinga familiile sa ia copiii acasa, asigurand consiliere psihologica si monitorizand permanent situatia prin intermediul asistentilor sociali de la primarii. Dintre copiii abandonati la inceputul acestui an, patru au ajuns in grija asistentilor maternali profesionisti, iar unul a fost dat in plasament familiei extinse.

Mai multe studii au demonstrat ca cele mai frecvente cauze ale abandonului copiilor sunt saracia sau problemele financiare, depresia post-natala, restrictii privind accesul la avort, lipsa informatiilor legate de planificarea familiala, situatia de a fi parinte singur, un posibil handicap al copilului, sarcina rezultata ca urmare a unui viol, abuz din partea partenerului, dar si o lipsa a serviciilor si resurselor pentru sustinerea parintilor care au copii cu handicap.

 


Adaugati un comentariu


 

*