Expertii de la Organizatia Mondiala a Sanatatii au inceput verificarea linei de productie a vaccinurilor de la Cantacuzino

24 februarie 2014 | 1 comentariu |

Acestia vor incerca sa afle cum a fost posibil ca intreaga transa de 400.000 de vaccinuri antigripale sa fie contaminate cu endotoxina.

 

Laborator Cantacuzino

Laborator Cantacuzino

In cursul zilei de azi , delegatia expertilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii a sosit la Bucuresti si a inceput deja verificarile la Institutul Cantacuzino, in incercarea de a face lumina in cazul celor 400.000 de doze de vaccin antigripal produse aici, contaminate cu endotoxina. Acestia vor fi asistati de experti romani si vor verifica intreaga linie de productie a vaccinului si procesele tehnologice, pentru a afla unde s-a gresit si a se evita ca pe viitor sa mai apara astfel de incidente ce ar putea pune in pericol sanatatea propulatiei, in loc sa o protejeze. Prezenta delegatiei OMS la Institutul Cantacuzino se datoreaza solicitarii adresate de Ministerul Sanatatii acestui organism de a efectua o analiza complexa asupra procesului de productie pentru identificarea tuturor determinantilor care au influentat calitatea vaccinului antigripal si, ulterior, a stabili masurile pentru eliminarea acestora ,in scopul reluarii productiei de vaccin gripal in anul 2014 fara niciun fel de risc.

In paralel cu veriificarile de natura tehnica efectuate de expertii romani impreuna cu cei de la OMS, Curtea de Conturi va continua ancheta inceputa la solicitarea ministrului Eugen Nicolaescu, pentru a stabili modul in care au fost cheltuiti banii alocati de la buget pentru productia vaccinului.

 

nicolaescu-bruxellesAvand in vedere eforturile facute pentru reluarea productiei de catre Institutul Cantacuzino este imperios necesar ca aceste probleme sa fie clarificate si rezolvate cat mai repede posibil, pentru ca un mare succes, asa cum a fost considerata reluarea activitatii de productie de la Catacuzino, sa nu se transforme intr-un mare esec. Zilele trecute, ministrul Eugen Nicolaescu declara ca Ministerul Sanatatii „a facut tot ceea ce a fost posibil din punct de vedere politic, legal, economic si moral pentru ca activitatea de la Institutul Cantacuzino sa fie reluata si sa se repuna pe piata brandul Cantacuzino”. Nicolaescu a reamintit si faptul ca Ministerul Sanatatii a convins Guvernul sa acorde institutului statutul de serviciu de interes economic general pe o perioada de 10 ani. Totodata, dupa ce Agentia Nationala a Medicamentului a refuzat sa dea avizul de punere pe piata a vaccinului, ministrul a mai afirmat ca este posibil ca cele 400.000 de doze de vaccin produse la Cantacuzino sa fi fost contaminate intentionat cu endotoxina, facand in acest sens si o sesizare oficiala la SRI.

 

Marius Savu, presedinte ANM

Marius Savu, presedinte ANM

Scandalul vaccinurilor contaminate a izbucnit la inceputul acestei luni, dupa ce Agentia Nationala a Medicamentului a anuntat ca produsul prezinta reactii adverse, nivelul de endotoxina depasind limita impusa de Farmacopeea Europeana. Presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale, Marius Savu, a precizat ca efectele secundare induse de endotoxine pot da febra, frison si, in cazuri extreme, soc anafilactic. Acesta a adaugat ca institutia pe care o conduce a fost anuntata sa faca teste cand loturile de vaccin erau terminate, moment in care au fost prelevate probe. ANMDM a transmis o adresa oficiala Institutului Cantacuzino si, totodata, i-a informat pe ministrul Sanatatii si pe premier ca vaccinul antigripal produs in tara nu este conform si nu poate fi pus pe piata. In aceste conditii, MS a solicitat sprijinul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, pentru ca specialistii acesteia, impreuna cu personalul Institutului Cantacuzino, sa efectueze o analiza complexa asupra procesului de productie pentru identificarea factorilor care au influentat calitatea produsului si, ulterior, sa stabileasca masurile pentru eliminarea acestora in scopul reluarii productiei de vaccin gripal in cursdul acestui an.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Comentarii (1)

 1. Buzoianul spune:

  Agenturile straine sunt de vina…
  Povestea cu un posibil sabotaj suna ca pe vremea impuscatului – “agenturile straine au sabotat…” (scenariu Eugen Nicolaescu si nu Sergiu Nicolaescu) – orice asemanare nu are sens.
  Cred ca explicatia esecului este mult mai simpla.
  Deschiderea institutului dupa 2 ani poate implica: pierderea unor profesionisti importanti care au plecat sa-si castige painea in alta parte dar si pierderea acelei rutine a muncii cu aparate deosebit de sensibile.
  Dar probabil cea mai importanta a fost nerebdarea ”bolnava” a ministrului de a arata ca la ordinul lui se fac minuni. Daca nu era aceasta nerabdare care nu are nimic de a face cu stiinta, probabil ca vaccinul nu ar fi fost ”gata” la finele 2013 ci pentru anul urmator.
  Cred ca adevaratii vinovati sunt tot politicienii, care, ei au determinat inchiderea institutului si apoi punerea in functiune in mare graba.
  Desigur ca aceste lucruri nu se vor spune cu voce tare ci doar voalat, gasindu-se un ”acar” caruia i se va imputa ca nu ar fi trebuit sa porneasca productia ”daca nu era complet sigur de teste…”, bla, bla, bla….
  Cei de la OMS nu-si vor permite sa acuze direct politicul, guvernarea, etc, ci vor gasi cuvinte mestesugite care sa spuna acelasi lucru, dar fara a acuza direct un ministru. (Asa e obiceiul la ”casele mari” – nu se da cu piatra in balta)

Adaugati un comentariu


 

*