Vaccinul gripal produs la Institutul Cantacuzino mai are de asteptat pana va intra pe piata

17 ianuarie 2014 | 0 comentarii |

Desi a fost finalizata productia celor 400.000 de doze, acestea nu au fost suspuse studiului clinic obligatoriu, din cauza unor sincope de comunicare intre institut si Agentia Nationala a Medicamentului.

 

industria farmaceuticaSituatie tipic romaneasca in ceea ce priveste cele 400.000 de doze de vaccin gripal pe care Institutul Cantacuzino le-a produs dupa o lunga perioada de pauza, timp in care s-a modernizat linia de fabricatie si s-au facut mari eforturi si demersuri pentru reluarea productiei. Anuntata in toamna drept un mare succes, reluarea productiei de vaccin gripal la Institutul Cantacuzino risca sa fie considerata o afacere paguboasa, cel putin in acest sezon, intrucat dozele produse nu au fost inca testate si, in consecinta, nu pot fi puse in circulatie.

La aceasta situatie s-a ajuns din cauza unei comunicari defectuoase intre responsabilii de la institut si cei de la Agentia Nationala a Medicamentului, structura abilitata sa efectueze studiul vaccinului si sa isi dea acceptul final pentru punerea acestuia in circulatie.

Nu a existat o colaborare stransa intre cele doua institutii si asa s-a ajuns la situatia de a aparea riscul ca cele 400.000 de doze de vaccin sa nu poata fi folosite, ajungand pe piata pe final de sezon rece, cand foarte putini mai sunt cei care se vaccineaza, in conditiile in care si vremea a fost extrem de calda si nu s-au inregistrat decat patru cazuri de gripa in toata tara.

 

Boy Receiving VaccineLipsa de comunicare a aparut de la inceput, de pe vremea cand ministrul Nicolaescu anunta achizitia a 600.000 de doze de vaccin gripal, carora urma sa li se adauge alte 400.000, produse de Institutul Cantacuzino. Reluarea productiei de vaccinuri la Institutul Cantacuzino a fost facuta cu surle si trambite, insa nimeni nu i-a anuntat pe cei de la institut ca vaccinurile produse vor avea nevoie de un nou studiu clinic pentru a fi avizate, intrucat studiile facute pe esantioanele din productiile mai vechi nu mai erau valabile. Totodata, se pare si ca nimeni de la institut nu s-a interesat concret in aceasta privinta.

Productia de vaccin a fost pornita, iar Agentia Nationala a Medicamentului a avizat cu acreditare fiecare faza de fabricatie, fara a comunica in continuare faptul ca va fi nevoie si de un aviz final pentru vaccinul produs, aviz ce poate fi dat doar pe baza unui studiu clinic. La finalizarea productiei, reprezentantii institutului s-au adresat Agentiei Nationale a Medicamentului pentru obtinerea avizului final, abia atunci comunicandu-li-se ca este nevoie de studiu clinic.

 

Eugen Nicolaescu , ministrul Sanatatii

Eugen Nicolaescu , ministrul Sanatatii

Deocamdata, cele 400.000 de doze raman blocate in depozite in asteptarea efectuarii studiului clinic, ministrul Eugen Nicolaescu declarand ca se fac eforturi pentru ca, pana la sfarsitul lunii, studiul respectiv sa fie finalizat, iar vaccinul sa poata fi distribuit in tara. „Noi am rugat, fara sa faca derogare de la lege, de la calitate, i-am rugat sa vada daca pot scurta perioada de studiu clinic. Asteptam saptamana viitoare un raspuns al unei comisii pe care am numit-o prin ordin sa faca o asemenea analiza”, a declarat ministrul zilele trecute.

Cu toate eforturile autoritatilor de a rezolva lucrurile pe repede – inainte, in al 24-lea ceas, exista toate sansele ca dozele respective de vaccin sa ramana nefolosite, dat fiind ca pana in prezent, conform datelor transmise de Ministerul Sanatatii, la nivelul intregii tari au fost vaccinate antigripal 375.682 de persoane din grupe la risc, ceea ce inseamna ca peste 220.000 de doze de vaccin gripal mai sunt disponibile pe intreg teritoriul tarii.

Desi vremea este foarte calda pentru aceasta perioada, iar la nivelul intregii tari s-au inregistrat pana acum doar patru cazuri de gripa, medicii recomanda populatiei, mai ales celor aflati in grupele de risc sa se vaccineze chiar si pana la inceputul lui martie, vaccinul administrat in aceasta perioada protejand organismul de gripa si pentru inceputul viitorului sezon rece.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*