REVOLTATOR: 70 la suta dintre apelurile la urgenta sunt false

17 ianuarie 2014 | 0 comentarii |

11.000 de romani, dintre care 281 buzoieni au fost sanctionati pentru apeluri false pe 112. In judetul Buzau numai 24 la suta dintre apeluri au fost reale

 

serviciul-112Numarul unic de urgenta 112 inca este o modalitate de divertisment pentru anumite categorii de romani care isi cumpara cartele pre pay si suna nejustificat, invocand  o urgenta care pune in primejdie viata. Copiii, tinerii sau persoanele cu probleme psihice fac acest lucru in mod deosebit, se arata intr-un comunicat de presa remis de Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS).

Judetul Buzau nu se afla in topul celor in care predomina apelurile false, lista fiind condusa de Covasna, Calarasi si Mures, insa si la noi numai 24, 93 la suta dintre apeluri sunt reale.

Multe persoane suna fara a avea o urgenta, se intereseaza despre evenimente care se petrec in localitatea lor, adreseaza injurii operatoarelor, rad, pun muzica sau nu vorbesc. Se solicita informatii despre numere de telefon, se cere legatura cu diverse institutii sau persoane publice ori se solicita sfaturi medicale. Autoritatile fac apel la cei care suna abuziv sa nu incarce inutil liniile de urgenta 112, intrucat un apel fals poate duce la pierderea unei vieti”, precizeaza STS in comunicatul remis redactiei noastre.

 

IPJ 112Pentru ca au abuzat de numarul unic de urgenta 112 in mod nejustificat, 10.892 de romani au fost sanctionati conform legii, pentru apeluri false si abuzive. Campionii amenzilor sunt sucevenii, teleormanenii si bucurestenii.

Statistica pe anul 2013 realizata de Serviciul de Telecomunicatii Speciale arata ca la 112 au fost primite si tratate 17.463.468 apeluri. Dintre acestea 29,09% au fost reale si 70,91% false. Apelurile au fost transferate catre: Ambulanta – 60,66%, Politie – 24,77%, ISU/ SMURD – 12,59% si Jandarmi – 1,88%.

In judetul Buzau au fost primite si tratate 438.538 apeluri. Daca s-ar face o raportare la numarul populatiei judetului, atunci fiecare buzoian s-a aflat in 2013 in cel putin o situatie de urgenta. Dintre acestea 24,93% au fost reale şi 75,07% false. Apelurile au fost transferate catre: Ambulanta – 60,30%, Politie – 28,62%, ISU/ SMURD – 7,89% si Jandarmi – 3,19%. 281 cetateni din judetul Buzau au fost sanctionati conform legii pentru apeluri false si abuzive catre numarul 112.

 

Eu 112Comparativ, STS ofera informatii cu privire la sistemul de urgenta din diferite state europene, inlcuzand si modalitatile de alarmare sosite din partea personaelor cu dizabilitati catre serviciile de urgenta.

Astfel, in Austria exista alte opt numere de urgenta, iar persoanele cu dizabilitati pot trimite fax, SMS sau mail catre o anumita adresa, pentru a fi preluate de catre echipele de interventie.

In Belgia, pentru aceeasi categorie de persoane cu afectiuni care le limiteaza viata exista trei numere de urgenta pentru fax pe care acestea pot solicita interventia de urgenta.

Franta are un numar de urgenta 114 si de fax destinat persoanelor cu dizabilitati, iar in Germania tot un  numar de fax ii ajuta pe cei in suferinta, mesajele acestora fiind mai apoi transferate catre PSAT-urile (Public Safety Answering Point – centru de preluare a apelurilor) competente la nivel local si sunt tratate ca orice apel de urgenta.

PUBLICITATE

Categorii: Analiza, Comunitate, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*