Noul coronavirus sistează și procedurile de evaluare a spitalelor

În contextul declarării pandemiei de COVID-19 și a creșterii numărului românilor infectați de la o oră la alta, ANMCS suspendă evaluarea unităților medicale în perioada martie-aprilie, cu posibilitatea de prelungire, în funcție de evoluția situației la nivel național.

 

Organizația Mondială a Sănătății a declarat, miercuri, pandemie de COVID-19. La nivel mondial, numărul persoanelor infectate a depășit 120.000, iar peste 4.300 de oameni au murit. Numărul românilor infectați a ajuns, deja, la 47, numai ieri confirmându-se 18 noi cazuri de pacienți depistați pozitiv la noul coronavirus. Capitala este cea mai afectată, dar au apărut cazuri noi și în alte județe. Populația este îndemnată să respecte reguli stricte de igienă, să rămână în casă, pe cât posibil și să evite contactele directe cu alte persoane, iar persoanele care au intrat în contact cu o persoană infectată, să fie sincere și să declare acest lucru, pentru a se depista sursa și a se lua măsuri eficiente.

Evoluția infecțiilor înregistrate în țară a determinat o serie de noi măsuri de limitare a răspândirii pe cât posibil a virusului, la nivelul instituțiilor centrale și locale, iar populația este sfătuită să respecte regulile de prevenție, să se informeze doar din surse autorizate și să dea dovadă de responsabilitate.

La nivelul spitalelor s-au luat măsuri de protecție sporită, iar instituțiile publice și numeroase firme private au anunțat măsuri fără precedent de prevenire a răspândirii noului coronavirus, în timp ce autoritățile au trecut la un alt nivel de supraveghere și monitorizare.

 

În acest context, Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS) a decis suspendarea procedurilor de evaluare a spitalelor în perioada martie-aprilie, fiind posibil ca acest termen să se prelungească, în funcție de modul în care vor evolua lucrurile la nivel național.

Într-un comunicat remis pe această temă, ANMCS face și o serie de recomandări managerilor spitalelor din țară, în vederea instituirii măsurilor minimale pentru a preveni răspândirea coronavirusului în unitățile medicale.

Astfel, se recomandă montarea de dispensere cu dezinfectant pentru mâini la intrările în încăperile destinate pacienţilor, precum și asigurarea de halate, măști de protecție, bonete și botoși la toate intrările pe secții.

De asemenea, managerilor de spital li se solicită ca toate grupurile sanitare din spitale să fie dotate cu săpun, dezinfectant și prosoape de hârtie, iar acolo unde este posibil, să se suspende programul de contravizită.

În ceea ce privește membrii personalul medical, acestora li se recomandă să nu părăsească incinta unității sanitare în ținută de spital, precum și efectuarea triajului epidemiologic la intrarea în ture.

 

Nu în ultimul rând, ANMCS recomandă curăţarea periodică cu dezinfectanţi de suprafeţe a mânerelor uşilor, balustradelor şi scaunelor din spaţiile de aşteptare, precum și monitorizarea modului de efectuare a curăţenie şi utilizare a produselor recomandate pentru dezinfecţie.

Afişarea la loc vizibil de postere cu recomandările de prevenire a contaminării, reglementarea modului de acţiune în cazul suspiciunii de contaminare şi instruirea personalului cu privire la respectarea acestor măsuri, dar și asigurarea spaţiilor de izolare a persoanelor suspectate de a fi contaminate până la preluarea acestora de către personalul specializat constituie un alt set de măsuri pe care manageri ide spitale trebuie să le ia în această perioadă.

Este important însă ca fiecare dintre noi să avem un comportament adecvat, pentru a preveni răspândirea virusului. Românii care vin din ţări unde este în circulaţie acest coronavirustrebuie să înţeleagă că este necesar să se autoizoleze, că apa şi săpunul reprezintă elementele esenţiale în vederea prevenirii noilor infecţii cu noul coronavirus, iar când dezvoltă simptome, să ia legătura cu medicul de familie care-i va explica ce trebuie să facă, în aşa fel încât să să se protejeze pe el și pe cei din jur.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*