Peste 400 de dosare, depuse în prima lună a Programului de sprijin a fertilizării in vitro

17 iulie 2018 | 0 comentarii |

Mai mult de jumatate au fost deja aprobate, iar cuplurile urmează să intre în procedurile specifice, benficiind de voucherele valorice oferite de Primăria Capitalei.

 

Demarat în urmă cu o lună, cu o întârziere de două saptamâni, din cauza implementării noii legislații privind protecția datelor cu caracter personal, programul de sprijin pentru fertilizarea in vitro derulat la nivelul Capitalei a suscitat interes din start, într-o lună fiind depuse 415 de dosare de cuplurile infertile care doresc să aibă un copil.

Programul a fost demarat la data de 14 iunie, de Primria Capitalei, prin Administrația Spitalelor şi Serviciilor Medicale (ASSMB), având ca scop acordarea unui sprijin financiar în vederea efectuării procedurilor de fertilizare in vitro pentrur cuplurile din București care nu poat avea copii pe cale naturală.

ASSMB a dat publicității un bilanț din care reiese că programul a stârnit chiar de la început interesul celor vizați. Astfel, în prima lună de funcționare au fost primite 415 de solicitări de înscriere în program, iar până la aceast moment, 209 dosare au primit deja aprobare, cuplurile respective urmând să înceapă în curând procedurile specifice fertilizării in vitro. Programul constă în acordarea unui sprijin financiar sub formă de vouchere valorice, care vor acoperi o parte din cheltuielile suportate de cuplurile care doresc să apeleze la procedura fertilizării in vitro pentru a avea un copil. Ajutorul financiar este în valoare totală de 13.800 de lei, iar voucherele se acordă în două tranșe.

 

Potrivit procedurilor, după aprobarea dosarelor, care trebuie să conțină o cerere însoțită de documente medicale care atestă necesitatea efectuării procedurii de fertilizare in vitro, cuplurile incluse în program vor primi, în prima fază, vouchere în valoare de 4.600 de lei, pentru achiziționarea de medicamente necesare în tratamentul de stimulare. La finalul acestei etape, pe baza unei noi evaluări medicale, vor fi acordate alte vouchere, în valoare de 9.200 de lei, care să acopere o parte din cheltuielile necesare efectuării procedurii medicale de fertilizare.

Voucherele sunt acceptate de clinicile și farmaciile înscrise în program, iar procedura de ferilizare in vitro va deveni astfel accesibilă mai multor cupluri, în condițiile în care nu oricine își poate permite să suporte integral costurile tratamentului de stimulare și al procedurii în sine.

Vârsta femeilor care pot beneficia de acest program de sprijin, care se derulează doar la nivelul Capitalei, este cuprinsă între 25 și 45 de ani, solicitanții să aibă domiciliul în București sau viză de flotant pentru mai mult de șase luni la momentul în care se solicită înscrierea în program.

Pe măsură ce proiectul avansează, ASSMB afișează, atât la sediul propriu, cât și pe site-ul oficial, datele statistice referitoare la numărul dosarelor depuse, al celor aprobate, dosarele incluse în lista de aşteptare, numărul de proceduri efectuate, un prim bilanț fiind prezentat zilele acestea.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*