Un nou tratament preventiv împotriva HIV-SIDA

Acesta s-a dovedit mai eficient decât singurul tratament cunoscut până acum și constă în injectarea unui medicament la interval de opt săptămâni.

 

National Institutes of Health din Statele Unite a anunțat recent rezultatele preliminare ale unui amplu studiu clinic lansat în urmă cu peste trei ani în şapte ţări, având ca scop găsirea unui tratament care să prevină infectarea cu virusul HIV, cel care provoacă SIDA. Grupul pe care a fost efectuat studiul este format din 4.500 de persoane aflate în categoriile de risc, dintre care jumătate au primit o injecţie la fiecare două luni cu medicamentul Cabotegravir şi comprimate placebo de PrEP – singurul medicament preventiv omologat pentru HIV – iar cealaltă jumătate o injecţie placebo şi comprimate reale de PrEP. Toţi participanţii au fost astfel trataţi printr-o metodă sau alta, iar cercetătorii au putut studia gradul de eficacitate al noului medicament testat – Cabotegravir. În perioada de monitorizare, 50 dintre participanţi au fost contaminaţi cu HIV, însă într-o manieră inegală, doar 12 subiecți în grupul cu Cabotegravir fiind infectați, ceilalți 38 fiind din grupul care a primit tratamentul clasic și injecția placebo.

 

Specialiștii americani au notat că acest fapt se traduce printr-o eficacitate a injecţiei cu Cabotegravir mai mare cu 69% decât cea a medicamentului clasic, considerat deja un pilon al politicilor de prevenţie, mai ales în Statele Unite, unde cel puţin 200.000 de persoane din categoriile de risc iau acest medicament.

Cercetătorii spun că injectarea acestui medicament la fiecare opt săptămâni permite prevenirea contaminărilor cu HIV într-o manieră mai eficientă decât comprimatele zilnice din gama PrEP, care au revoluţionat deja prevenţia împotriva acestui virus.  Având în vedere aceste rezultate pozitive, coordonatorii studiului clinic au pus capăt prematur testului, pentru ca toţi participanţii să poată să beneficieze de metoda care s-a dovedit a fi cea mai eficientă – cea bazată pe injecţia cu Cabotegravir.

Suntem foarte mulţumiţi de rezultate, nu numai datorită eficacităţii ridicate a Cabotegravir, ci şi pentru că am demonstrat înalta sa eficienţă într-un studiu care reprezintă într-o manieră adecvată populaţiile cele mai afectate de HIV”, a declarat Kimberly Smith, director de cercetare şi dezvoltare în cadrul ViiV Healthcare, filială a grupului GSK.


Categorii: Actual, Stiintific, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*