Campanie de constientizare si sensibilizare de Ziua Mondiala a Epilepsiei

Evenimentul este marcat pentru al patrulea an consecutiv, in Romania, de catre Asociatia Pacientilor cu Epilepsie.

 

epilepsie 2In ziua de 26 martie este celebrata, in intreaga lume, Ziua Mondiala a Epilepsiei. Cu acest prilej,  organizatiile si specialistii din cele mai multe tari desfasoara campanii de constientizare si de sensibilizare a opiniei publice in privinta acestei afectiuni, in scopul de a-i ajuta pe cei care sufera de aceasta boala sa treaca mai usor peste problemele specifice.

Romania se numara pentru al patrulea an consecutiv in randul tarilor in care astazi au loc astfel de actiuni, desfasurate sub indemnul „Deschide-ti inima, fiialaturi de ei!” de catre Asociatia Pacientilor  cu Epilepsie din Romania –  ASPERO. Potrivit reprezentantilor asociatiei, campania din acest an face parte din demersurile de educare, sensibilizare si constientizare sociala cu privire la problemele cu care se confrunta persoanele bolnave de epilepsie. De altfel, dorinta permanenta de a fi alaturi de cei aflati in suferinţa, de a-i ajuta sa treaca mai usor peste problemele specifice acestei boli si de a-i sprijini pentru a putea merge cu incredere mai departe, constituie obiectivul principal al asociatiei ASPERO.

 

Ileana Serban

Ileana Serban

Activitatile programate pentru azi se vor desfasura in Capitala, unde vor fi distribuite materiale informative in zonele cu trafic intens, locatii ce sunt semnalate ca atare prin prezenta unor bannere speciale. Materialele educationale dedicate pacientilor contin date despre epilepsie si tratamentul acesteia, masurile de prim ajutor in cazul aparitiei crizelor si de prevenire a acestora, informatii legislative precum si sfaturi de alegere a profesiei. „Atunci cand vorbim despre epilepsie, cuvantul care cred ca o defineste cel mai bine este stigmatizarea. Pacientii epileptici sunt etichetati, sunt marginalizati, isi gasesc cu greu un loc in scoala daca se afla ca sufera de epilepsie, isi gasesc greu un loc de munca, si toate acestea din cauza lipsei de educatie. Cei din jur nu inteleg natura acestei boli, drept pentru care este foarte usor sa fie speriati. Daca am sti ce trebuie facut in cazul in care suntem martorii unei crize, multe vieti ar putea fi salvate, iar miturile din jurul epilepsiei s-ar reduce considerabil. Dorim sa ii invatam pe oameni cum trebuie sa se poarte in cazul in care sunt martorii unei crize si vrem sa transmitem ca bolnavii de epilepsie au nevoie de intelegere si de acceptare sociala, pentru a putea duce o viaaa normala”, a explicat Ileana Stefan, directorul executiv al asociatiei, scopul actiunilor de azi.

 

Dr. Ioana Mandruta

Dr. Ioana Mandruta

Campaniei de azi i s-au alaturat si mai multi medici specialisti, cum este si cazul medicului neurolog Ioana Mandruta, care a transmis cu aceasta ocazie urmatorul mesaj: Epilepsia este una dintre cele mai frecvente boli cronice, care afecteaza functionalitatea creierului si se manifesta prin crize convulsive şi non convulsive. 10 la suta din populatie poate avea o criza epileptica pe parcursul vieţii, iar 3-4 la suta vor fi diagnosticati cu epilepsie. 70 la suta dintre pacienţi pot controla manifestarile bolii prin tratament medicamentos si pot duce o viata normala. Ziua Internationala a Epilepsiei, din 26 martie, este o zi speciala dedicata intelegerii acestei boli si a celor care sufera la orice varsta. Faceti un gest frumos astazi si incercaţi sa aflati cum puteti da primul ajutor in fata unei crize epileptice!”.

Epilepsia este o tulburare neurologica, ce afecteaza peste 50 de milioane de oameni in intreaga lume, si apare cel mai frecvent fie la varste foarte mici, fie foarte inaintate, iar in aproape 50 la suta din cazuri, cauzele afectiunii nu sunt identificate. Epilepsia se manifesta prin crize bruste si imprevizibile, de cateva secunde sau minute. Unele crize pot trece aproape neobservate, in timp ce altele sunt dramatice. Cateva dintre cauzele cunoscute sunt traumatismele craniene, accidentele vasculare, infectii, tumori, tulburari de dezvoltare a creierului, suferinta la nastere si factorii ereditari. Daca nu este tratata corect, epilepsia poate avea consecinte grave asupra pacientului, determinand deterioare fizica si psihica importanta.


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*