Cum poate fi pusa in pericol sanatatea, de practicile comerciale incorecte

11 iunie 2014 | 0 comentarii |

Asociatia pentru Protectia consumatorilor a demarat anul trecut o campanie impotriva acestor practici, cel mai recent  fiind luat in colimator Untdelemnul de la Bunica.

 

uleiDe multe ori, inscrisurile de pe etichetele produselor alimentare sunt neconforme cu realitatea, inducandu-i in eroare pe consumatori si putandu-le pune in pericol sanatatea, fara ca acestia sa aiba vreo vina. Pentru a evita pe cat posibil astfel de situatii, Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania a demarat, la data de 1 septembrie a anului trecut, o campanie nationala impotriva practicilor comerciale incorecte de pe piata romaneasca, semnaland orice neregula constatata si atragand atentia consumatorilor in privinta respectivelor practici, astfel incat acestia sa nu se lase inselati. Cel mai recent caz semnalat de APC Romania este cel al uleiului produs de Expur SA, care poarta marca „Untdelemn de la Bunica”. Este vorba dspre o marca binecunoscuta pe piata romaneasca si de aceea reprezentantii APC considera foarte oportun sa atraga atentia consumatorilor si autoritatilor asupra unor mentiuni neverificate, de pe eticheta acestuia. Este vorba despre mentiunea referitoare la rezistenta uleiului la prajire, pe eticheta, producatorul specificand ca acesta poate fi folosit pentru 6-8 utilizari repetate.

 

Costel Stanciu

Costel Stanciu

APC sesizeaza faptul ca pe eticheta nu sunt trecute niciun fel de alte date suplimentare care sa confirme aceasta specificatie, considerand ca astfel se induce in eroare consumatorul, chiar daca afirmatia poate fi una conforma cu realitatea. „In lipsa unor studii, date statistice, rapoarte de evaluare sau alte asemenea, care sa fie mentionate pe ambalajul produsului, in vederea informarii consumatorilor, practica de a afirma ca Untdelemn de la Bunica rezista la prajit pana la 6-8 utilizari repetate, chiar daca aceasta informatie poate fi in esenta una corecta, reprezinta o practica comerciala inselatoare, interzisa si sanctionabila de Legea 363/2007”, se mentioneaza intr-un comunicat al asociatiei.

Totodata, presedintele APC, Costel Stanciu,  declara ca „pe eticheta produsului nu sunt prezentate conditiile in care testele asupra uleiului au fost realizate: temperaturi, produse, recipiente, care ar permite consumatorilor replicarea, daca este cazul, a rezultatelor mentionate. Exista, intr-adevar, o recomandare asupra utilizarii si pastrarii uleiului, dar care nu asigura eliminarea potentialului negativ asupra sanatatii consumatorilor, in cazul in care afirmatia nu s-ar dovedi reala in practica”.

 

prajealaConform articolului 6 din legea privind combaterea practicilor comerciale incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii, cu modificarile si completarile ulterioare, citata in comunicatul APC, „o practica comerciala este considerata ca fiind inselatoare daca aceasta contine informatii false sau, in orice situatie, inclusiv prezentarea generala, induce in eroare sau este susceptibila sa induca in eroare consumatorul mediu, astfel incat, in ambele ipoteze fie il determina, fie este susceptibila a-l determina pe consumator sa ia o decizie de tranzactionare pe care altfel nu ar fi luat-o, chiar daca informatiile sunt, in fapt, corecte in raport cu unul sau mai multe dintr-o serie de elemente”.

Medicii recomanda ca uleiul folosit pentru prajit sa fie schimbat dupa maxim 5-6 utilizari, pentru a nu deveni toxic, precizand totodata ca uleiul proaspat nu trebuie combinat cu cel folosit. Totodata, acestia mai atrag atentia ca fumul care iese din tigaie in timpul prajitului nu trebuie inhalat, existand riscul ca toxinele continute de acesta sa provoace boli grave de stomac sau chiar cancer.

 


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*