Proiectul „Bun venit pe lume!” a castigat merele premiu la Gala Societatii Civile
Prin acest proiect, derulat de Asociatia Salvati Copiii, se strang fonduri pentru dotarea maternitatilor cu incubatoare si echipamente performante, necesare ingrijirii copiilor nascuti prematur.
Aseara, Gala Societatii Civile si-a desfasurat cea de-a douasprezecea editie, in cadrul careia, la Ateneul Roman au fost premiate cele mai bune proiecte si programe ale sectorului non-profit si neguvernamental din Romania. Marele castigator al galei din acest an a fost proiectul „Bun venit pe lume!”, derulat de Asociatia Salvati Copiii, proiect ce a fost desemnat castigator atat la sectiunea de Programe derulate in sectorul Sanatatii, cat si castigator al Marelui premiu al Galei, fiind considerat de juriu cel mai bun proiect dintre toate cele 147 inscrise in competitie.
In cadrul aceleiasi festivitati, de la Ateneul Roman, au fost acordate si premiile speciale ale Fundatiei Gala Societatii Civile care, anul acesta au revenit unor oameni si institutii reprezentative pentru domeniile Sanatate si Educatie. Acestea au fost acordate medicului Catalin-Gabriel Cirstoveanu, seful Sectiei Terapie Intensiva Neonatala de la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Maria Sklodowska Curie si lui Alexandru Popa, presedintele Asociatiei Inima Copiilor.
Proiectul care a primit marele premiu al Galei din acest an a avut drept scop strangerea de fonduri pentru dotarea cu incubatoare si echipamente performante a maternitatilor din Romania, pentru salvarea bebelusilor nascuti prematur, demers initiat si promovat de catre Asociatia Salvati Copiii. Proiectul a fost lansat in luna octombrie a anului 2012, in contextul in care Romania ocupa primul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste mortalitatea infantila. „Principala cauza a deceselor este prematuritatea; pentru ca vin pe lume prea devreme, prematurii sunt fragili – chiar si un fir de praf le poate fi fatal. Rata nasterilor premature, un factor de risc major al mortalitatii infantile, se ridica in Romania la 10 la suta, potrivit datelor date publicitatii in 2010 de catre Asociatia Romana de Neonatologie. Prematuritatea si complicatiile pe care aceasta le induce reduc drastic speranta de viata a celor aproximativ 20.000 de copii care se nasc, anual, inainte de termen”, isi motivau la acea vreme demersul, reprezentantii asociatiei.
Obiectivul fixat este reducerea cu 15 la suta a mortalitatii infantile si a mortalitatii copiilor sub 5 ani, in perioada 2010-2015, prin dotarea maternitatilor cu incubatoare si materiale performante necesare ingrijirii copiilor nascuti prematur.
In prima faza au fost identificate 15 maternitati din tara care necesitau cu stringenta astfel de dotari, dupa care s-a trecut la organizarea de evenimente si campanii avand ca scop strangerea de fonduri pentru achizitionarea aparaturii necesare. S-a reusit astfel strangerea a 1,3 milioane de lei, care au fost investiti in dotarea cu aparatura a 18 maternitati din orasele Bucuresti, Timisoara, Craiova, Constanta, Iasi, Pitesti, Resita, Piatra-Neamt, Suceava, Vaslui, Cluj-Napoca, Petrosani, Targu-Mures, Brasov, Adjud si Slobozia. Cu ajutorul acestor donatii s-a reusit, in 2013, salvarea a 327 de copii nascuti prematur, precum si pregatirea a 75 de medici cu specializare in obstetrica, ginecologie si neonatologie, cu scopul de a creste detectia cazurilor de copii cu malformatii cardiace corectibile inca din perioada prenatala.