Buzoienii si locuitorii altor 24 de orase participa la „Marsul pentru Viata”

Actiunea se va desfasura la sfarsitul acestei saptamani, avand o traditie de 40 de ani, inceputa in SUA si preluata de majoritatea tarilor din Europa.

 

maxresdefaultIn acest week-end, buzoienii sunt asteptati sa se alature unei actiuni cu caracter umanitar avand o traditie de patru decenii pe plan mondial, actiune ce a fost preluata de cativa ani si in Romania, unde Asociatia Pro-Vita organizeaza anual um mars in majoritatea oraselor importante din tara, tematica principala fiind valorizarea si protejarea vietii copiilor, inclusiv a celor care nu au venit inca pe lume. Este vorba despre Marsul pentru Viata, initiat in urma cu 40 de ani in Statele Unite, ideea fiind preluata si pe continentul european, astfel ca in tot mai multe tari se desfasoara acum actiuni similare. Printre acestea se numara si Romania, unde marsul este organizat de cativa ani in preajma datei de 25 martie, cand se sarbatoreste Buna Vestire. Anul acesta, Asociatia Pro-Vita a anuntat ca marsul se va desfasura in perioada 22-23 martie in peste 25 de orase din tara, printre care ve va numara si Buzaul, unde actiunea va avea loc sambata, 22 martie, cu plecare din Parcul Crang.

 

adoptiiIn fiecare an, participantii la mars adopta o anumita tematica avand legatura cu scopul principal al actiunii, anul acesta tema aleasa fiind „Adoptia, o alegere nobila”. Conform reprezentantilor asociatiei, prin alegerea acestei teme pentru editia din acest an a Marsului pentru Viata se doreste o reparare a greselilor facute in trecut de societatea romaneasca, ce a permis prea usor abandonul copiilor, abandonand totodata si mamele care aveau nevoie de ajutor si consiliere, pentru a nu recurge la acest gest. Adoptia este considerata o solutie fireasca pentru ocrotirea copiilor nascuti de mame aflate in dificultate, ale caror familii nu isi pot asuma responsabilitatea cresterii unui copil, insa in Romania, exista din pacate numeroase prejudecati si piedici birocratice referitoare la acest aspect, in lipsa unei culturi a adoptiei si a unei legislatii adecvate. „Copilul adoptat este vazut ca un copil de mana a doua. Familia care adopta este vazuta ca nefireasca. Mama sau parintii care isi lasa copilul sa fie adoptat sunt considerati nedemni de numele de parinti. Aceste calificari nu sunt corecte si ele ingreuneaza mult incredintarea spre adoptie, adoptia si integrarea copilului adoptat”, se arata in comunicatul care anunta actiunea din week-end.

 

Marsul-pentru-Viata-la-cea-de-a-doua-editieIdeea ce se doreste a fi promovata este aceea ca in centrul atentiei trebuie sa se afle intotdeauna interesul copilului, iar parintii adoptivi trebuie priviti ca niste parinti de admirat, care isi ofera dragostea unui copil conceput de altcineva. Un alt aspect asupra caruia vor sa atraga atentia organizatorii marsului este acela ca legislatia romaneasca nu prevede solutii concrete pentru unele cazuri des intalnite, legate de adoptie. Spre exemplu, acestia considera ca este necesara legiferarea inceperii demersului de incredintare spre adoptie inca din perioada sarcinii, in situatiile in care mamele naturale, din diverse motive, nu pot, nu doresc si nici nu pot fi convinse sa pastreze copilul. Astfel s-ar putea reduce numarul abandonurilor, copiii nu ar mai fi lasati prin spitale sau maternitati, ar scadea mortalitatea infantila, iar multi dintre copii nu ar mai ajunge in cele din urma in centrele de plasament, ci in sanul unor familii care si-i doresc si le pot oferi afectiunea si ingrijirea de care au atata nevoie.

Anul trecut, in Buzau au fost abandonati 50 de copii, iar alti 90 s-au aflat la risc de abandon, potricit datelor oferite de Directia pentru Protectia Copilului, pe care Sanatatea Buoiana le-a prezentat intr-un articol anterior, in timp ce doar 13 au fost adoptati, iar pentru alti 53 sunt deschise dosare de adoptie,

 


Adaugati un comentariu


 

*