Programul de transplant nu va avea de suferit in urma tragediei aviatice din Apuseni
Este afirmatia medicului Radu Deac, presedintele Agentiei Nationale pentru Transplant
Accidentul aviatic produs la inceputul acestei saptamani, in urma caruia doi oameni au murit, iar alte cinci persoane, dintre care patru medici, au ajuns la spital cu numeroase traumatisme si fracturi, are o stransa legatura cu o activitate salvatoare de vieti, care in ultima vreme a cunoscut un adevarat avant in Romania, fiind singurul capitol pozitiv la care ne clasam pe un loc fruntas in Europa. Este vorba de activitatea de transplant si prelevare de organe, care, desi se numara printre putinele lucruri care merg bine in sistemul sanitar romanesc, se desfasoara in conditii precare, transportul fiind facutcu avioane vechi de zeci de ani iar medicii care trebuie sa fie pregatiti la orice ora sa zboare in orice colt al tarii pentru a preleva un organ, facand munca de voluntariat. Salvatorii de vieti isi risca astfel propriile vieti pe gratis, iar pana la accidentul de luni putini s-ar fi gandit ca o astfel de misiune medicala poate avea un final atat de tragic.
Ca aceasta activitate presupune si anumite riscuri, a recunoscut-o si medicul Radu Deac, presedintele Agentiei Nationale pentru Transplant, care a declarat ca transportul echipelor medicale catre centrele unde efectueaza prelevarile de organe si apoi transportul organelor catre centrele de transplant, a dat intotdeauna emotii, intrucat „are un caracter profund de urgenta, presupune o responsabilitate maxima, iar de multe ori apare neprevazutul, cum ar fi conditiile meteoe nefavorabile”. Acesta a mai declarat ca activitatea de transplant va continua si de acum inainte, si dupa accidentul din Apuseni, sustinand ca pentru evitarea unor tragedii similare se impune reinfiintarea unui serviciu de transporturi medicale similar fostului Aviasan. Fiind vorba de o activitate atat de importanta si de un sector care merge foarte bine, reprezentantii ANT considera ca ar fi oportune unele investitii pentru infiintarea acestui serviciu si pentru dotarea cu cateva avioane performante. „Vad necesitatea sa existe un avion performant, sigur, in fiecare din regiunile istorice ale tarii, pentru activitatea de transport medical”, a mai declarat Radu Deac, mentionand ca astfel s-ar scurta mult durata deplasarilor si s-ar reduce riscul unor tragedii similare cu cea in care au murit pilotul Adrian Iovan si studenta la medicina Aura Ion.
Ultimul raport referitor la starea ranitilor arata ca acestia sunt in stare stabila, patru dintre ei, mai precis medicii Catalin Prisacaru, Valentin Calu si Sorin Ianceu, impreuna cu copilotul Razvan Petrescu, fiind internati in continuare la sectia ATI a Spitalului Judetean de Urgenta din Cluj, ultimul dintre ei fiind in stare mai grava. Medicul Radu Zamfir a fost externat la cerere din respectiva unitate medicala, fiind cel care a avut cel mai putin de suferit din punct de vedere fizic in urma aterizarii fortate, datorita faptului ca purta un echipament de moticiclist cu geaca si cizmele prevazute cu protectii care au atenuat socul loviturilor. Desi in stare de soc, a aceeptat sa participe la o conferinta de presa in care a relatat cele petrecute si a declarat ca el si ceilalti pasageri se afla in viata datorita pilotului decedat, Adrian Iovan, fiind apoi internat la Spitalul Fundeni, acolo unde profeseaza ca medic chirurg. In prezent, starea sa de sanatate este buna, necesitand totusi cateva zile in care sa fie tinut sub supraveghere de catre colegii.
Rapoartele medico-legale referitoare la victimele decedate releva faptul ca studenta Aura Ion a decedat ca urmare unui şoc hipotermic asociat cu tulburari de dimanica respiratorie cauzata de un traumatism şi compresiune toracica prelungita, iar moartea pilotului Adrian Iovan s-a datorat unui un şoc traumatic combinat cu şoc hipotermic, traume şi fracturi la maini şi coaste.
Intre timp asociatiile de pacienti a caror viata a fost salvata de un transplant sau a caror singura speranta se leaga de efectuarea unei astfel de interventii chirurgicale, continua sa trimita mesaje prin care isi arata aprecierea fata de daruirea medicilor implicati in acest accident, exprimandu-si totodata regretul pentru moartea pilotului si a tinerei studente la Medicina.
Astfel, dupa mesajul Asociatiei Transplantatilor de Ficat Livertrans, membrii Asociatiei Transplantatilor din Romania au emis un comunicat in care medicii si pilotii aflati in avionul prabusit sunt numiti Echipa Vietii. „Noi, pacientii cu transplant am urmarit cu ingrijorare, emotie si speranta fiecare clipa de pe traseul viertii parcurs de echipa de transplant in urma tragicului accident aviatic produs in Muntii Apuseni. Cunoastem devotamentul, daruirea si spiritul de sacrificiu al tuturor celor implicati in realizarea actului medical pe linie de transplant, acela de a ajuta pacienti aflati intr-un moment de cumpana a vietii si a caror sansa de a trai este transplantul. Tocmai aceste calitati i-au ajutat ca singuri sa poata face fata atunci cand si ei s-au aflat in anumite momente de cumpana din viata lor.
Multumim bunului Dumnezeu, localnicilor si celorlalti factori participanti ca a putut fi salvata in mare parte echipa vietii si ca poate sa ofere in continuare sansa la o noua viata pacientilor care au nevoie de transplant. Membrii Asociatiiei Transplantatilor din Romania isi exprima regretul pentru vietile pierdute si transmite condoleante famililor indurerare. Cei care si-au pierdut viata, alaturi de cei care au scapat si de toti cei implicati in activitatea de transplant sunt si vor fi eroii nostri”, se mentioneaza in document.